Kiállítás

“Attól tartok, a méhek gyanítanak valamit.” – Micimackó Londonban

Nagyszabású Micimackó-kiállítás nyílt a londoni Victoria & Albert Múzeumban, amely egyebek között rajzok és műtárgyak révén mutatja be A.A. Milne mesehősének történetét. 

A regény erdetileg Winnie-the-Pooh címen jelent meg 1926-ban és Karinthy Emília (Karinthy Frigyes testvére) fordította magyar nyelvre és Karinthy Frigyes öntötte irodalmi formába.

E. H. Shepard: Bump, bump, bump( Kipp-kopp, kipp-kopp), 1926. © The Shepard Trust, reproduced with permission from Curtis Brown

A Winnie-the-Pooh: Exploring a Classic (Micimackó: egy klasszikus felfedezése) című tárlaton az 1920-as évek óta készült csaknem 230 alkotás és műtárgy, köztük eredeti illusztrációk és kéziratok, köztük E.H. Shepard első Micimackó-portréi várják a látogatókat. A tárlaton azt a Micimackós teáskészletet is kiállították, amit a fiatal Erzsébet királynő kapott még hercegnőként.

Christopher Robin Micimackós teáskészlet, 1928 © Royal Collection Trust

E. H. Shepard: The bees are getting suspicious (A méhek gyanakodnak), 1926. © The Shepard Trust, reproduced with permission from Curtis Brown

A Micimackós relikviák mellett a Winnie-the-Pooh: Exploring a Classic bemutatja azokat az embereket és helyszíneket, amelyek annak idején a történeteket ihlették: Milne fiát, Christopher Robint, akiről Róbert Gida alakját formázta meg az író, és azt a Milne farmjának közelében lévő sussexi erdőt, amely a Százholdas Pagonyként elevenedik meg a mesékben.

A digitálsi technikákban bővelkedő kiállításon a Százholdas Pagony csaknem öt méter magas, kézzel festett változatát is megnézhetik a látogatók.
Emma Laws, a kiállítás egyik kurátora szerint a múzeumnak kiemelt célja, hogy megszólítsa a családokat, ezért is döntöttek az immár 90 éves mesehős mellett.

Cath Kidston tervezte ruha, 2016. © Cath Kidston/The Walt Disney Company

A csekély értelmű medvebocs ihletőjének számító Teddy mackót Christopher Robin 1921. augusztus 21-én kapta első születésnapjára. A fiú először Edward Bearnek hívta a mackót, majd később átkeresztelte. A plüssfigura a Londoni Állatkert fekete medvéjéről, Winnie-ről – aki egykor katonai kabalaállatként szolgált a kanadai Winnipegben -, valamint egy Pooh nevű hattyúról kapta a nevét.

Margarete Steiff manufaktúra: Teddy mack, 1906 – 10. © Victoria and Albert Museum, London

Micimackó és barátai, Nyuszi, Malacka, Kanga, Zsebibaba, Tigris, Füles és Bagoly emberi karakterek, a Százholdas Pagonyban zajló történetekben magára és embertársaira, kissé nevetséges erényeire és nemkívánatos gyarlóságaira ismerhet az olvasó.
Christopher egyébként egy memoárjában bevallotta, hogy annak idején nem volt felhőtlen a viszonya a karakterrel, és az iskolában is érték kellemetlenségek a Micimackó-könyvek miatt.

A Victoria & Albert Múzeum kiállításán kívül a mozikban is találkozhat a közönség Micimackóval a Goodbye Christopher Robin című filmben, amely Milne és családjának életét meséli el a mesehős megszületésének idején. A film januárban érkezik a magyarországi mozikba.

Forrás:
Micimackó-kiállítás nyílik Londonban
Micimackó múzeumba megy
Winnie-the-Pooh: Exploring a Classic