Aukció
1 hozzászólás

Majmokkal van tele a brit parlament alsóháza

Akár egy, a Brexit-huzavonába belefáradt brit polgár véleménye is lehetne ez, de akkor nem a művészeti hírek között volna. Mégis itt van, mivel a parlament padsorait Banksy töltötte meg csimpánzokkal. A festményt most elárverezik.

Devolved Parliament című festmény a maga közel négy és fél méteres hosszával és 2,8 méteres magasságával Banksy legnagyobb ismert vászonképe és tulajdonosa jó érzékkel dobja most piacra – nemcsak az inkognitóját mindmáig sikerrel őrző művész egyre nagyobb népszerűsége, hanem valóban a Brexit miatt is, hiszen a kép, alkotója szándékától függetlenül – legalábbis a Brexit-ügy vonatkozásában, ami tíz éve még nem volt napirenden – a brit törvényhozás tehetetlenségének szimbólumává vált. A monumentális olajkép a Sotheby’s október 3-i kortárs aukcióján kerül kalapács alá 1,5 -2 millió fontos becsértékkel, s amennyiben ebben az ársávban kel el, ez új életmű-rekordot jelentene. A dátum csaknem napra pontosan egybeesik annak a nevezetes tavalyi Sotheby’s-aukciónak az első évfordulójával, amin Banksy egyik, éppen leütött munkájában működésbe lépett egy általa beépített iratmegsemmisítő, ami félig ledarálta a képet, talán minden korábbinál nagyobb publicitást biztosítva alkotójának. A Devolved Parliament a Bristol Museums egy tíz évvel ezelőtti Banksy-kiállítására készült, majd ugyanott idén tavasszal ismét látható volt, s ekkor már egyértelműen a terméketlen parlamenti Brexit-vitákat juttatta nézői eszébe.

Banksy: Devolved Parliament, 2009, olaj, vászon, 276 x 446 cm, a Sotheby’s jóvoltából

Ezzel együtt némi túlzásnak tűnik a Sotheby’s egyik vezetőjének a képhez fűzött magyarázata, miszerint „mindegy, hogy ki melyik oldalon áll a Brexit-vitában, kétségtelen, hogy ennek a műnek nagyobb ma a relevanciája, mint korábban bármikor. Banksy napjaink égető problémáival néz szembe; a társadalom legbonyolultabb politikai szituációit sűrítette egyetlen képbe”. A tavalyi „ledarálós” csínyhez hasonlóktól tartókat az árverőház megnyugtatta, hogy a képet alaposan megvizsgálták és abban nem találtak semmilyen beépített szerkezetet. Híradásunkat frissítjük majd az árverés eredményével.

Ha már Banksynál tartunk, megemlítjük egy másik, néhány nappal ezelőtti árverési szereplését is. Egyik, ugyancsak monumentális méretű munkája a Bonhams londoni autóárverésén tűnt fel szeptember 14-én. S hogy miért ott, arra egyszerű a magyarázat: a graffiti, ami még 2000-ben, tehát jóval azt megelőzően született, hogy alkotóját szárnyára kapta volna a világhír, egy 17 tonnás Volvo kamion vezetőfülkéjét és egyik teljes oldalát díszíti. A kamion egy vándorcirkusz kellékeit szállította és a Banksy-képpel az oldalán még hosszú évekig járta Európa és Dél-Amerika országútjait. Időközben Banksy híressé vált, s a kamion tulajdonosai tudták, hogy érdemes vigyázniuk a járműre, amiért most 1-1,5 millió fontot reméltek. A cirkusz neve alapján Turbozone Truck-ra keresztelt kamionra azonban nem volt licit, igaz, az árverőház közlése szerint azóta már több érdeklődővel folytattak ígéretes tárgyalásokat.

A Turbozone Truck Banksy festményével. A Bonhams jóvoltából
  • Frissítés, szeptember 23.

Bár arról továbbra sincs hír, hogy a Devolved Parliamentben is iratmegsemmisítő gép lenne, egy-két furcsaság már napvilágra került a most kalapács alá kerülő festménnyel kapcsolatban. A legfontosabb az, hogy a kép legalább három ponton különbözik attól a változattól, ami tíz éve a Bristol Museums kiállításán szerepelt. E változások első ránézésre nem tűnnek jelentősnek: az előtérben lévő két csillár tíz éve még világított, most nem – bár ha nagyon akarjuk, ehhez lehet magyarázatot gyártani –; a bal oldalon az első sorban ülő majom fordítva tartja a kezében a banánt és némi eltérés látható a parlamenti padokat díszítő faragáson is. Az persze előfordul, hogy egy festő átdolgoz egy korábban már készként bemutatott művet, az viszont már különös, hogy erre a tényre ez esetben sem a Sotheby’s, sem a művész munkáihoz eredetigazolást kiadó cég nem hívta fel a figyelmet; az eltéréseket jó szemű gyűjtők vették észre. Kérdésre a Sotheby’s most elismerte a változásokat, de nem adott magyarázatot azok eddigi elhallgatására. Az árverés online katalógusát a napokban mindenesetre kiegészítették a napvilágra került információkkal. Időközben egyébként a festmény címe is megváltozott; 2009-ben még Question Time címmel állították ki.

Kíváncsian várjuk, ez volt-e az utolsó hír, amivel igyekeznek tovább fokozni az érdeklődést a „rekordgyanús” festmény iránt…

  • Frissítés, október 3.

A rekordgyanú beigazolódott, nem is akárhogyan. Az eddig a nagy kortárs sztárokkal népszerűségben igen, de áraival még nem versenyezni tudó Banksy ezúttal hatalmasat javított 1,9 millió dollárral még 2009-ben elért rekordján: a Devolved Parliament több mint tízperces licitcsata után 1,5-2 millió fontos becsértékével szemben 8,5 millió (jutalékkal együtt csaknem 9,9 millió) fontért kelt el. Ez a rendkívüli összeg is mutatja, hogy egy műalkotás árát kvalitásai mellett – esetenként helyett – mennyi tényező befolyásolja. Banksy az utóbbi hónapokban folyamatosan az érdeklődés középpontjában tudta tartani magát, legutóbb, néhány napja például pop up design shopjának megnyitásával. A kép köré sikerült ezúttal is rejtélyes, a szakmát és a gyűjtőket is foglalkoztató sztorit kreálni a mű átfestésével és bizonyára az is a művész malmára hajtotta a vizet, hogy a brexit-vita kapcsán a parlament ülésterme az a kép, ami a TV képernyőjén és az online felületeken hónapok óta a leggyakrabban jelenik meg a Nagy-Britanniáról szóló tudósításokban. A brexit-vita ráadásul a festményhez olyan szatirikus töltetet és értelmezési lehetőségeket ad, amire a művész 10 éve maga sem gondolhatott.

Szerző: Emőd Péter

A cikk 2019. 09.20-án jelent meg az artportal.hu-n, az írást változtatás nélkül közöljük.

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük