Aktuál, Az AXIOART, Kiállítás, Vélemény

Évindító Programajánló – 2023

Bár sok-sok kérdőjel övezi a 2023-as évet, egy biztos: kulturális programokban nem lesz hiány. Íme évindító válogatásunk

Ragyogj! – január 21-én látványos Ünneppel kezdődik Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa év

Egy hétvége, 13 helyszín és 50 fantasztikus kulturális esemény Veszprém belvárosában: január 21-én Európa-szerte minden szem Veszprémre és a Bakony-Balaton régióra szegeződik. A város a régióval közösen viseli idén az Európa Kulturális Fővárosa címet, amelynek első lépése a grandiózus megnyitó show lesz: a különleges, nagyszabású produkció mellett egész nap, sőt egész héten színes, összművészeti kísérőprogramok várják a Veszprémbe látogatókat.

Január 21-én az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődik az a kulturális évad, melyre Veszprém és a csatlakozott 116 település több éve készül.

Délelőtt 10 órától egészen vasárnap hajnalig Veszprém belvárosában változatos, minden korosztályt megszólító produkciók szórakoztatják majd az érdeklődőket, de lesznek gasztronómiai élmények a food truckoknak köszönhetően és a helytörténet kedvelői a Veszprémi Érsekség jóvoltából vársétákon is részt vehetnek. 

Hétfői orgonakoncertek a Bazilikában (2023. január 9., 16., 23., 30.)

A hétfői „Cathedral Organ Concerts” az egyetlen hangversenysorozat a Szent István Bazilikában, amelyen a bazilika világhírű, Budapest legnagyobb és legszebb hangú műemlék koncertorgonáját hallhatják a hangversenyek látogatói. Az előadások a hétfői napokon 17 órakor kezdődnek.

Éjszakai bunkertúra a Csepel Művekben (2023. január 13.)

Ismerjék meg a valaha volt legjelentősebb gyárunkban épült legerősebb üzemi óvóhelyi rendszert! A gyárban valaha épült mindhárom fajta erős óvóhelytípust meglátogathatják: a vezetési pontot, a tömegóvóhelyet és a légoltalmi kórházat is.

Kultúraválasztó – a magyar kultúra napja alkalmából (2023. január 21.)

A Virág Benedek Ház a Magyar Kultúra Napja alkalmából több művészeti ágba is bepillantást enged. Kipróbálhatjuk a festészetet, vagy táncolhatunk közösen saját testünk ritmusára Grecsó Zoltánnal, improvizálva kipróbálhatjuk a színházat, Kis Kata Linda segítségével egy napra fotóművésszé válhatunk, trükköket, tippeket kaphatunk a fényképkészítésről, vagy éppen a másik oldalról nézve modellt is állhatunk a fotósnak korabeli ruhákban. Ezen kívül többféle hangszer is kipróbálható lesz a nap folyamán. A belépés ingyenes.

Magyar filmekkel köszöntik a Magyar Kultúra Napját az Urániában

Az Urániában idén is különleges programokkal köszöntik január 22-én a magyar kultúra napját. Az esemény alkalmából 18, nemrég készült magyar filmet nézhetünk meg a moziban. Január 22-én, az idén 200 éves Himnuszra emlékezve, 1989 óta rendezik meg a magyar kultúra napját. Az eseményre most az Urániában is készülnek, összesen 18 alkotást nézhető meg, 3 teremben. 

Részletek

Fotó: InterCom

Kiállítás Ajánló

A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono (Magyar Nemzeti Múzeum)

A békevágy és a béke témájához kapcsolódó alkotásokat bemutató rendhagyó tárlatot a szomszédságban zajló ukrán háború motiválta, a kiállítás jegybevételéből a haszon összegét a múzeum az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatásra fordítja. Yoko Ono eredeti elképzelése szerint ez egy interaktív kiállítás, több alkotás a közönség közreműködésével és aktivitásával kel életre. Ilyen például a Menekülthajó c. alkotás, amit eredetileg tiszta fehér falak vettek körbe, mostanra azonban a látogatók rajzaival telt meg a tér.

2023. február 18-ig | Weboldal

Fotó: Bíró Dávid/Ludwig Múzeum

Keresztes Zsófia: Az álmok után merek dacolni a károkkal (Ludwig Múzeum)

Az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálén a Ludwig Múzeum a Magyar Pavilonban Keresztes Zsófia Az álmok után: Merek dacolni a károkkal című kiállítását mutatta be. Az alkotó “mozaikszobrai, amorf testfragmentumai, a múlt és jelen jövőhöz való ambivalens viszonyát és az identitáskeresés stációit megjelenítő installációja korunk bizonytalanságait, életérzését közvetítették. A múltban mélyen gyökerező, ugyanakkor nagyon is aktuális művei a közönség széles rétegeit tudták megszólítani” – összegezte Fabényi Julia, a múzeum igazgatója. A Velencéből hazaérkezett kiállítás december 16-tól a Ludwig Múzeumban látható.

2023. február 26-ig | Weboldal

Body Worlds (Etele Plaza)

Budapestre érkezett a világ egyik leglátogatottabb kiállítása! Az Etele Plaza 1200 négyzetméteres kiállítótere ad otthont a plasztinációs eljárással megőrzött valódi emberi testeknek, melyeket megfigyelve a látogatók előtt feltárul az emberi test komplex világa. Az eljárást Günther von Hagens professzor találta fel a hetvenes években, és magát a kiállítást is ő hozta létre az anatómiai ismereteink bővítése érdekében, egyben felhívva figyelmünket az egészséges életmód fontosságára.

2023. február 16-ig | Weboldal

Hantai, Klee és más absztrakciók – Szépművészeti Múzeum

A tárlatvezetésen Hantai Simon közvetlenül 1948 után festett műveit mutatjuk be, azt az időszakát, amikor Párizsban elkezdte tanulmányozni a modernizmus irányzatait. A magyar származású, de élete nagy részében Franciaországban élő és alkotó Hantai Simon alkotásai mellett többek között Paul Klee, Joan Miró és Pablo Picasso alkotásai is feltűnnek.Budapest XIV. kerület

2023. január-február | Weboldal

Vaszary. Az ismeretlen ismerős – Magyar Nemzeti Galéria – Meghosszabítva!

A magyar képzőművészet egyik jelentős mestere, a rendkívül változatos stílusokban alkotó Vaszary János kiállításán bemutatott mintegy 70 műből 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. A tárlaton látható festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionista időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig.

2023. április 2-ig meghosszabbítva | Weboldal