Aktuál, Aukció

Főszerepben a papír alapú művészet

A hazai műkereskedelmi piac új szereplője a Showroom – Works on Paper a háta mögött tudhat három sikeres online árverést. Cikkünkben bemutatjuk az archív árverések legizgalmasabb pillanatait, illetve Schindler András, a galéria alapítója mesél nekünk a Showroomról és a nyári tervekről.

Vasarely, Viktor: Hódolat a mozgásnak 1988

Júniusban a Showroom árverésein képeslapokra, számolócédulákra és grafikákra licitálhattak a gyűjtők. A 70-100 tételt felvonultató aukciók meglepő elkelési aránnyal értek véget: a számolócédulák 80,19 százaléka, a képeslapok 38,66 százaléka és a grafikák 39,53 százaléka talált új gazdát.

A 800 forintos kikiáltási árat kapó számolócédulák között olyan grafikusok alkotásaira licitálhattak az érdeklődők mint Faragó Géza, Földes Imre és Vészi Margit. Az árverés legdrágábban eladott tétele a Faragó Géza által tervezett Bika sör litográfia volt. A számolócédulát 30 ezer forintért aukcionálták.

A grafikai aukció tételei közül érdemes kiemelni Gross-Bettelheim Jolán Hátország című litográfiáját és Maurer Dóra Burjánzás című fametszetét, előbbi 240 ezer forintért, utóbbi 110 ezer forintért cserélt gazdát.

Gross-Bettelheim Jolán: Hátország (Home front) 1940-s évek eleje
Maurer Dóra: Burjánzás

Interjú Schindler Andrással

Hogyan fogalmazódott meg benned a Showroom – Works on paper ötlete? Mi a galériátok fő profilja?

Sz. K.: A Showroom, nem csak egy árverezőház, restaurálással és keretezéssel is foglalkozom. Mivel az évek folyamán sok gyűjtővel kerültem kapcsolatba, egy idő után adta magát a kereskedelem felvétele a palettára. A magyar műkereskedelem sokáig – méltatlanul – lenézett területe a papír alapú művészet volt. Ezt az űrt próbálja a galéria betölteni. Az első két év kiállítások szervezésével telt: Kassák, Nádler, Fajó stb., ezek sikeres üzleti próbálkozásnak bizonyultak. 

Milyen típusú aukciókkal készültők nyárra?

Sz. K.: A nyár folyamán még három árveréssel jelentkezünk. Ezek lesznek a témák: kulinária, grafika és egy újabb számolócédula.


A Showroom 4. aukcióján Gasztronómia – Vendéglátás története témában licitálhatnak az érdeklődők. Az online aukció július 19-én (vasárnap) este 7 órakor zárul.

Ízelítő a katalógusból:

Bakay János Curia vendégfogadó borkönyve. 1837
Ék Sándor: Kiskunhalasi piac. 1950-es évek, eredeti ezüstnagyitás fotógráfia