Aktuál, Kiállítás
Hozzászólok

Budapest Art Week – Napi ajánló 2018

A Budapest Art Week az ország egyetlen olyan képzőművészeti eseménysorozata, mely galériákat, múzeumokat és kiállítótereket fog össze. Hat napon át több mint kilencven kiállítással és azokhoz kötődő programokkal, hetvennél is több helyszínen várjuk a művészetek kedvelőit.

Ez a képzőművészettől hangos hét lehetőséget ad arra, hogy nemzetközi színtéren is elismert klasszikus, illetve újgenerációs galériák és vezető múzeumok gyűjteményeinek széles skálájából válogathassunk – mindezt egyetlen belépő megvásárlásával. Az esemény célja, hogy a látogatók egyúttal aktív résztvevők is lehessenek: a programban helyet kapnak workshopok, beszélgetések és kiállításmegnyitók, valamint lehetőség nyílik az alkotókkal való találkozásra is.

A Budapest Art Week nem pusztán egyszeri betekintést kíván nyújtani a város művészeinek, művészeti szakembereinek és színtereinek világába; hanem azt szeretné, hogy a friss tapasztalatok később is a mindennapok részévé váljanak.

Április 17. kedd

A Budapest Art Week izgalmas programokkal várja az érdeklődőket az első napon. Többek között Heitler András, restaurátorral és Révész Emese, művészettörténésszel fedezhetik fel a Lotz freskókat a Magyar Képzőművészeti Egyetem aulájában, de a művészeti galériák iránt érdeklődök is találnak programot: egyszerre ismerhetnek meg három galériát a Gyermeki álmok és feltörekvő generációk túrán, vagy vehetnek részt a szintén három galériát bejáró Gyémántok és orosz pompa című sétán a Palotanegyedben. Alkalom nyílik kurátori tárlatvezetésre is a Magyar Nemzeti Levéltárban a Görgei 200 című kiállításon. Akik inkább a gótikus művészet rejtelmeibe ásnák bele magukat, azoknak kiváló alkalom a Magyar Nemzeti Galériába ellátogatniuk a Templom a templomban című tárlatvezetésre. A keddi nap befejezésére a Budapest Art Week három nagyszerű programot is kínál a látogatóknak: kikapcsolódhatnak a Várkert Bazár Kreativitási Gyakorlatok című workshopján, felfedezhetik a Zichy kastély titkait az Óbudai Múzeumban, továbbá számos galéria este nyolcig várja a látogatókat.

Április 18. szerda

Szerdán az érdeklődők egy interaktív tárlatvezetéssel kezdhetik a napot a Vasarely Múzeumban, ahol az illúzió lesz terítéken, majd megismerkedhetnek Mária Teréziával a Magyar Nemzeti Levéltár raktársétáján. A barokk művészetet kedvelők is megtalálhatják a kedvükre való programot a Nemzeti Galéria Barokk Illúziók című tárlatvezetésén. A Szinek, fények, alakzatok séta az érzékelés túrájára invitálja a látogatókat, és nyújt betekintést öt művészeti galéria életébe. Óbuda városrésze is bővelkedni fog szerdán a képzőművészeti programokban: a Kiscelli Múzeumban két tárlatvezetést tartanak, de a talpunk alatt rejtőzködő Óbuda középkorával is megismerkedhetnek a látogatók a Templomok a talpunk alatt című sétán az Óbudai Múzeumban. A mai ukrán képzőművészet mibenlétére is választ kaphatnak a résztvevők a Budapest Art Week második napján, ha ellátogatnak a Ludwig Múzeum vezetett sétájára.  Este is változatos programok közül válogathatnak: megnézhetik a Raffaello: a festőfejedelem című filmet a Várket Bazárban, résztvehetnek egy beszélgetésen a Budapest Projekt Galériában az Itt van a város, vagyunk lakói című kiállítás művészeivel és kurátorával, vagy akár megtekinthetik a Hervay Gizella kötetére reflektáló zenés-táncos produkciót a Magyar Nemzeti Múzeumban, ill. ezen az estén is számos galéria este nyolcig várja a látogatókat.

Április 19. csütörtök

A Budapest Art Week csütörtökön tárlatvezetésekre, galériatúrára, workshopokra és egyéb izgalmas programokra invitálja a látogatókat. A résztvevők többek között felfedezhetik Molnár C. Pál és Ferenczy Béni munkásságát Csillag Péter tárlatvezetésén a Molnár C. Pál Műterem-Múzeumban, de ritkán látható levéltári dokumentumokkal is megismerkedhetnek közelebbről a Magyar Nemzeti Levéltár raktársétáján. Rendhagyó tárlatvezetésre kalauzolja a látogatókat H. Bagó Ilona a József Attila Emlékhelyen, és alkalom nyílik a Magyar Nemzeti Galéria Lépésváltás című kiállításának megismerésére is délután folyamán. Továbbá a galériák világában is elmerülhetnek a látogatók az Áttetsző valóságok című vezetett sétán.

Ezen a napon az óbudai helyszínek este 8-ig várják a látogatókat, lesz tárlatvezetés a Goldberger Textilipari Gyűjtemény állandó kiállításán, a Kassák Múzeum megújult állandó kiállításán, a  Budapest Galériában a Metanoia Lomtár című kiállítást pedig a kiállítás kurátora mutatja be. Két különleges workshoppal is készülnek erre a napra az óbudaiak: egész estés festőnövényes workshopot tart a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, a Vasarely Múzeumban pedig Esti illúzió néven vizuális kísérletezéssel várják a látogatókat. A nap végén a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Halmos Mónika vetített képes előadást tart, amelyet virágos ételek kóstolója követ.

Ezen a csütörtök estén további hét helyszínen kiállításmegnyitók várják a művészetkedvelőket.

Április 20. péntek

Pénteken délelőtt köztéri szoborsétára invitáljuk a látogatókat a Duna két partján, majd az Óbudai Múzeum két tárlatvezetésére a Játék a városban és A fikciótól a valóságig kiállításokon. A pénteki napon négy galériatúra is is várja a látogatókat: Csendéletek és tiltott absztraktok séta az ötödik kerületben, Szobaképek, testképek, énképek séta a hetedik kerületben, Az irónikus valóság képei és a színek ereje galériatúra három helyszínen, vagy a Kirándulás a lélek erdejében szintén három galériában. További öt tárlatvezetés várja az érdeklődőket öt különboző izgalmas helyszínen: a Műcsarnokban már a megnyitó előtt bevezetik a színfalak mögé a látogatókat a Kéz–Mű–Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon kiállításon, az Új Budapest Galériában kurátori tárlatvezetésen ismerhetik meg A kétfejű gyufa című kiállítást, a Magyar Nemzeti Galériában új témákkal ismerkedhetnek meg a két világháború közötti magyar képzőművészetből a látogatók a Bábu és Metropolisz című tárlatvezetésen, a Ludwig Múzeumban Türk Péter életműkiállítását ismerhetik meg a résztvevők a kiállítás kurátorának vezetésével, valamint a héten már másodjára megrendezésre kerül Csillag Péter tárlatvezetése a Molnár C. Pál Műterem-Múzeum helyszínen. Alkalom nyílik továbbá a Ludwig Múzeum látogatóktól elzárt tereiben és gyűjteményi raktáraiban is barangolni Kónya Béla főrestaurátorral a Kulisszák mögött című programon, de a pénteki napon izgalmas képzőművészeti programot kínál az Art Week gyerekeknek is Művészet a Múzeumban című programon a Molnár C. Pál Műterem-Múzeumban.

Április 21. szombat

Szombaton ismét iránytűt ad a képzőművészet kedvelőinek kezébe a Budapest Art Week. Rengeteg galériatúra közül válogathatnak a résztvevők: Kirándulás a lélek erdejében, Színek, fények, alakzatok – Az érzékelés túrája, Csendéletek és tiltott absztraktok, Áttetsző valóságok, Vallás, filozófia, fogyasztói társadalom, Szobaképek, testképek, énképek, Gyermeki álmok, feltörekvő generációk, Gyémántok és orosz pompa – séta a Palotanegyed galériáiban, Az irónikus valóság képei és a színek ereje. Semmiképpen sem érdemes kihagyni a vezetett sétát a Budapest Art Week saját rendezésű kiállításain a Teslában és a Budapest Projekt Galériában, valamint az épülettörténeti sétát a Semmelweis-házban. A Kéktúra nevű tematikus tárlatvezetésen a hazai kékfestéssel és kartonnyomással ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Goldberger Textilipari Gyűjteményben, majd Albert Ádám munkásságát is felfedezhetik a Minden a mienk című kiállításon a Kassák Múzeumban. Pénteken a Hide-and-seek című angol nyelvű tárlatvezetés várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Galériában, valamint Országh Antal – az elfeledett fotográfus című tárlatvezetés a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Két különleges programmal is készül a Budapest Art Week a szombati nap délutánjára: filmvetítésen vehetnek részt a látogatók a Várkert Bazárban (British Múzeum: Hokuszai – A nagy hullámokon túl), valamint egy Verses-zenés-filmes esten a Ferenczy Múzeumban.

Április 22. vasárnap

A Budapest Art Week záró napján is izgalmasabbnál izgalmasabb programokon tölthetik el a napot a látogatók. Ezen a napon akár Óbudai eltűnt utcáit is felfedezhetik az érdeklődők egy történeti séta keretében, vagy tárlatvezetésen vehetnek részt a Ludwig Múzeum Westkunst-Ostkunst állandó kiállításán és a Várkert Bazár Vásárhelyi művészélet című kiállításán. Továbbá a Metróhuzat képzőművészeti és építészeti túra az M4-es metró vonalán is izgalmasnak ígérkezik.

Mint korábban is, a vasárnap délután az alkotóké: a Nyitott Műtermek Délutánja alkalmával lehetőség nyílik arra, hogy bepillantsanak a kulisszák mögé, megtudják, hogyan készülnek a legkülönfélébb műtárgyak a tervezéstől a kivitelezésig. Ezen a délutánon összesen hat műterem közül válogathatnak az érdeklődők: Fürjési Csaba műterme, Bullás József műterme, az Eleven Blokk műteremház, Esse Bánki/ Fülöp/ Majoros/ Rajcsók kollektív műterme, az Art Quarter Budapest műteremház és a LAOS műteremház művészei is várják az érdeklődőket – összesen mintegy negyven képzőművész. Az Art Quarter Budapestben Szabó Klára Petra mesél a műveiről. Aki a vállalkozások világa iránt érdeklődik inkább annak a Goldberger Textilipari Gyűjtemény által rendezett A Manufakturától a startupig című tárlatvezetést ajánljuk vehet. A Ferenczy Múzeum két tárlatvezetést is kínál a vasárnapi napra: egy záró tárlatvezetést a Csalók is álmodnak kiállításon, valamint egy zenés tárlatvezetést az Utat nyitni a szabadsághoz kiállításon. Végezetül Csató József kiállítását ismerhetik meg az érdeklődők közelebbről az Art Quarter Budapest kurátori tárlatvezetésén, vagy Nemes Anita illusztráción keresztül fedezhetik fel a Nemzeti Galéria fő műveit, majd saját tájképet készíthetnek montázs technikával a Barangoló a Magyar Nemzeti Galériában című workshopon.

A programok látogatása regisztrációhoz kötött!

A részletes programok a rendezvénysorozat honlapján találhatóak: http://www.bpartweek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük