Aukció, Műtárgypiac

Az online aukcióké a jövő!

A BÁV 2021. október 7-én tartotta 3. Online aukcióját, amin csak vételi megbízással, telefonon és online tudták a gyűjtők érvényesíteni licitjüket. A körülmények lehetővé tették volna, hogy teremaukcót tartson a Báv, az aukciósház mégis úgy döntött, hogy zártkörűvé teszi az eseményt és csak táv-licitálásra ad lehetőséget. A vásárlási kedv nem lankadt és hatalmas licitharcoknak lehettünk szemtanúi. A BÁV eseményét az Axioart élőben közvetítette a Zoom-on , így képpel és hanggal is nyomon lehetett követni az aukciót. 

Az árverésen 293 tétel került kalapács alá és a tételek 69 százalékára érkezett sikeres licit. Az aukció végén az összleütés 32,4 millió forint lett. Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően 203 ember regisztrált online licitek leadása céljából. Az árverésen a sikeres online licitek összértéke több mint 10 millió forint volt, a sikeresen aukcionált tételek közel 34 %-a online licitálóé lett.

Ékszerek és órá szekció 

A BÁV szakértői olyan finom kidolgozású, valódi drágakövekkel díszített ékszereket válogattak össze, amelyek egyaránt illenek a modern vagy a klasszikusabb öltözetekhez. Ilyenek például a letisztult, egyetlen briliáns függővel ékített aranynyakláncok, fülbevalók és elegáns karláncok. A színes drágakövek közül a rubin, az ametiszt és az ónix mellett a többféle színben is fellelhető turmalin drágaköves ékszerek is nagy sikert értek el. Nem maradhattak ki most sem az anyagból az egyre ritkább lencse formájú türkíz és korall fülbevalók sem, amelyek rendre a legnagyobb licitharcokat követően kelnek el.

Az aukció kiemelt darabja volt az a 80 ezer forintos kikiáltási árról induló platinából készült hegyikristály medál (28-as tétel), ami végül az indulóár ár kétszereséért cserélt gazdát. A kifinomult, gyöngyökkel, valamint 33 apró gyémánttal és egy nagyobb briliánssal díszített darab értékét a ma már kiveszőfélben lévő pazar ötvösmunka adja.

Az ékszerek közül érdemes még kiemelni azt a briliáns gyűrűt (67-es tétel), amit 260 ezer forintról indított el az aukciósház és a hatalmas licitharcot követően 360 ezer forintért egy online licitálónál ütötték le a tételt.

Műtárgy szekció

Az anyag érezhetően kettévált a klasszikus és a kortárs darabokra: az árverésen helyet kaptak Zsolnay historizáló kerámiák, így pl. egy 1888-ból származó füleskosár, vagy Gorka Géza és lányának, Líviának modern kerámiái. A Zsolnay kerámiák közül hatalmas érdeklődés övezte a Forrásból ivó nőalak (272-es tétel), Zsolnay szecessziós díszkancsót. Az Apáti Abt Sándor és Mack Lajos tervezte kerámia, 480 ezer forintos kikiáltási árat kapott és 1,1 millió forintnál ütötték le a tételt.

A műtárgynak is beillő kortárs ékszerek között olyan különlegességek is szerepeltek, mint Péri József skorpió bogara (206-os tétel), amely eredeti 1983-as, Képcsarnok Vállalatos számlájával került kalapács alá. A tétel a 45 ezer forintos indulóár után 80 ezer forintért cserélt gazdát.
Az érdekességek között szerepelt még egy világháborús emléktárca (197-es tétel), amelyet valószínűleg egy orvos kaphatott az általa kezelt tisztektől, többek között Gróf Széchenyi Rezsőtől. A tételt végül 60 ezer forintért egy online licitáló vitte el.

Festmény szekció

A festmények anyagban szép emelkedést ért el Incze János Két bivaly egy ember (102-es tétel) című alkotása. Az olajkép 180 ezer forintos indulóár után 800 ezer forintért lett egy licitálóé. Szintén élénk érdeklődés övezte Bukta Imre Asztalnál (153-as tétel) című alkotását, ami az indulóár közel négyszereséért, 650 ezer forintért cserélt gazdát.

Az idei kollekció egyik érdekessége és legkorábbi darabja egy 18. századi Mária Terézia portré (84. tétel) volt, amit 180 ezer forintét aukcionáltak.


A fentebb írt árak nem tartalmazzák az aukciósház jutalékát. Előfizetőink a katalógusok teljes leütési listáját az alábbi linken – bejelentkezést követően – itt érhetik el.