Aktuál, Aukció, Műtárgypiac
Hozzászólok

A borszakmában legjobbnak számító neveket hozta el a Finest Wine tavaszi auckiójára

Elindult a finestwine.hu a legexkluzívabb borok és spiritek beszerzési oldala

’Extraordinary’, használják a jelzőt azokra a rendkívüli tételekre a nemzetközi boros oldalakon, amelyek a finestwine.hu jóvoltából immár Magyarországon is beszerezhetők. A vállalkozás szakemberei által válogatott, rendkívül figyelemreméltó borkollekciót tesznek a hazai érdeklődők számára elérhetővé, amelyek a világ legismertebb borászataiból kerültek ki, figyelemmel az elmúlt 50 évjárat legjobb tételeire. A borok főleg Burgundiából, Bordeaux-ból, Champagne-ból, Toszkánából és Lombardiából valamint Napából, míg a spiritek inkább a skót felföldről érkeztek. Egy különleges palack Romanée-Conti, vagy egy limitált kiadású Dom Perignon, akár egy magnum palack Sassicaia eredeti fadobozában a legjobb évjáratokból mától már itthon is elérhető az értő közönség számára. A Finest Wine tavaszi boraukciója kapcsán Kreil Vilmossal beszélgettünk.

Külföldön nagy népszerűségnek örvendenek a boraukciók. Mi magyarok, nagyon büszkék vagyunk a borainkra, árverésekkel azonban ritkán találkozni, a boraukciók nagy része jótékonysági esemény. Mi lehet ennek az oka?

K.V.: Úgy gondolom, hogy ez egy fejlődési fázis és korábban nem jött még el az ideje annak, hogy felkeltse az borrajongók figyelmét ez a fajta izgalmas beszerzési mód. A mi kezdeményezésünk is meglehetősen új az italszakmán belül is, ráadásul a bor, mint jövedéki termék, a szabályozásban is eltér egy műtárgy aukcionálásától, amely szintén magyarázat lehet a kérdésére. Mi azonban hiszünk abban, hogy megvan az a kereslet, még ha szűken is, akit érdekel egy-egy olyan különlegesség, amely ma már csak aukción hozzáférhető. Elkötelezettek vagyunk abban az irányban, hogy meghonosítsuk a boraukció fogalmát Magyaroszágon.

36. tétel – Gaja, Barbaresco 1982 MAGNUM. eredeti fadobozban, Tre bicchieri – Gambero Rosso

Érdemes-e befeketetési céllal bort vásárolni?

K.V.: Mindenképpen. Mi azt látjuk, hogy a kereslet folyamatosan nő az exkluzív tételek iránt, ezzel párhuzamosan viszont a termőterületek és így a palackszámok nem nőnek. Ebből adódóan van egy határozott és folyamatosan növekvő kereslet e kiemelkedő tételek iránt. Ez igaz a “friss” tételekre és a régebbi évjáratokra is akkor, ha valóban megbízható borászatról beszélünk, évtizedes, vagy akár évszázados távlatból is. Ezen kívül persze vannak befektetési célból nagyobb kockázatot jelentő pincészetek is, amelyek palackára egy-egy jó értékelés után akár 5-10 szeresére is megnő. Jelenleg mi a kínálatunk kialakításánál azonban klasszikus értékrendet követtünk, és azokra a nevekre helyeztük a hangsúlyt akik már bizonyítottak az elmúlt évtizedekben.

21. tétel – Ca’ Del Bosco, Annamaria Clementi 1990 – 1997 vertikális sor. 8 x 0,75 lit, egyedülálló vertikális sor, Tre bicchieri – Gambero Rosso

Mi alapján válogatták össze a tételeket?

K.V.: Ha megfigyeljük egy-egy top étterem italkínálatát külföldön, vagy konzultálunk egy elismert nemzetközi borszakértővel, Master Sommelier-vel, akkor azt tapasztaljuk, hogy vannak azok az állócsillagok, amelyek szinte minden fontos helyen ott vannak. A legfontosabb pincék nem maradhatnak ki Burgundia, Bordeaux, Champagne, vagy a Toszkán lejtők kínálatából. Ezek a borászatok megkérdőjelezhetetlen minőséget képviselnek évtizedes távaltokban ráadásul ott, ahol a fizetőképes kereslet is megvan rá, így a fejlődésük biztosított volt. Nos mi is ezt a szabályt követtük, egyszerűen a borszakmában legjobbnak számító neveket hoztuk el a tavaszi auckióra. Törekedtünk arra is, hogy kifogástalan évjáratokból válogassunk, illetve hogy nagy palackokat (magnum, jeroboam) is találjon az érdeklődő közönség. Illetve szempont volt még az is, hogy történelmi távlatban tudjunk bemutatni olyan ikonokat is, mint a Dom Pérignon, amely 1962-es évjárata, az egyik legrégebbi palack az auckión, de más 60’ évekbeli tétel is bekerült.

22. tétel – Dom Perignon Vintage 1962.

Mi a biztosíték arra, hogy az aukcióra csak eredeti és kifogástalan palackok kerültek be?

K.V.: Elválasztanám egymástól a két fogalmat, mert akárcsak a műtárgyak esetében, két alapvetően eltérő dologról beszélhetünk. Az eredetiséget a szakértői csapatunk vizsgálja. Vannak olyan árulkodó jelek – a címkén és a palackon – a hamisítványoknál, amelyek azonnal észrevehetők, így ezek a palackok kiszűrhetők, de ennek részleteire most – érthető okokból – nem térnék ki. A beszerzési forrásaink szintén egy szűrőként szolgálnak. A hamis palackok ráadásul a tapasztalat szerint inkább olyan helyekre kerülnek, ahol gyorsabb a forgási sebesség és nem arról van szó, mint egy árverésen például, hogy kvázi “bordetektívek” veszik szemügyre az üvegeket, részletesen átnézik, a katalógus miatt nagy felbontású felvételeket készítenek róla, stb. A vizsgálatok után, így az eredetiséget mi, mint aukciós ház tehát garantálni tudjuk, a palackokat egy eredetiséget igazoló, egyedi, nem hamisítható matricával ellátjuk, így az aukció nyertese biztosan eredeti palackot fog kézbe venni. A kérdés másik felében megfogalmazott bor-állapot azonban már relatív kifejezés. Mi a palackokat azok tartalma szerint a legmegfelelőbb hőmérsékleten és páratartalom mellett tároljuk. Azonban egy 60 éves bor esetében természetesen vannak kockázati tényezők annak állapotát illetően. Jellemzően azonban a borvilág nagy nevei nem csak a marketing miatt csengenek jól, hanem mert valóban évtizedes távlatból is kifogástalan minőséget hoznak létre. A csapatunk és én személy szerint is többször tapasztaltuk már, hogy mennyire kifejező és elképesztő erejű tud lenne egy fél évszázados borritkaság, amelyben még mindig van potenciál. Valószínűsíthető, hogy egy 60 éves pezsgő széndioxid tartalma már elmarad a palackozási értéktől, de az érett jegyek, amelyek az alapbor minőségét biztosították, adnak egy egészen más, komplex élményt, amely új dimenzióba emeli a tételt. Ilyenkor érti meg az ember, hogy mennyire más szemlélettel készülnek azok a tételek, amelyeket egyébként 5-10 éves koruk előtt nem is engednek ki a borászatokból forgalmazásra. Mi az árverési tételekből alkalmakként szervezünk kóstolókat is, hogy ez az élmény még több ember számára eljusson. Legutóbb a jelenlegi árverés legidősebb olasz tételeiből kóstoltunk néhányat, és egyöntetűen lenyűgözte és elgondolkodtatta azokat, akiknek volt szerncséjük a kóstolón részt venni.

32. tétel – Domaine de la Romanée Conti, Romanée-St.Vivant 1976

Az aukciós kínálatból melyik borkülönlegesség a személyes kedvence?

K.V.: Őszintén szólva én bármelyik tételt szívesen látnám a saját gyűjteményemben, hiszen a champagne-tól a legkomolyabb vörösborokon át, a világ leghíresebb édesborait készítő pincészettől is vannak tételeink. Ha azonban csak egyet választhatnék, akkor az a 35. számú tétel lenne az, a számomra nagyon kedves San Guido borászatból származó Sassicaia, amely ráadásul ritka magnum palackban az egyik legjobb évjáratból, 1995-ből származik. Lenyűgöző borélményre számíthat, akinek sikerül megnyernie ezt a licitet.

35. tétel – Tenuta San Guido, Sassicaia 1995 MAGNUM. eredeti fadobozban, Tre bicchieri – Gambero Rosso

A Finest Wine tavaszi boraukciójának teljes katalógusa itt tekinthető meg.

Covid-19 biztos bor-befektetés

Úgy tűnik, hogy a borbefektetések az elmúlt időszakban is hozták az elvárt hozamokat és ezen még a koronavírus okozta válság sem változtatott. A kiváló évjáratok értéke tovább nőtt, és a befektetők számára nem okozott csalódást a szakemberek által kiválasztott tételek hozama, illetve nem volt érzékelhető visszaesés sem a kereslet tekintetében a tételek iránt. A luxusmárkák túlélik a válságot, és igaz ez a világ vezető borászataira is. „Ezek a pincészetek az elmúlt 100-200 évben túléltek már háborúkat, diktatúrákat és a mainál sokkal súlyosabb járványokat. Ma mégis léteznek, és az évszázados tradícióra és tudásra támaszkodva ma is megtalálják a fogyasztóikat.”

Borárverés Burgundia, Bordeaux és Champagne legjobbjaival

ONLINE ONLY – a koronavírus járvány miatt a következő árverésünket kizárólag online formában rendezzük meg, amelyet Ön is figyelemmel kísérhet az AXIOART oldalán. Ezúttal lehetősége lesz a magyar közönségnek is végre olyan tételekre licitálni, amelyre korábban még nem volt példa Magyarországon. Először licitálhat itthonról Bordeaux, vagy Burgundia leghíresebb pincészeteinek tételeire. Ha nem akar lemaradni a különleges tételekről, akkor küldje be licitjét, vagy adja le vételi megbízását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük