Portré
Hozzászólok

Georgia O’Keeffe és a konyhaművészet?

A közelgő ünnepek fő kérdése: „Mit  is főzzünk?”. Most elsősorban azoknak szeretnénk segíteni, akik a sonka, torma, kocsonya és főtt tojás helyett valami különlegességet szeretnének látni az ünnepi asztalon. A húsvéti menü összeállításában segítségünkre lehet az a napokban megjelenő szakácskönyv, amit Georgia O’Keeffe inspirált. Bátran állíthatjuk, hogy a világhírű művésznő nemcsak a műtermében, hanem a konyhájában is maradandót alkotott!

Georgia O’Keeffe a világ egyik legdrágább és leghíresebb női művésze, aki színpompás, túlméretezett, az erotikus fantáziának teret adó virágábrázolásaival lett híres. Azonban az új szakácskönyv a festmények helyett a festőnő kevésbé ismert arcát helyezi előtérbe. O’Keeffe szenvedélyes szakács volt, a semmiből is nagyszerű recepteket alkotott ráadásul akkor rendezte be zen stílusban konyháját, amikor erről az irányzatról még a lakberendezők semmit sem tudtak.
A könyv megjelenését több hónapos kutatás előzte meg. Az ausztrál író és fotós Robyn Lea Új-Mexikóba utazott, hogy tanulmányozza O’Keeffe kézzel írott receptjeit, szakácskönyveit és újságkivágásait. A Dinner With Georgia O’Keeffe: Recipes, Art & Landscape (Assouline 2017) címet viselő kötet Új-Mexikóba repíti az olvasót. Az ételekről készült fotók mellett a fekete-fehér felvételeken O’Keeffe életébe is betekintést nyerhetünk. A fotókon láthatjuk a konyhában tevékenykedő, a kertben hozzávalókat szedő és a vendégek fogadására készülő festőnőt.  A kötet 50 receptet szerepeltet, amelyek közt találhatunk: leveseket, főételeket, kenyereket, felfújtakat, salátákat, szószokat, édességeket és italokat.

Egy kis ízelítő a szakácskönyvből:

Isadoras. Robyn Lea jóvoltából

 

Banánkenyér íróval és pekándióval. Robyn Lea jóvoltából

 

Sukhe Alu. Robyn Lea jóvoltából

 

Sajtos soufflé hozzávalói. Robyn Lea jóvoltából

 

Borscs. Robyn Lea jóvoltából

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás:
Eileen Kinsella: Georgia O’Keeffe, Foodie? See Ravishing Recipes From a New Cookbook Inspired by the Artist

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük