Aukció
1 hozzászólás

Ötven évig nem láthatták azt, amit most eladnak

Karácsonyi online aukciót tart a Nagyházi Galéria, a Virág Judit Galéria pedig száznál is több háború utáni és kortárs művet árverez el. Ezen a héten értékes plakátokra és könyvritkaságokra is licitálhatnak a műgyűjtők és az érdeklődők.

Az Axioart 117 posztert felsorakoztató online plakátaukciója november 14-én este 8 órakor zárul. Az árverésen ritkaságszámba menő kereskedelmi plakátokra, kultfilmek posztereire és angol nyelvű filmplakátokra licitálhatnak az érdeklődők. Az aukció teljes katalógusa itt tekinthető meg.

November 15-án 30. alkalommal rendez plakátárverést a Pest-Budai Árverezőház. A 216 tételből álló aukción dekoratív filmplakátok, politikai, zenei, szocreál, kiállítási, mezőgazdasági és reklámplakátok kaptak helyet. A filmplakátokban bővelkedő aukción igazi ritkaságok is kalapács alá kerülnek. Ilyen például a Helényi Tibor által 1984-ben komponált Csillagok Háborúja: A Jedi visszatér plakát, mely 300 ezer forintos indulóárral várja a licitálókat.

Laskai Osvát Antikvárium november 16-ai árverésén könyvek, folyóiratok, fotográfiák, kéziratok, plakátok, röplapok, termékkatalógusok, metszetek és térképek kerülnek kalapács alá. A mostani anyagból érdemes kiemelni Gulielmus Rouillius Prima (-secunda) pars promtuarii iconom című kötetét. Rouillius műve a világtörténelem 828 jelentős személyét ismerteti Ádám és Évától a XVI. század közepéig. A rövid életrajzok mindegyikét rézmetszetű portrékkal illusztrálja.

Az árverés kiemelkedő darabja a Bak Imre és Fábián László által szerkesztett 100 példányos Szitamappa sorozat. A mappában olyan művészek szignált és számozott szitanyomata találhatóak, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Gyarmathy Tihamér, Hincz Gyula, Illés Árpád, Korniss Dezső, Lossonczy Tamás, Martyn Ferenc és Tóth Menyhért. A tétel 120 ezer forintos indulóárral várja a licitálókat. Az aukció teljes katalógusa itt érhető el.

Október 17-én délután 5 órakor zárul a Nagyházi Galéria és Aukciósház karácsonyi online árverése. A 132 tételt felvonultató aukción műtárgyakra, ezüstökre és ékszerekre licitálhatnak. Az árverés legdrágább tétele, a 140 ezer forintos indulóárat kapó 20. századi olasz, 18 karátos arany karkötő. Az aukción itt adhatják le online licitjüket.

Virág Judit Galéria száznál is több 1945 és 2000 között készült alkotással várja az érdeklődőket november 17-ei árverésén. A kalapács alá kerülő 105 tétel között szerepel Lakner László Metamorfózis – egyszer, aztán, később / Várakozók (Példázat) (1964-1967) című festménye, amely az életmű egyik legfontosabb darabja, az alkotó hasonló jelentőségű művei jelenleg kizárólag közgyűjteményekben találhatóak meg. A Metamorfózis először a nagy port kavart Stúdió ’67 kiállításán szerepelt, utána csaknem 50 évig nem láthatta a magyar közönség. Majd a Ludwig Múzeum 2015-ös Ludwig Goes Pop + The East Side Story című tárlatán mutatkozott be, a kép kikiáltási ára 22 millió forint.

Az árverés másik kiemelkedő alkotása Nádler István 1971-es Kapcsolat című műve, amely a művész geometrikus, szerkezetelvű és analitikus hard edge korszakának egyik jelentős alkotása. A festőművész a hetvenes évek elején több hónapot töltött Franciaországban, ahol a látvány elemeit ironikus, pop-artos átírásban jelenítette meg – a felhők, fák és a városok színes emblémákká váltak képein. Az alkotó legdrágább képe korábban 10 millió forintért kelt el, így az árverésen rekord születhet, mivel a Kapcsolat induló ára is ennyi. Az aukció teljes katalógusa itt érhető el.

Október 17-én zárul az Premier Galéria és az Ady25 Galéria és Kiállítótér közös őszi online aukciója, ahol festmények, grafikák, szobrok és Herendi porcelánok kerülnek kalapács alá. A mostani anyagból Gesztelyi Nagy Zsuzsanna és Németh Józseffestményei érdemelnek külön említést, előbbi 350 ezer, utóbbi 260 ezer forintos kikiáltási árat kapott.

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük