Aktuál, Építészet, Kiállítás

Irány Szentendre!

Budapestről alig egy óra kell ahhoz, hogy kocsival, HÉV-vel (szerintem az egyik legkényelmesebb közlekedési mód! – nem kell parkolójegyet venni és ihatunk kedvünkre)  eljussunk Szentendrére. A kulturális élvezetek mellett, nagyokat ehetünk, gyönyörködhetünk a tájban és tematikus sétákon ismerhetjük meg a város kevésbé ismert arcát.


Kiállítások:

A csalók is ámodnak – Magyarósi Éva kiállítása

Helyszín: Ferenczy Múzeum
Megtekinthető: 2018. április 22-ig
Kurátor: Kígyós Fruzsina

Forrás: muzeumicentrum.hu

Magyarósi Éva (1981) animációs filmrendező, képzőművész, díszleteket tervez és tanít. Nevéhez kollázsfilmek, ceruzarajzok, fotók, köztéri installációk és színházi, filmes díszletmunkák is fűződnek. Tinédzser korában jelent meg első verseskötete, s művészetének mai napig kiindulópontja a történetek forgatókönyvszerű megírása. Amikor rajzol, egy mozgókép filmkockájaként gondol a tárgyra, egy film részeként, egy történet elemeként, melynek kiinduló alapanyaga a művész saját elbeszélése. Alkotásaiban a női lélek rejtekeiről, a magányról, a testről, az érzelmekről mesél, furcsa álmok és megélt szituációk többszólamú történeteit mutatva be.

Újragondolt Czóbel 2.0 – Czóbel Béla

Helyszín: Czóbel Múzeum
Megtekinthető:
2018. április 1-ig
Kurátor: Barki Gergely

Czóbel Béla: Ringelspiel/Körhinta, 1904, olaj, vászon, 37 x 47 cm. Forrás: muzeumicentrum.hu

Az Újragondolt Czóbel 2.0 című kiállítás a felújítást követő második újrarendezés eredménye, mely továbbra is az életmű kronológiáját követve, helyszínek szekcióira bontva mutatja be a festő pályaszakaszait a nagybányai indulásától a párizsi fauve korszakon, a Nyolcakhoz való csatlakozásának idején, majd a hollandiai éveken és a német expresszionisták körében töltött berlini perióduson át Párizsba való visszaköltözéséig, s végül az életmű zenitjét jelentő Párizs és Szentendre között ingázó hosszú időszakáig. Több, a raktár mélyéről előkerült, a korábbi állandó kiállításon nem szerepelt alkotás is látható, köztük számos grafikai mű is, egy kifejezetten ennek a célnak szentelt külön teremben.

Néma, álmodó kertek – Paizs Goebel Jenő

Helyszín: Szentendrei Képtár
Megtekinthető: 2018. június 6-ig
Kurátor: Iberhalt Zsuzsa

Őserdőben, 1930 tempera, falemez, Magyar Nemzeti Galéria. Forrás: muzeumicentrum.hu

Paizs Goebel Jenő a századelő magyar képzőművészetének meghatározó alakja. Üvegfestőként indult, vászonra is élénk színekkel festett, de nagy hatással volt művészetére Szőnyi István neoklasszicista festészete is.
Nagybányai tartózkodása után érkezett Szentendrére – 1926-tól a neve egybefonódott a Duna-parti városéval. Megalakult a művésztelep, majd a Szentendrei Festők Társasága. Ez a kisváros lett Paizs Goebel számára a magyar Barbizon, az új Nagybánya, a szabad önkifejezés, a belső álomvilág s a lelki táj oldottabb formáinak és koloritjainak színtere.
A kiállítás mindenekelőtt a festő táj- és természetlátása és az abban rejlő önreflexió megjelenései mentén szerveződik. Ember és természet különös kapcsolatát érhetjük tetten a festményeken, a gazdag színekben felszabaduló álomvilág és a realitás lényegi összefüggéseit. Az életművet különböző megformálásban végigkísérő bensőséges lelki tájképek és személyes hangvételű önarcképek egyfajta néma, álmodó kertet formáznak – az egyik legizgalmasabb magyar festészeti világot.


Városi séták:

Templomok városa – Multikulti Szentendre

Következő séták: március 24. (szombat), április 28. (szombat)

Forrás:iranyszentendre.hu

Leírás: Hány templomtorony van a városbn?  Miben különbözik az úrvacsora az egyes felekezeteknél? Mik azok a mahalák, mivel foglalkoztak a tobakosok és miért néz egy irányba az összes templom? A sétán a templomok kalauzolnak végig Szentendre sokszínű világán. Megannyi vallás megannyi kultúrája tárulhat fel előttünk a város macskakövein lépkedve. Szentendre utcáin barangolva szó lesz a felekezetek összefogásáról, az ide telepedett népcsoportok hagyományairól, középkori napóráról és a főutca névadójáról.

Ellenszélben – Alternatív kultúra a Kádár-kor Szentendréjén

Forrás: hosszulepes.org

Leírás: Ha Szentendre, akkor művészetek! A séta a Vajda Lajos Stúdió alternatív és végtelenségig szabad világába kalauzolja a résztvevőket. A szocialista évek áporodott levegőjében néhány fiatal egy egyedülálló összművészeti kezdeményezésbe fogott, amely néhány évvel később Vajda Lajos Stúdióként vált ismertté. A program során megtudhatjuk, miért vesztek össze a művészek a padlón, miért kapott központi szerepet tárgyalásukon egy női alsónemű, honnan kapta a nevét a Bizottság együttes és hova tűnt Szentendre legfontosabb szimbóluma.

Újrakezdők – Megvalósult álmok Szentendrén 

Forrás: hosszulepes.org

Leírás: Gondolkoztál már rajta, hogy feladd a megszokott életedet és munkát válts? A Hosszúlépés sétáján olyan embereket és sikeres vállalkozásaikat ismerhetjük meg, akik nem féltek valóra váltani a vágyaikat. Közös bennük, hogy imádják a várost, amely folyamatosan inspirál, megnyugtat, változik és megújul. A sétán ellátogathunk egy világszínvonalú csokoládé boltba, beleshetünk egy lakástárlat kulisszái mögé, részesei lehetünk egy interaktív kóstolónak, megtudhatjuk, hogy mitől szakrális egy szövőműhely, és milyen érzés sört csapolni a Duna partján.


Gasztronómia:

(top helyek a TripAdvisor és a Forsquare értékelései alapján)

Aranysárkány vendéglő – az emberek 92%-a imádta a helyet (részletes értékelés itt és itt)

Az Aranysárkányt, Magyarország első privát vendéglőjét Máhr Attila alapította Szentendrén 1977-ben. Az elnevezés a város szerb múltjára, a szerbek védőszentjére, Sárkányölő Szent-Györgyre utal. A vendéglő hangulata nyitás óta semmit nem változott: itt minden a vendég szeme láttára készül. Az étlap gerincét a hagyományokat követő mai magyar konyha és a ház specialitásainak ötvözete adja.
Az itt járó vendégek javaslatai alapján érdemes kipróbálnunk a gulyáslevest, a libamájas fogást és a desszertekek közül bármit rendelhetünk tökéletes lesz!

Forrás: foursquare.com

Kacsakő Bisztó – az emberek 91 %-a imádta a helyet (részletes értékelés itt és itt)

A Kacsakő Bisztór a a szentendrei belvárosban, a gát végénél, a helyi szlengben Szerelmes Villáskulcsoknak hívott szobor alatt találjuk. A partszakasz árnyat adó fái alatt egy átalakított ipari lakókocsiból mérik a szörpöt és fröccsöt, a fákon függőszékek lógnak, a parton nyugágyak és újrahasznosított anyagokból készült bútorok. Egész tavaszzal és nyáron szól a zene, érkezhetünk kutyával és kisgyerekkel, garantált a kedves kiszolgálás és a jó hangulat.
Az itt járó vendégek javaslatai alapján az ételek mellett érdemes kipróbálni a kézműves söröket és házi limonádékat!

Forrás: foursquare.com

Mjam – az emberek 88 %-a imádta a helyet (részletes értékelés itt és itt)

A Mjam étterem a tulajdonos házaspár régi álmaként valósult meg 2013-ban, Szentendre belvárosában. A felújított műemléképületben a család élettere és az étterem is jól megfér egymással. Oscar, a férj egy apró karib szigeten született, majd hosszú utat bejárva érkezett Magyaroprszágra, telepedett le Szentendrén és tanult meg magyarul. Ennek megfelelően a Mjam konyhája egy fúziós világ, melyben a karib térség ízvilágát tükröző ételek mellett ázsiai és európai tapasztalatok ihlette fogások is megtalálhatók.Az étterem célkitűzése szerint minőségi, friss alapanyagból, jószívvel készített ételeket szeretne felszolgálni vendégei számára, családias hangulatban, kellemes környezetben.
Az itt járó vendégek javaslatai alapján érdemes kipróbálni a gazpachot és a kézműves burgereket.

Forrás: foursquare.com

Forrás:
iranyszentendre.hu
szallas.hu
Ferenczy Múzeumi Centrum
Hosszúlépés. Járunk?