Aktuál, Aukció, Műtárgypiac

Banksy ismét felkavarta az aukciós világot

2018-ban bejárta a világot a hír Banksy önmegsemmisítő „Love is in the Bin”, avagy „Kukába a szeretettel” című képéről, ami a Sotheby’s aukcióján kezdte magát bedarálni. Az esetnek saját Wikipedia oldala van, és kétségkívül bevonult az aukciós történelembe.

A Reuters képén bemutatják az aukciós tételt

Dióhéjban, Banksy „Girl with Balloon” című műve elkelt £1,042,000 (~450 millió Ft) -ért, majd a leütést követően a kép kerete elkezdte ledarálni a képet, nem kis meglepődést keltve. Az egy másik kérdés, hogy a Sotheby’s és a kép eladója is ennyire meglepődött-e, mindenesetre beigazolódott, hogy ennél jobb promóciót nem találhattak volna ki. Október 14-én visszatért a félig ledarált kép a Sotheby’s aukciós ház árverésére, ahol 18.6 millió angol fontért (~8 milliárd Ft) kelt el újra. Banksy Instagram oldalán ugyan állította, hogy az aukciós ház nem volt beavatva a 2018-ban történtekbe, de ezt a mai napig sokan megkérdőjelezik. Ami biztos, az az, hogy a 18.582.000 fontos leütési ár számára is új rekord.

A Sotheby’s zászlaja az árverést megelőzően (Sotheby’s Instagram oldala)

Van némi iróniája annak, hogy az „intézményellenes” üzenetet hordozó darálásból globális szenzáció lett és így csak még több pénzt generált egy intézménynek. A Sotheby’s modern és kortárs részlegének igazgatója, Alex Branczik így látja a történteket: “Azon az emlékezetes éjszakán Banksy nem elpusztított egy műalkotást annak ledarálásával, hanem alkotott egy újat. Manapság ezt a darabot az intézményellenes művészet fontos örökségének tekintik.”. 2018-ban sokan megkérdőjelezték a Sotheby’s professzionalitását, de az aukciósház hamar túllépett ezen, hisz a negatív reklám is reklám. Olyannyira, hogy a két héttel ezelőtti aukció tiszteletére saját kék zászlójukat is félig megsemmisítve tűzték ki az épületükre. Hátrányból előnyt ahogy mondani szokás…

Bár sokan izgatottan várták, hogy az aukción Banksy (vagy a Sotheby’s PR osztálya) valami hasonlóval álljon elő -még az árverésvezető is megjegyezte, hogy ideges – de hoppon maradtak, a képtől és leütési árától eltekintve minden a hagyományos módon zajlott. A keretbe épített daráló elemeit és a működési mechanizmusért felelős részeket eltávolították, így már csak egy majdnem átlagos Banksy kép maradt. Emiatt többen is ahhoz hasonlították a vételt, mintha valaki egy már kilőtt tűzijáték maradványait vette volna meg. Egy emlékeztető egy három évvel ezelőtti csínyre, avagy „művészeti intervencióra”, ami megismételhetetlen.

Az átkeresztelt kép ezzel az aukcióval bejárta buddhista útját, elpusztult, majd új néven és formában reinkarnálódott és a leütési árával minden bizonnyal az aukciósházat is a Nirvánába juttatta.