Műtárgypiac

„Nem elhanyagolható, hogy nálunk jelenleg is van elérhető aranytömb”

A Solar Gold Zrt.-től Nagy Attila értékesítési és üzletfejlesztési igazgatóval beszélgettünk a hazai aranykeresletről illetve arról hogy mire érdemes odafigyelni aranybefektetés esetén.

Befektetési arannyal foglalkozik a cég. Honnan jött az „ötlet”?

Még a 2009-es válság előtt elkezdtük feltérképezni a piacot. Azt néztük meg, hogy milyen lehetőségek merülhetnek fel. Találunk-e olyan eszközt, amit máshol már régóta ismernek, de nálunk kevésbé elterjedt. Innen jutottunk el a befektetési aranyhoz.

Magyarországon ez miért nem volt ismert?

Ennek valószínűleg történelmi okai vannak. Nálunk csak az EU-hoz történő csatlakozást követően vált elérhető ugyanolyan feltételekkel a befektetési arany, mint más nyugati országokban. Ott a befektetési kultúra része az arany, míg nálunk nem csak a lakosság, de a pénzügyi szakemberek is „lemaradtak” róla. Ez a mai napig nem nagyon változott.

Úgy kell elképzelni, mint egy bankot?

Nem. Az aranykereskedők nem tartoznak az MNB felügyelete alá. Ennek számos előnye, de ugyanannyi hátránya is van. Itt a NEHITI felügyel és adja ki az engedélyeket. Ezért minden ügyfélnek azt javasoljuk, hogy jól járja körbe kivel-mikor-hol köt üzletet. Az adott vállalkozás mióta van piacon, milyen szolgáltatásokkal, partnerekkel dolgozik.

Milyen partnerekkel dolgoztok?

A Solar Gold Zrt. hivatalos viszonteladója az Argor Heraeusnak. Ez a világ egyik legnagyobb aranyfinomítója és a legismertebbek között van. 

Mások is forgalmaznak Argor tömböt nem?

Igen, de nagy különbség van biztonság tekintetében, hogy valaki hivatalos viszonteladó vagy ilyen-olyan úton hozzájut Argor tömbökhöz és eladja azokat. Mi hivatalos partnerei vagyunk az Argor Heraeusnak.

Miért fontos, hogy ki van a háttérben?

Az ügyfeleknek az igazi biztonságot egy ilyen kapcsolat adja. Bármikor hozzájuthatnak a tömbökhöz és bármikor eladhatják azt. Szinte mindegy mekkora igény érkezik. Ezt csak egy finomítóval a háttérben lehet biztonságosan megoldani. 

Nem elhanyagolható, hogy nálunk jelenleg is van elérhető aranytömb és működik a szolgáltatás. Egy kicsit ugyan rugalmatlanabb a rendszer, de mindenki aranyhoz jut. 

Lehet hallani több 100 kg-os igényekről. Találkoztak már ilyennel?

Természetesen hozzánk is eljutnak ezek az igények. Minden esetben teszteljük a vevőt. Ha képes kisebb, mondjuk 10 kg megvásárlására úgy, hogy minden szabályosan történik, akkor megmozgatjuk a kapcsolatokat. De az elmondható, hogy a nagy üzleteket nem így szokták megkötni. Ezek az igények általában nem valós igények.

A jelenlegi helyzetben veszik az aranyat?

Igen. Nagyon sokan keresik és nagyon sokan szeretnének azonnal vásárolni. Pedig az aranybefektetésnek általában más szerepe van egy befektető portoliójában. 

Milyen szerep?

Kiegyensúlyozó szerep. Már nagyon sokan bebizonyították, hogy azok a portfóliók hosszútávon mindig jobban teljesítenek, amelyikben van 5-10% arany kitettség. Ezt tudatosan kell csinálni. 

Tudnak ebben segíteni?

Büszkék vagyunk arra, hogy a munkatársaink nagy része a befektetési piacról hozott komoly tapasztaltokat és tudást. Az ügyfelek nagyon megszoktak azon lepődni, amikor leülünk velük és „lebeszéljük” őket az elképzeléseikről. Általában nem hagyjuk őket hirtelen beleugrani nagyobb vásárlásokba. Elmondjuk a kockázatokat és megpróbálunk segíteni, hogy hosszú távon se legyen probléma. A tömb helyett így sokszor képbe kerül az aranyszámla.

Az aranyszámla miben más? Virtuális arany?

Nem! Nagyon fontos, hogy az aranyszámla végterméke befektetési aranytömb, amit megfog az ügyfél és ha akarja akkor hazaviszi. 

Mivel finomítói háttérrel rendelkezünk így folyamatosan tudjuk kezelni a számlák mögött lévő befektetési aranyat. 

Itt az ügyfelek többnyire rendszeresen (havonta) fizetnek be kisebb összegeket és mi befektetési aranyat írunk jóvá a számlájukon.

Folyamatosan látják, hogy gyűlik az arany és ha úgy döntenek, akkor hazaviszi. Vagy eladják. 

Egy ilyen számlát átláthatóan működtetni finomító nélkül nem lehet. 

Ez megérne egy hosszabb beszélgetést is.

Mindenféleképpen!

Milyen egyéb szolgáltatásokkal vagytok a piacon?

Befektetési aranytömb és aranyszámla mellett a Kincsvadászatot szeretik nagyon az ügyfelek. 

Ez mi? Kincsvadászat?

Igen. Ennek a lényege, hogy az ügyfelek behozzák hozzánk az otthon lévő, már megunt, nem használt, sérült aranyékszereiket és mi befektetési aranyban írjuk jóvá nekik. Így látni fogják, hogy mennyit ér és rendelkezhetnek felette. 

Ki lehet az ügyfeletek?

Azok az ügyfelek keresnek minket, akik kellő tudatossággal rendelkeznek és szeretnének egy olyan befektetési lehetőséget, amihez bármikor hozzáférhetnek. Ami épp úgy értéket jelent a világon mindenhol. 

10 év sem telt el az előző gazdasági válság óta. Aki akkor elkezdett rendszeresen aranyba fektetni az most nagyon nyugodtan hátra dőlhet. 

Érdeklődés esetén kattintson ide.