Építészet, Forma
Hozzászólok

Hét új múzeum nyílik 2018-ban!

Amióta a világ a bilbaói Guggenheim Múzeum nyomán megtapasztalta, mekkora hatása lehet egy városra, annak társadalmára, gazdaságára és kultúrájára egy izgalmas épületben megnyitott múzeum, galéria, nincs olyan év, kontinens, ahol ne nyílna, újulna meg egy új kiállítási intézmény. 2018 múzeumai nemcsak saját miliőjüket frissítik fel, hanem gyakran megpróbálják újradefiniálni a múzeum fogalmát, ki akarják tágítani annak határait.
2018-ban kulturális intézmények nyílnak olyan izgalmas helyeken, mint Sanghaj, Kairó és Rio de Janeiro. Az európai múzeumok kedvelőinek sem kell szomorkodniuk, elég Dundee-ba vagy Londonba menniük, ha vadonatúj épületet szeretnének látni. Cikkünkben összegyűjtöttük a 2018-ben nyíló múzeumokat!

Hayward Galéria, London

Nyitás: 2018 január

Forrás: www.standard.co.uk

A londoni brutalizmus egyik meghatározó emléke a Southbank Center, amely kétéves felújítás után 2018 januárjában nyílik meg. A korábban is merész kiállításáról híres kortárs galéria kiállítóterei jóval világosabbak, könnyebben használhatóak lesznek, miután az épület tetején felújítják a nem túl jó szigetelésű 66 üvegpiramist. A belmagasság is jelentősen növekedni fog, miután eltávolítják az eddigi álmennyezetet. Mindezt elsőként a közönség január 25-én tapasztalhatja meg, amikor a világhírű német fotográfus, Andreas Gursky retrospektív kiállítása megnyílik.

The Grand Egyptian Museum, Gíza

Nyitás: 2018 május
Tervező: Heneghan Peng

Forrás: http://www.hparc.com

A gizai piramisok mellett valószínűleg idén májusban nyílik meg az a különleges architektúrájú régészeti múzeum, amelyben több mint 100 ezer egyiptomi műkincset tekinthetnek meg az érdeklődők. A gigantikus épület tervét Heneghan Peng irodája jegyzi. A világ évek óta várja, hogy megnyíljon az 50 hektárt elfoglaló múzeum, amelyet némi iróniával negyedik gízai piramisnak becéznek a turisták. Tény és való, hogy a beruházás egyik célja az volt, hogy a modern Egyiptom és az ősi egyiptomi civilizáció között szimbolikus kapcsolatot teremtsen. A múzeum elkészültével nemcsak a különböző korú – lesz gyerekmúzeum is – turisták járnak jól, hanem a kutatók is. A legújabb technikával felszerelt laborokban mindent megtalálnak a tudósok, amely a szerves anyagok és az emberi maradványok kutatásához kel.

Victoria & Albert Museum of Design, Dundee

Nyitás: 2018 nyara
Tervező: Kengo Kuma

Forrás: BBC.com

Valószínűleg a 2018-as év egyik legnagyobb dobása lesz a V&A dizájnmúzeumának megnyitója. Dundee, amely Skócia negyedik legnagyobb városa a londoni épület 2017-es megújulása után nagy várakozásoknak néz elébe, főleg miután a település neve hosszú évek óta egybeforrt az innováció és a kreatív ipar fogalmával.  A helyi egyetem és egy sikeresen működő kortárs művészeti központ (DCA) eredményei miatt döntött úgy az egyik leghíresebb brit múzeum, hogy itt nyitja meg első filiáléját. Azaz nem ettől az új intézménytől várják a csodát, hanem az eddigi, belső fejlődés eredményeit fejlesztik tovább. A japán Kengo Kuma tervei alapján épülő központ látványos hajóra emlékeztet, amely jó megfér a környező kikötő hangulatával, reflektál annak múltjára.

Fotografiska, London

Nyitás: 2018 november
Tervező: Fletcher Priest

Forrás: http://www.bjp-online.com

A stockholmi Fotografiska Múzeum eddig is világhírű volt kortárs gyűjteményéről, fotókiállításairól. Az 1906-ban épült art nouveau, szecessziós stílusú svéd műemléképület mellett azonban most terjeszkedni kíván. New York előtt 2018 novemberében Londonban nyitja meg első külföldi bázisát hét kiállítótérrel, mozival, étteremmel, bárral, kávézóval a kelet-londoni Whitechapelben.

Tank, Sanghaj

Nyitás: 2018 vége
Tervező: OPEN Architecture

Forrás: http://qiaocollection.com

Szokatlan megoldást választott Qiao Zhibing kínai gyűjtő, aki kortárs művészeti gyűjteményét a Huangpu-folyó mentén található öt üres olajtartályból építtetett múzeumban kívánja elhelyezni. A 15 millió dollárból megvalósuló projekt 100 ezer négyzetméterrel növeli a sanghaji kiállítóterek méretét a pekingi Open Architecture tervezésében. Olyan “szuperfelületet” alakítottak ki, amely a földfelszín alatt köti össze a különböző tartályokból kialakított épületrészeket. A járatokat egy hullámos, gyepszerű rekreációs tér rejti el, teljesen megváltoztatva az ipari környezetet.

 

Glenstone Múzeum, Maryland

Nyitás: 2018 vége
Tervező: Thomas Phifer

Forrás: Artnet News

Az egyik ismert amerikai kortárs művészeti magánmúzeum, a maryland-i Potomac-ban sem elégedett meg 2006-ban megnyitott, eddigi épületével és neves szobrokat felvonultató parkjával. 2018-ban több új épületet nyit meg pavilon néven, hogy még több látogatót fogadhasson be, és azok kellemesebben érezzék magukat az új étteremben, könyvesboltban, kávézóban, vízi kertben és a csodálatos tájépítészeti megoldásoknak köszönhetően.

 

Kép és Hang Múzeum, Rio de Janeiro

Nyitás: 2018
Tervező: Diller Scofidio + Renfro

Forrás: http://www.designmag.cz

Ugyancsak régóta várjuk azt a brazil múzeumot, ahol Rio de Janeiro történetén belül a szambával vagy az 1950-es évek bossa nova zenéjével is megismerkedhetünk. A Kép és Hang Múzeum épületét a Copacabana strand inspirálta, illeszkedik a tengerpart, a környező magasházak, a hegyek valamint a tengerpart képi világába. Az architektúra egyértelmű üzenete: a séta a múzeumban folytatódik. Az épület olyan, mintha az autó, a kerékpár vagy a Roberto Burle Marx által tervezett promenád függőleges kiterjesztése lenne. A látogatónak csak be kell lépni, hogy a vertikális boulevard-on újabb élményeket szerezzen, amely nem merül ki a történeti ismeretek begyűjtésében, hanem más szórakozást is nyújt. A galériák mellett lesznek oktató- és konferenciaterek, étterem, zongorabár és szabadtéri mozi!

Forrás:
Kilenc új múzeumi beruházás
Our Complete Guide to the Biggest, Baddest, Boldest Museum Openings in 2018

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük