Aukció, Legek, Műtárgypiac
Hozzászólok

Ezek 2018 legdrágább festményei az aukciós piacon, itthon és külföldön

Jó évet zár az aukciós műkereskedelem. Egy alaposabb elemzéshez még hiányoznak az adatok, de máris mutatjuk, mely alkotásokért fizettek kül- és belföldön a legtöbbet.

A nemzetközi piacon Leonardo Salvator Mundijának 450 milliós rekordja nem forgott veszélyben – e mű körül egyébként egyre több a kérdőjel –, 100 millió dollár feletti leütésből azonban kettő is akadt és jó néhány életmű-rekord is született. Lássuk a TOP 10-et:

1.  Amedeo Modigliani: Fekvő akt, Sotheby’s, New York, május 14., 157 millió dollár

Ez a festmény Modigliani legnagyobb és jelenleg második legdrágább női aktja. Ára 13 millió dollárral marad el az életmű-rekordtól, de ahhoz elég volt, hogy az idei toplista élére kerüljön.

2. Pablo Picasso: Lányka virágcsokorral, Christie’s, New York, május 8., 115 millió dollár

Picasso nélkül régóta nincs és minden bizonnyal még sokáig nem lesz toplista. Idei legjobb árát ez a Rockefeller Gyűjteményből kalapács alá került 1905-ös festménye érte el, ami jelenleg a párizsi Musée d’Orsay nagyszabású, Picasso kék és rózsaszín korszakának szentelt kiállításán látható.

3. Edward Hopper: Chop Suey, Christie’s, New York, november 13., 91,9 millió dollár

Hopper 1929-es munkája sokak szerint az amerikai művész legjobb, még magánkézben lévő alkotása. Ezt a véleményt a piac visszaigazolta, hiszen az idei év harmadik legmagasabb ára egyben új életmű-rekordot is jelent.

4. David Hockney: Egy művész portréja, Christie’s, New York, november 15., 90,3 millió dollár

Erről az 1972-ben készült festményről itt és itt már részletesen beszámoltunk. Az ár a brit művésznek nemcsak új egyéni rekordot jelent, hanem biztosítja számára „a legdrágább élő művész” címet is.

5. Kazimir Malevics: Szuprematista kompozíció, Christie’s, New York, november 15., 85,8 millió dollár

Az orosz avantgárd iránti érdeklődés hosszú évek óta igen élénk, ám eddig még sosem produkált 60 millió dollár feletti árat. A 85,8 milliós leütés így nemcsak életmű-, hanem „nemzeti” rekord is egyben.

6. Claude Monet: Virágzó tavirózsák, Christie’s, New York, május 8., 84,7 millió dollár

Monet életmű-rekordját eddig is egy, az utolsó alkotói korszakból való tavirózsás kép tartotta; a francia mesternek 10 év után sikerült túlszárnyalnia eddigi csúcsárát.

7. Henri Matisse: Fekvő odaliszk magnóliákkal, Christie’s, New York, május 8., 80,7 millió dollár

Ezzel az eddig a Rockefeller Gyűjteményben őrzött 1923-as festményével a francia festő is új életmű-rekordot állított fel.

8. Constantin Brancusi: Elegáns fiatal lány (Nancy Cunard portréja), Christie’s, New York, május 15., 71 millió dollár

Ha korábban szobor is bejutott a TOP 10-be, az rendszerint Giacometti vagy Modigliani alkotása volt; Brancusi ezzel a bronzával egy csapásra a második legdrágább szobrász lett, ennél az összegnél eddig csak Alberto Giacometti három művéért fizettek többet.

9. Willem de Kooning: Nő, mint táj, Christie’s, New York, november 13., 68,9 millió dollár

De Kooning az a művész, akinek a private sales keretében legjobb áron értékesített munkája nagyságrendekkel haladja meg aukciós eredményeit. Bár ez a festménye most árverési rekordot ért el, az ár még mindig messze elmarad attól a közel 300 millió dollártól, amit Kenneth C. Griffin három éve az Interchange című munkájáért fizetett.

10. Pablo Picasso: Nő svájci sapkában és mintás ruhában (Marie-Thérèse Walter), Sotheby’s, London, február 28., 68,7 millió dollár

Picasso kivételes pozícióját jelzi, hogy ő az egyetlen művész, aki két alkotásával is bekerült a TOP 10-be. A legdrágább festmények közül ez az egyetlen, amit nem New Yorkban, hanem Londonban árvereztek.

Lássuk ezek után a 10 legdrágább hazai festményt. A helyzet itt is hasonló: Csontváry 2012-ben 240 millióért eladott traui tájképéhez nem kerültek igazán közel az árak, de számos életmű-rekord született.

1. Rippl-Rónai József: Cyniák fehér vázában, Virág Judit Galéria, december 16., 170 millió forint

Ha belegondolunk, milyen nemzetközi árszintű festők társaságában függenek Rippl-Rónai munkái például a párizsi Musée d’Orsay vagy az Art Institute of Chicago falain, akkor nyilvánvaló, hogy a 100 millió forintos határ áttörése már régen időszerű volt. Hazai árverésen ennél magasabb árat eddig csak három művész – Csontváry Kosztka Tivadar, Munkácsy Mihály és Tihanyi Lajos – munkái értek el.

2. Vaszary János: A pesti Duna-korzó, Virág Judit Galéria, december 16., 140 millió forint

Vaszary új rekordja is régóta a levegőben lógott, az azonban, hogy az egyik legkedveltebb motívumát megörökítő festmény csaknem megkétszerezte eddigi csúcsárát és átlépte az árverőház által megadott becsérték felső határát is, némileg váratlan volt.

3. Perlrott Csaba Vilmos: Önarckép szoborral, Kieselbach Galéria, december 17., 140 millió forint

Perlrott esetében sem a csúcsár ténye okozott meglepetést, hiszen a magyar fauve festészet egyik kiemelkedő remekéről van szó, arra azonban itt sem mindenki számított, hogy a művész eddigi rekordára egyből a közel két és félszeresére emelkedik.

4. Rippl-Rónai József: Pihenő Fenella, Virág Judit Galéria, október 5., 85 millió forint

Rippl-Rónai korábbi, 95 milliós rekordja megdöntésének esélye már ebben a munkában benne volt, itt azonban „csak” a művész – akkori – második legjobb ára született meg.

5. Kádár Béla: Zenészek, Virág Judit Galéria, május 14., 80 millió forint

A kalandos sorsú, nagy méretű tempera ugyancsak magában hordozta a rekorddöntés esélyét (Kádár jelenlegi legmagasabb ára 90 millió forint), ami végül nem realizálódott, de a heves licitcsata így is a 40 milliós kezdő ár kétszeresére tornászta fel a vételárat.

6. Reigl Judit: A semmi szétzúzása, Virág Judit Galéria, október 5., 65 millió forint

A tét nagy volt: tud-e, akar-e a magyar piac nemzetközi árat fizetni egy jelentős Reigl-munkáért? A válasz igen lett, ami megnyithatja az utat a külföldön élő, keresett magyar művészek alkotásainak nagyobb számban történő hazaáramlása előtt. Reigl három rekordot is felállított: sem az ő, sem egyetlen élő magyar művész, sem egyetlen nőművész munkájáért nem fizettek korábban Magyarországon ilyen magas összeget.

7. Rippl-Rónai József: Kékruhás lány virágos kalapban, BÁV, november 14., 63 millió forint

Rippl-Rónai piaci pozícióit jelzi, hogy összesen három festménnyel szerepel a TOP 10-es listán; ez a műve talán még magasabb árat is elérhetett volna, ha a decemberi „újraárazás” után kerül piacra.

8. Bortnyik Sándor: Vörös palack, Virág Judit Galéria, október 5., 60 millió forint

A művész avantgárd korszakának egyik legjobb darabja beváltotta a hozzá fűzött reményeket és az életmű eddigi harmadik legjobb árát érte el.

9. Reigl Judit: Robbanás, Kieselbach Galéria, december 17., 60 millió forint

Az őszi szezon után decemberben is kalapács alá került itthon egy jelentős Reigl-munka és – újabb biztatást adva további művek hazatéréséhez – hasonlóan jó áron kelt el.

10. Perlrott Csaba Vilmos: Őszi utca Nagybányán, Virág Judit Galéria, május 14., 52 millió forint

Perlrott is két művével szerepel a TOP 10-ben, ez a korai remeke (akkori) második legjobb árát érte el.

Az aukciós év értékelésére a későbbiekben visszatérünk.

Az összeállításban szereplő árak a nemzetközi listán a külföldi gyakorlatnak megfelelően jutalékkal növelt árak, míg az itthoniak leütési árak. A közölt reprodukciók forrásai az érintett aukciósházak, illetve facebook-oldalaik.

Szerző: Emőd Péter

A cikk 2018. december 26-án jelent meg az artportal.hu-n, az írást változtatás nélkül közöljük.

Nyitókép: Announcing Modigliani’s Sublime Nude. Videostill. Sotheby’s.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük