Aktuál, Aukció, Műtárgypiac, Vélemény
1 hozzászólás

Így változtatja meg a koronavírus az aukciókat

A koronavírus miatt március 11-én Magyarországon vészhelyzetet hirdettek. Az intézkedés első körben a 100 főnél nagyobb rendezvényeket érintette, de pár nap elteltével a kisebb befogadóképességű helyek is kezdtek bezárogatni. Márcus 16-án pedig egy újabb határozat értelmében a rendezvényeket általánosan is betiltották, mindegy hogy eléri-e a hely befogadóképessége a 100 főt vagy sem.

A koronavírus ahogy a minden napi életünkben, úgy az aukciók világában is változást hozott. Egy hagyományos teremárverés megtartása jövőbeli álom. Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindenki maradjon otthon és a lehető legkevesebb emberrel érintkezzen.

Szerencsére az aukcióktól nem kell búcsút vennünk, hiszen az online árverések változatlanul és biztonságosan működhetnek. Több aukciósház is a zártkörű árverés mellett döntött. Az ilyen típusú eseményeken online, telefonon és vételi megbízások érvényesítésével vehetnek részt a licitálni vágyók.

Az első zártkörű aukció az Arte Galéria és Aukciósiroda szervezésében valósult meg múlt hét szombaton. Az eseményen négyen voltunk: az aukciósház két vezetője, egy operatőr, aki videón rögzítette az aukciót és a cikk szerzője képviselete az axioart.com-on regisztrált online licitálókat. A telefont kezelő munkatársak otthonukból intézték a hívásokat és ők is online adták le a liciteket, hogy ezzel is csökkentsék a zárt térben ülők létszámát.

A licitálóknak a helyszíni megjelenésről le kellet mondaniuk, de mindenki saját habitusának megfelelően tudta kiválasztani, hogy a három licitálási mód közül melyiket tartja a legszimpatikusabbnak. Azok, akik ódzkodtak az online licitálástól telefonon vagy vételi megbízással is képviseltethették magukat. Ha valaki szereti az aukciók pezsgő hangulatát, akkor az online licitharcot ugyanúgy fogja élvezni. Az online aukció alatt a licitáló kezében van az irányítás, bármelyik pillanatban dönthet arról, hogy emeli-e a tétet avagy visszalép.

Mennyire lehet sikeres egy zártkörű esemény?

Összehasonlításként vessük össze az Arte Galéria és Aukciósház tavaly novemberi 86. aukciójának számait az idei 87. zártkörű árverés adataival.

A résztvevők számát összehasonlító diagram jól mutatja, hogy a zártkörű eseményen sokkal több ember jelent meg, mint a tavaly novemberi aukción. Az online licitálás alapvetően kényelmi szolgáltatás, a gyűjtőnek nem kell elmennie a helyszínre és a világ bármelyik pontján csatlakozhat az eseményhez. A járvány miatt kialakult helyzetben az emberek képesek alkalmazkodni és szívesen licitálnak online.

Az elkelt tételek számában sincs nagy eltérés a két aukció között.

A 2019. november 30-ai 86. érverésen:

  • 221 tétel került kalapács alá és a grafikák, festmények, plakátok, kerámiák, kisplasztikák, érmek és könyvek 65%-ára érkezett sikeres licit.
  • A katalógusban szereplő tételek összértéke 5 261 300 Ft forint volt, az árverés végén az aukcionált tételek tételek összértéke 4 886 700 Ft forint lett.

A 2020. március 21-ei 87. árverésen:

  • 246 tétel került kalapács alá és a műalkotások, műtárgyak 61%-ára érkezett sikeres licit.
  • A katalógusban szereplő tételek összértéke 4 968 500 Ft forint volt, az árverés végén az aukcionált tételek tételek összértéke 5 294 000 Ft forint lett.

Zártkörű árverések, ahol online is licitálhatnak:

A listát folyamatosan bővítjük!

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük