Aktuál, Aukció, Műtárgypiac
1 hozzászólás

Kirakodás2 – Online aukció a Rechnitzer gyűjteményből!

A Rechnitzer gyűjtemény anyagaiból 2017 decemberében sikeres online árverést rendeztünk az AXIOART-on. Akkor még nem adtunk címet a kezdeményezésünknek, de mára megtaláltuk a megfelelő elnevezését: Kirakodás. A gyűjtemény gyarapítása közben korszakok, művészek, irányzatok csábítottak el, s így óhatatlanul felhalmozódtak különféle művek. Az idővel aztán a kollekció koncentrálódik, a gyűjtői világunkban a szakosodás, az egy-egy irányzathoz való következetesebb igazódás történik meg. Így aztán azok az alkotások, amikat korábban, más korszakban érdekesek tartottunk, kedveltük őket, napjaikra a raktár mélyére kerülnek, vagyis feleslegessé válnak. Célszerű rendezni egy, vagy – esetünkben – több Kirakodást, amikor piacra visszük a már felesleges, de szeretett, a mai gyűjteménybe nem illő műveket.

Balla József erdélyi festő nagyméretű Cirkusz című alkotását évekig szemléltem, a művész egyik izgalmas – nem kellően feltárt, ismert – életmű darabja. Barta Mária két műve (Vihar előtt, Székek) a hazai nőművészetet bemutató kiállításokon többször szerepelt. Gábor Jenő Árkádiatollrajza 1924-ből egy tervezett freskó ígényesen kidolgozott vázlata. Említhetjük még Járitz Tavasz című kis remekét, vagy az erdélyi magányos festőnő Mándy Laura Cserép fehér virágokkal című képét. S ne feledkezzünk meg Rippl Rónai Olvasó nőjéről sem, ami reprodukálva került Gombosi György (1945) Új magyar rajzművészet. Rippl Rónaitól a Nyolcakig. (Erasmus, 11. kép) című kötetébe. Ebben az anyagban több papírmunka található Gábor Jenőtől, Derkovitson át, Illés Árpádon keresztűl és a fantázia világ – szerintem elfeledett – nagy mesteréig Gácsi Mihályig. Kiemelem még a 2015-ben elhunyt Zoltán Sándor négy kisebb dobozát, amik bájos történeteket dolgoznak fel.

Bízunk abban, hogy a Kirakodás2 is sikeres lesz, a néhány alkotás új gazdához kerül, gyarapítva a gyűjteményeket, vagy örömet okozó pillanatokat nyújtanak a műkedvelőknek.

Ízelítő az aukció anyagából:

Balla József (1910 – 1991): Cirkusz. Olaj, vászon, 101×90 cm, j.l.l.: Balla (hátoldalon igazolás)

Barta Mária (1897-1969): Vihar előtt. Olaj, vászon, 52×63 cm, j.j.l.: Barta Mária.

Gábor Jenő (1893-1968): Árkádia. Tus, papír, 45×85 cm, j.j.l. Gábor J. 1924.

Járitz Józsa (1893 – 1986): Tavasz (Kék hegyek). Olaj, karton, 30 x 40 cm. j. b. f.: Jaritz.

Mándy Laura (1903-1994): Cserép fehér virággal. Olaj, vászon, 69×60 cm, j. j. l. Mándy L.

Rippl Rónai József (1861 – 1927): Olvasó nő. Toll, papír, 24×30 cm,, j.j.f.: Rónai, 1912, reprodukálva!

Az aukció katalógusa megtekinthető itt.

Az érdeklődők június 10. 9.00-tól június 22. 20.00-ig licitálhatnak a katalógusban szereplő alkotásokra a www.axioart.com weboldalán.

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük