Aktuál, Kiállítás

Művészeti & Múzeumi Események 2022: Magyarország

Ahogy arról előző cikkünkben beszámoltunk, 2022 nagyon izgalmasnak ígérkezik művészeti szempontból is. Kiállítások, vásárok és megannyi program közül válogathatunk, így válogattunk is. Axioart ajánló:

Január 23-án megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza és a különféle zenei programok mellett megtekinthető a ’Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben’ című állandó tárlat is 1000 négyzetméteren. Az interaktív kiállítás mindenki számára szórakoztató és érdekes módon mutatja be az európai zene történetét és az ember zenéhez fűződő viszonyát. Ahogy írják „a természetes fénytől tudatosan elzárt szint, mint egy álomvilágban, élmények labirintusát alkotja”.


20 év után újra álmodhatunk álmokat a Millenárison! Pont 20 évvel ezelőtt rendezték meg a nagysikerű „Álmok álmodói” kiállítást, mely a magyar tudomány- és technikatörténet nagy alakjait mutatta be. Februárban jön a grandiózus tárlat második kiadása az idén 20 éves Millenáris újonnan átalakított épületegyüttesében.

„2022. február 15-től egy élményalapú, interaktív kiállítás vár a Millenárison. Itt te is felfedezhetsz, megismerhetsz, kipróbálhatsz olyan magyar találmányokat, amelyek a tudomány jelenbe vezető kanyargós útján igazi mérföldkövek voltak. Az Álmok Álmodói 20 kiállításon olyan tudományos és technikai vívmányokat mutatunk be, amelyek felfedezői, megalkotói között szép számmal találhatók a magyar néphez és kultúrához kötődő tudósok, szakemberek.”

Március elhozza a Pénzmúzeum (Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeum és Látogatóközpont) megnyitását, melynek első kiállítása, mely az érdeklődőket a pénzügyi világ és pénztörténet világába hivatott bevezetni.

Nem hagyhatjuk ki a Szépművészeti Múzeum 2022-re bejelentett kiállításait sem, hisz nem kisebb neveket láthatunk Budapesten, mint Bosch, Matisse és El Greco. Az európai viszonylatban is kiemelkedő kiállítási programokat két kamaratárlat is kíséri. Továbbá ebben az évben fejeződik be a múzeum épületének felújítása is, elkészül a Barokk szárny is, így megnyílhat a Régi Képtár 1800-ig terjedő időszakot bemutató állandó kiállítása.

Magyar Nemzeti Galéria április 11-én nyíló Art Deco Budapest: Plakátok, tárgyak, terek (1925-1938) című kiállítása a két világháború közötti korszak vizuális kultúrájára, tárgyaira és ezeken keresztül a mindennapi életre fókuszál: a polgári élet tereire, a nagyvárosi, modern életforma megnyilvánulásaira és kiemelten az art deco vizuális világának egy fontos elemére, a plakátra. Ezen felül ez az év tartogat még Vaszary, Tichy Gyula, Czirma Gyula és izgalmas kamarakiállításokat is, így már csak ezért is megéri ellátogatni a Várba.

Ha már múzeum, tavasszal adják át az új Néprajzi Múzeumot is. A nyitókiállítás a 250 ezer darabot számláló, Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó gyűjteményről fog adni átfogó képet.

Mindenképpen megéri ellátogatni Debrecenbe is, hisz Határeset – Kortárs reflexiók a közép-kelet-európai identitásra – címmel várja a látogatókat 01.22-04.10 között a MODEM – Modern és Kortárs Művészeti Központ – kiállítása. A kiállításon öt országból (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Románia) tizennégy fiatal művész művei láthatóak, amelyek többsége erre az alkalomra készült. A Határeset címet Hunčík Péter Szlovákiában élő magyar pszichiáter regénye inspirálta. „A kiállító művészek egy globalizált világban szocializálódott generáció tagjai, akiknek ugyanakkor az életük legkülönbözőbb területeire elkerülhetetlenül hatást gyakorol a regionalitás. Fontos kérdés, hogy ez mennyiben érinti az identitásukat is, s mindez hogyan tükröződik az alkotásaikban.”

Március 3-án veszi kezdetét az Art & Antique Budapest a Bálnában több tucat hazai kiállítóval. A vásár négy napján a belépőjegy megvásárlásával a látogatóknak lehetősége lesz népszerű ingyenes tárlatvezetéseken részt venni magyar és angol nyelven. Antalffy Péter művészettörténész kalauzol a kiállítás területén.

Ősszel, október 6 és 9 között várja a látogatókat idén is az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár. A Bálnában megrendezésre kerülő vásár kifejezetten a kortárs, újszerű és inspiráló művészeti tartalmakra épít, amelyek épp annyira táplálkozhatnak a feltörekvő régiók – kiemelten a poszt-kommunista kelet-európai országok –, mint a fejlett Nyugat új, progresszív generációjának művészetéből vagy más kontinensek Európában még kevéssé felfedezett művészeti választékából.

Ebből a rövid összefoglalóból is kiderül, hogy sok programot tartogató év elé nézünk, nem beszélve arról, hogy sok kiállítást és egyéb rendezvényt még be sem jelentettek.