Aktuál, Alkotók, Kiállítás

Október Legérdekesebb Kiállításai & Programjai Budapesten

Srágli Marietta alkotása

Ellentétben sok más szegmenssel, az őszi szezon az év legizgalmasabb időszaka a kulturális és művészeti életben. Időjárás független, izgalmas kiállítások és programok tucatjai várják az érdeklődőket októberben is, ezekből választottuk ki a legizgalmasabbakat. A teljesség igénye nélkül:

  • 21. ARC közérzeti kiállítás: még pont egy hétig látogatható Magyarország leglátogatottabb köztéri kiállítása, melyet éjjel-nappal ingyenesen lehet megtekinteni.
  • Kellékek a Túlvilágra: A szépművészeti Múzeum Online Tárlatvezetése jó bemelegítés Halloween-re, s nem utolsó sorban rendkívül izgalmasnak ígérkezik. Az ókori egyiptomiak hittek abban, hogy haláluk után, a túlvilágon újjászületve egykori életüket bizonyos tekintetben folytatják. Családtagjaik körében lakomákon vesznek részt, hajóznak az istenekkel, és persze voltak olyanok, akikre ott is munka várt. A túlsó földeken tehát sok mindenre szükségük volt, így még életükben elkészítették azokat a tárgyakat, amelyeket haláluk után a sírjukba helyeztek. Az egyórás program során ezeket lehet megismerni és a hitvilágot, melynek keretében készültek.
  • Gerhard Richter. Valós látszat: A Nemzeti Galériába kalauzoljuk a művész kedvelőit. Magyarországon most első ízben látható a német művésznek ilyen nagyszabású, az életmű valamennyi korszakát átfogó kiállítása. A művek a 1960-as évek ikonikus fotófestményeitől a legismertebb kolorisztikus absztrakt műveken át a legfrissebb, a nagy festészeti életmű „utáni” intim ceruzarajzokig terjednek.
  • World Press Photo Kiállítás: Október 25-ig látogatható. A nemzetközi zsűri idén 28 ország 45 fotóriporterét díjazta, akik egytől egyig az elmúlt egy év eseményeit örökítették meg, legyen szó természeti pusztításról, háborúról vagy egyéni emberi sorsokról. A világszerte 120 helyszínen bemutatott kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban idén a Lát-lelet kísérőkiállítás egészíti ki, ami 15 magyar fotóművész alkotásait mutatja be.
  • Ingyenes Művészeti Kiállítás a Kubikban: Az elmúlt két év eseményei – a járványhelyzet és az azt övező izoláció – különböző módon hatott a képzőművészek életére és alkotói munkájukra. A „Művészet az izoláció árnyékában” címet viselő kiállítás azt kívánja szemléltetni, hogy a covid helyzet hatásai milyen módon változtatták meg a képzőművészek munkásságát. A kiállítás magába foglalja azon művek bemutatását, amelyeket ez a téma ihletett meg, valamint teret ad olyan alkotóknak és alkotásoknak is, akik számára az imént említett trendek új lehetőségeket nyitottak meg.
  • Határtalan Design kiállítás a Kiscelli Múzeumban: A hazai dizájnélet hosszú évek óta meghatározó fóruma a Határtalan Design/Design Without Borders (DWB) kiállítás. Idén ősszel 16 ország több, mint 120 alkotójának művei lesznek láthatók majd két hónapon keresztül Budapesten. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a legkülönfélébb területeket – képzőművészet, tárgy- és formatervezés, vizuális művészetek és az előadóművészet – kapcsolják össze.
  • Török fürdőséta a Király Gyógyfürdőben: egy rendhagyóbb program, melynek keretében a fürdő vezetőjének kalauzolásában megismerjhetük és bejárhatjuk a XVI. század közepén épült Király Gyógyfürdőt, mely az egyik legautentikusabb középkori fürdőnk. A különleges fürdőbejárás előtt még meg lehet nézni, hogy mi maradt és mi lett Tojgun pasa 1555-ben épített dzsámijából, megismerhetjük az Alsó-Víziváros fontosabb látnivalóit, majd az 1565-ben alapított “Királyból” kijövet a Margitszigeten fakultatív piknik és beszélgetés várja az érdeklődőket.
  • Bónusz: A kísérletezés szabadsága. Inforg Stúdió 2000–2010: Aki elmerészkedne egészen Szentendréig, ne hagyja ki a Ferenczy Múzeum kiállítását! Az Inforg Stúdió Magyarország egyik legfontosabb filmkészítő műhelye volt 2010-ig, ahol több mint 250 művészfilmet készítettek. Kiemelkedő minőségű filmjei időkapszulaként őrzik az ezredforduló különleges magyarországi atmoszféráját.Az Inforg Stúdióban 2000–2010 között készült művészfilmek múzeumi bemutatása megmutatja milyen sok szálon kapcsolódnak e filmek a képzőművészeti gondolkodáshoz, hiszen ezeknél a filmeknél is dominál a vizuális utalások szabadsága.