Aukció, Műtárgypiac
2 hozzászólás

Kultfilmek és gyerekkorunkat meghatározó animációs filmek az AXIOART 9. plakátaukcióján!

Ha Öné lehet az eredeti, miért érné be kevesebbel? Dekorálja otthonát kultfilmek posztereivel!

Célunk, hogy a gyűjtők mellett a lakásukat dekorálni vágyók is érdekes poszterekre licitálhassanak az árverésen, ezért a 9. Plakátaukción újabb 81 izgalmas és egyedi alkotást válogattunk össze Önöknek. A plakátok alternatívát kínálnak a jó befektetést és megfizethető egyediséget keresőknek. Folytatva a “hagyományt” a mostani árverésen a legtöbb plakátot 5000 Ft-os kikiáltási árról indítjuk.

A magyar filmművészet kedvelői széles felhozatalból válogathatnak az online árverésen, többek között Keleti Márton 1963-ban bemutatott fekete-fehér játékfilmjének a Hattyúdalnak a plakátjára (1. tétel) is licitálhatnak. A film bététdalait köztük a híres Villa Negra románcát Gonai Gábor írta.

Makk Károly cannes-i díjnyertes filmje az Egymásra nézve (12. tétel és 41. tétel) 1959-ben a magyar-jugoszláv határon kezdődik, amikor a sorkatonák lelőnek egy határsértőt: Szalánczky Éva újságírót. Évát szenvedélyes szókimondása miatt az ötvenes években mellőzték, meghurcolták. Erdős főszerkesztő, aki megjárta Rákosi börtönét, 1959-ben vette maga mellé az Igazság című laphoz. Éva a lapnál újból harcot kezd nemcsak a valóság feltárásáért, hanem a másság jogáért is. A termelőszövetkezetek szervezéséről írott cikke és kolléganője, Lívia iránti szerelme olyan konfliktusok sorát indítja el, amely tragédiához vezet. (Forrás: port.hu)

A K (Film a prostituáltakról – Rákóczi tér) dokumentumfilm pop artos poszterére (29. tétel) érdemes egy pillantást vetnünk. Frimmel Gyula posztere nemcsak monokróm hanem színes (zöld, narancs, barna) változatban is elkészült.

Az egész estés filmek mellett otthonunkat akár gyerekkorunk meghatározó animációs filmjeinek posztereivel is dekorálhatjuk. Az AXIOART aukcióján a kultikus magyar bábfilm a Misi Mókus kalandjai (4. tétel), a Szabó Szabolcs, Haui József és Szombati Szabó Csaba rendezte Vízipók–Csodapók (5. tétel) és az 1975-ben bemutatott Hugó, a víziló plakátja (6. tétel) is helyet kapott.

A János vitéz 1973-ban bemutatott magyar rajzfilm, amely Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeménye alapján, a költő születésének 150. évfordulójára készült. Az aukción szereplő poszter (8. tétel) érdekessége, hogy az animációs film rendezője Jankovics Marcell által dedikált példányról van szó.

A magyar filmek mellett kultikus külföldi filmplakátokra is licitálhatnak: a Die Hard – Drágán add az életed! (64. tétel) című filmben John McClane (Bruce Willis) nyomozó New Yorkból Los Angelesbe tart, hogy rendbe hozza házasságát. Még csak nem is sejti, hogy rajta kívül még mások is nagy dobásra készülnek Los Angelesben, méghozzá éppen a szeretet ünnepén. Terroristák egy csapata a hidegvérű Hans Gruber (Alan Rickman) vezényletével arra készül, hogy megszabadítsa a multinacionális Nakatomi céget a kötvényeitől. A terroristák behatolnak az épületbe, túszul ejtik a Nakatomi cég dolgozóit, köztük McClane feleségét, Hollyt (Bonnie Bedelia), és nekilátnak, hogy kinyissák a cég széfjét. Ám McClane, akiről a támadóknak fogalma sincs, mindent elkövet, hogy meghiúsítsa ezt. Nem könnyű feladata, hiszen a terroristák nemcsak létszámbeli fölényben vannak, hanem hatalmas fegyverarzenállal is rendelkeznek, szemben McClane szolgálati fegyverével. A 34 emeletes épületben megkezdődik a macska-egér harc. (Forrás: port.hu)

A halál ötven órája ( 66. tétel) az ardenneki ütközetet feldolgozó 1965-ben bemutatott szélesvásznú háborús film. A filmet Spanyolországban forgatták, Ken Annakin rendezte. A főbb szerepekben Henry Fonda, Robert Shaw, Telly Savalas, Robert Ryan, Dana Andrews és Charles Bronson látható. A halál ötven órája szereplői kitalált alakok, noha egy részüket valóságos személyekről mintázták. Ennek magyarázata feltehetőleg a csata ellentmondásos megítélése mindkét oldalon. Bár a szövetségesek végül megnyerték a csatát, mégis a német támadás meglepetésként érte őket, és a csata kezdeti szakaszában nagy veszteségeket szenvedtek. (Forrás: Wikipédia)

A Vörös zsaru (33. tétel) egy 1988-ban bemutatott amerikai akció-vígjáték Walter Hill rendezésében. A főszereplői Arnold Schwarzenegger és James Belushi, pruducerei Gordon Carroll, Walter Hill és Andy Vajna. A filmet a következő szlogennel adták ki: „Moszkva legkeményebb nyomozója. Chicago legőrültebb zsaruja. Csak egy dolog létezik, ami veszélyesebb annál, hogy őket felidegesítsük: partnerré tenni őket.” Ez volt az első amerikai film, amely engedélyt kapott arra, hogy a moszkvai Vörös téren forgassanak. Azonban a legtöbb orosz jelenetet (a főcím alatti jelenetek és a Vörös téren rendezett hosszú jelenet kivételével) végül Magyarországon forgatták le. (Forrás: Wikipédia)

A plakátok legendás tervezőiről se feledkezzünk meg: Tettamanti Béla készítette Szerelem trilógia első (Szerelem az első vérig, bemutató: 1986) és második részéhez (Szerelem második vérig, bemutató: 1988) is a plakátokat. Tettamanti bravúrosan jelezte a két rész összetartozását, míg az első poszteren csak a finom ívű növényszerű női arcélt látjuk, addig a második résznél (31. tétel) az arc-motívum kiegészül 5 darab téglalapba helyezett szívvel.

Szyksznian Wanda Kóma (60. tétel) plakátján a fotográfus hűséget és a tónusos festésmódot vegyítette egyéni stílusával.

Az aukció teljes katalógusa érhető el itt.

Online licitjüket 2019. 01. 17. 10.00 – 2019. 01. 28. 20:00 között adhatják le a www.axioart.com weboldalon.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük