Aukció, Műtárgypiac
Hozzászólok

Mutatjuk a BÁV a tavaszi online aukciójának kínálatát!

Nem csak a gyűjtőknek kínál izgalmas darabokat a BÁV a tavaszi online aukcióján. A május 5-i árverésen mindenki találhat az ízléséhez illő, megfizethető árú ékszert, festményt vagy műtárgyat.

A tavasz ékszerei

A tavasz slágerei mindig az ékszerek, a májusi online aukción széles a kínálat a finom kidolgozású, értékes drágakövekkel díszített klasszikus darabokból. Ezek a mára már igazi ritkaságszámba menő, aprólékos kidolgozású, visszafogott vagy éppen feltűnő ékszerek nagyszerűen kombinálhatók modern ruhákkal is. Ilyen a Tiffany & Co. egyik leghíresebb tervezőjének, Elsa Perettinek letisztult arany nyaklánca is. A 100 ezer forintról induló ékszer briliáns függőjével a mindennapi elegancia megtestesítője.

25. tétel – Tiffany & Co. nyaklánc: Rozé arany, 0,1 karát briliáns függővel Kikiáltási ára: 100.000 Ft

Az utóbbi években egyre inkább reflektorfénybe kerültek a színes drágakövek, nem véletlen, hogy az aukció egyik kiemelt darabja egy gyémántokkal övezett, 4,5 karátos cseppfoma smaragddal ékített nyakék. Érdemes lesz licitálni többek között a rubinnal, akvamarinnal, almadinnal, topázzal, türkizekkel vagy éppen gyöngyökkel ékített ékszerekre is.

21. tétel – Fülbevalópár: Arany, pave foglalt apró türkizek, 1930 körül Kikiáltási ára: 80.000 Ft 

A BÁV szakértői gondoltak a ballagási ajándékot keresőkre is, számukra olyan, jól kombinálható fülbevalókat, karkötőket és nyakláncokat kínálnak, amelyek igazi alapdarabjai lehetnek egy ékszerkollekciónak.  Akár a májusi esküvőt tervezők is elkápráztathatják arájukat egy különleges eljegyzési gyűrűvel, hiszen az árverés egyik fénypontja mindenképpen egy 2,44 karátos briliánssal ékített szolitergyűrű lesz, amelyre 440 ezer forintról lehet licitálni.

78. tétel – Nyaklánc függővel: Fehérarany, 11 modern csiszolású briliáns 0,3 karát Kikiáltási ára: 150 000 Ft

Asztali csemegék

A 122 darabot számláló műtárgykollekció igazi gasztrocsemegéket vonultat fel: egyedi cukordobozok, porcukorszórók, kínálók, kávéskészletek kínálják magukat. Nyári összejövetelek sztárjai lehetnek a spanyol királyi udvar ötvösének, Pedro Duránnak a fagylaltos kelyhei, vagy az irizáló üvegeivel hódító, az 1910-es évekből származó pesti bóléskészlet.  Az egyik legkülönlegesebb asztali ezüst mégis egy firenzei rokokó kaviártartó, amely kecses, delfineket formáló lábaival hívja fel magára a figyelmet. A 300 ezer forintról induló ezüst tartó belsejében a jég biztosítja, hogy mindig friss maradjon a kaviár. Az ezüstök között találhatunk néhány ajándéknak is kiváló női csecsebecsét: aprólékosan díszített szelencéket, miniatűröket, de gyűjthetünk a következő vásárlásokra is  egy gazdagon díszített 19. századi perselyben.

81. tétel – Pesti bóléskészlet: Ezüst, Hordozható állványon hat darab kivehető ezüst csészealj, benne fúvott és csiszolt, pótolt üvegbetétekkel. 1910 körül Kikiáltási ára: 280.000 Ft 

Törékeny kedvencek

A porcelánok közül kiemelkedik egy 1900 körül készült nagyméretű japán dísztál, amely 100 ezer forintos kikiáltási árról indul. A már megszokott gazdag Zsolnay választékból két ritkaságot emelnek ki a szakértők: egy egyiptomi hatású art deco díszvázát, illetve egy 19. század végi díszkorsót, amely népies formavilága ellenére Tiffany-technikájú díszítésével hívja fel magára a figyelmet. A BÁV missziójának tekinti, hogy teret adjon a modern Zsolnay-kerámiáknak is, ilyen T. Surányi Anna 80-as évekbeli varia vázacsaládja, az 1990 körül készült, limitált kiadású szecessziós szivarváza és díszedény, vagy a legfrissebb, 2015-ben készült Andrási Edina tervei alapján készült díszváza, amely már a Zsolnay-gyár jövőjébe enged bepillantást.

184. tétel –  Zsolnay díszváza: Nagy Márta tanítványa, Andrási Edina munkája a Deconstructed sorozatból, 2015. Kikiáltási ára: 80.000 Ft

 retró kerámiák kedvelői ez alkalommal az alacsonyabb árfekvésű, de neves készítők alkotásaiból szemezgethetnek, többek között Gádor István, Gorka Géza és lánya, Lívia, Bod Éva vagy Eschenbach Jenő munkáira licitálhatnak.

A BÁV nem csupán a kerámiákban, hanem az üvegekben is törekszik a kortársak népszerűsítésére, így az antik, gyűjtői darabok mellett Horváth Márton izgalmas vázái is szerepelnek az árverésen. A design darabok kedvelői, a karácsonyi árverésen rekordot döntő, Debreceni Lámpagyárból származó újabb alkotásra, egy Gésát ábrázoló art deco kisplasztikára, vagy Lino Sabbattini stílusos olasz ezüstvázájára licitálhatnak.

197. tétel – Kisplasztika – Gésa: Nikkelezett fém és feketére pácolt, faragott fa kombinációja, Debreceni Lámpagyár, 1930 körül. Kikiáltási ára: 28.000 Ft 

Az aukció legdrágább darabja a 70 darabos festményanyagból kerül ki, Spányik Kornél Vasárnap délután című alkotása 2 millió forintos kikiáltási árral indul. Az absztrakt alkotások kedvelőinek igazi csemegének számít Gerzson Pál konstruktív formákat ábrázoló olajfestménye, de licitálhatnak Nádler István Firenze című akvarelljére is, amely 1,2 millió forintos kikiáltási árával a befektetők számára is jó választás lehet. Érdemes lesz ellátogatni a kiállításra az általában absztrakt műveiről híres Gyarmathy Tihamér Növényzet című akvarelljéért is, amely igazi tavaszi hangulatot csal bármilyen enteriőrbe.

224. tétel – Spányik Kornél: Vasárnap délután, 1888.

A teljes katalógus itt tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük