Aukció

Tavaszi könyvpaletta

Az Antikvárium.hu tavaszi színekbe öltözteti a 10. dedikált vagy aláírt könyvek és kéziratok aukcióját! A színpompás kínálat több mint 200 tétele között számos irodalomtörténeti különlegesség, könyvészeti ritkaság, páratlan kéziratok, levelek, a hozzáértők számára nélkülözhetetlen kincsek kerülnek a választékba. Az aukció március 19-én indul és 10 napon keresztül várja a lelkes érdeklődőket!

Jelen aukció kiemelkedő tétele Kosztolányi Dezső Szegény kisgyermek panaszai című verseskötete, melyet a szerző aláírással és datálással látott el. Kosztolányi Dezső többnyire saját életéből vette az ihletet verseihez, regényeihez. Ebben a kötetben sincs ez másképp, ahol gyermekkorának szubjektív élményeit, lelki rezdüléseit önti szavakba, melyek szépsége és dallama elkápráztatja olvasóját.

Kosztolányi legjobb barátja Karinthy Frigyes volt. Leginkább a humor volt közöttük a kapocs, sosem fogytak ki egymás ugratásából és mindent kifiguráztak, amit csak nem szégyelltek. A Tanár úr, kérem című irodalmi karikatúrában a szerző – többek között – épp az előbbi bekezdésben említett vers paródiáját osztja meg olvasóival A szegény kis trombitás szimbolista klapec nyöszörgései címmel. Jelen kiadást az író aláírása tesz még értékesebbé.

A piactérbe kerülő több mint 80 klasszikus regény között megtalálható Márai Sándor A nővér című nagy sikerű műve is. A II. világháború kitörése az írót rendkívül megviselte, főleg, mikor munkásságát romboló, ártalmas irodalomnak minősítették. Két évvel a svájci emigrálása előtt írta meg A nővér című regényét, melynek első kiadása az író dedikációjával kerül az árverési piactérre.

A kastély árnyékában I-II. c. regény Erdélyben játszódik, mint megannyi Wass Albert mű. Egy falun és lakóin keresztül betekintést kapunk az egész erdélyi magyarság helyzetéről. A gyűjtői állapotban fellelt első kiadás a szerző aláírásával kerül a kínálatba.

Fekete István állattörténeteinek, többnyire emberi jellemvonásokkal felruházott hősei mellett az életszerű tájleírások, felemelő természeti békét közvetítő írásai tették híressé. A Huszonegy nap című ifjúsági regényben összesen négy mű olvasható, melynek első kiadását a szerző aláírása gazdagít.

Simon Wiesenthal neve egybefonódik a holokauszttal és a náci bűnösök kézre kerítésével. Túlélve a népirtást mindent elkövetett, hogy a II. Világháború vétkesei megbűnhődjenek. Ő és felesége csodával határos módon élték túl a haláltáborokat, melyről Az igazság malmai… című kötete is szól. Első magyar kiadását a szerző dedikálta.

Az aukciós tárlat számos irodalomtörténeti ritkaságot kínál a gyűjtők számára, mint Fekete István autográf levele, ahol az író szabatosan fogalmazott, gyöngybetűkkel írt levelében azokra a kérdésekre válaszol, melyeket gyerekek tettek fel neki; valamint Balázs Béla autográf levele, melyben az író, színész és filmesztéta egy találkozó meghiúsulásáról tájékoztatja a címzettet.

A levelekkel, kéziratokkal bővített aukció egyik kiemelkedő tétele Heltai Jenő és Heltai Lilla színes levelezőlapja, melyet Almási Gusztávné, a Singer és Wolfner Kiadó főszerkesztője számára címeztek.

És ha már a különlegességeknél tartunk, meg kell említeni a Fővárosi Operettszínház többszörösen dedikált kiadványát, ahol Latabár Kálmán, Feleki Kamil és Baksay Árpád színművész, operaénekes, valamint Németh Marika színésznő, operett-énekesnő illetett kézjegyével; valamint az Amerikai Elektra reklámplakátját, melyet Latinovits Zoltán színész és Sulyok Mária színművésznő aláírása tesz még becsesebbé. Ide kívánkozik Lehár Ferencről szóló Ernst Decsey munkája is, melyet a zeneszerző és karmester dedikált.

Karády Katalin kalandos életét a Hogyan lettem színésznő? című munkájában osztja meg olvasóival. A II. világégés előtti évtized filmsztárjáról a tények mellett számos pletyka is napvilágot látott, melyet a színésznő sosem cáfolt, ám nem is erősített meg. A könyvben megőrzött korabeli fekete-fehér fotót a művésznő aláírásával hitelesített.

Lucélia Santos kicsit más műfajban szerzett magának hírnevet. Ő volt a brazil szappanopera hőse, Isaura megszemélyesítője. A sorozatról készült kötet, az Isaura, a rabszolgalány című szerelmes regény, a hősnő aláírásával kerül az aukció kínálatába.

A bibliofil könyvek kedvelőinek figyelmébe ajánljuk Babits Mihály Jónás könyvét. Az 1000 számozott példányban megjelent bibliofil mű leendő tulajdonosa az író aláírását is birtokolni fogja. Szintén Babits Mihály tollából született a Timár Virgil fia/Kártyavár című számozott, bibliofil regény, valamint Szabó Lőrinc A Huszonhatodik Év című lírai rekviemje, melynek számozott példányát a rézkarcok készítője, Szász Endre írt alá.

Az ifjúsági irodalom témakörében számos közismert kötetet találhatnak meg az aukciós térbe látogatók, mint a kiváló meseíró, számtalan egyedi mesefigura kitalálója Csukás István, Meseerdőben játszódó Pintyőke cirkusz, világszám! c. mű első kiadása, melyet a szerző dedikációja tesz egyedivé.

A fabulák közül ki kell emelni Fazekas Anna Öreg néne őzikéje című verses meséjét, melyet a könyv illusztrátora, Róna Emy dedikált.

Az aláírt példányok közül figyelemfelkeltők lehetnek Füst Milán: A feleségem története I. kiadása, Móricz Zsigmond: Az Isten háta mögött, Baktay Ervin: A Pandzsáb című útleírásának első kiadása; Robert Graves: A szerelem tünetei, valamint Hámori Tibor: Puskás című munkája, melynek különkiadását a gólkirály, maga Puskás Ferenc írta alá. Illetve a Mikroszkóp című kötet, melyben a két utánozhatatlan humorista, Komlós János és Hofi Géza aláírása látható.

Ifj. Tildy Zoltán már 15 évesen kezdett el fényképezni, főleg tájképeket készített, később áttért az állatok megörökítésére. A fotóművész és természetfotós a Kölykök és fiókák című művében az emberhez legközelebb álló és legérdekesebb állatokat, valamint azok kicsinyeit mutatja be. A számos fekete-fehér fényképet tartalmazó kötet a szerző dedikációjával kerül a kínálatba.

A spiritualitásról, a szellemi, természetfeletti erőkről számtalan könyv született. Az egyik páratlan kiadás Eszter médium könyve, mely a Médiumi élmények címet viseli és a szerző dedikációjával még inkább kivételessé teszi.

A politikai művek közül nem mindennapi tétel az aukció lajstromában Habsburg Ottó és Alexander Sixtus von Reden által megírt mű, Az Osztrák-Magyar Monarchia első kiadását az utolsó Habsburg trónörökös dedikált; valamint Mádl Ferenc és Ablonczy László közös szerzeménye, Mádl Ferenc köszöntése címmel, melyben a volt köztársasági elnök dedikációjával ellátott levél található.

A dedikált és aláírt aukcióból most sem hiányozhat néhány képzőművészeti alkotó egyedi dedikációjával ellátott albuma, mint például Gross Arnold grafikusé, Borsos Miklós szobrászművészé és Szabó Vladimir festőművészé, a ceruzarajzok mesterének kiállítási katalógusa.

Itt az alkalom, hogy az árverésen licitálók ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket, melyet az érdeklődők megtekinthetnek és személyesen kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadó pontján március 19-től 28-ig.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

Az Antikvarium.hu „10. online árverése”  ITT érhető el »