Alkotók, Aukció, Bemutatkozás

Art4act néven jótékonysági festményárveréssel jelentkezik a Pijac

A Pijac, Szeged fenntartható lakberendezési üzlete a Szeged Első Lions Clubbal együttműködésben szervezi aukcióját

A Pijac 2020 óta színesíti Szeged szívében a különlegességekre fogékony helyiek hétköznapjait antik, vintage, mid-century és kortárs designer darabokat is felvonultató lakberendezési készletével és szerteágazó stílusú képzőművészeti kínálatával.  Bár az üzlet elsősorban helyi jelenségként indult el az útján, 2023 tavasza óta az Axioart felületén történő megjelenéseivel a szélesebb közönség felé is megnyitotta az utat. Ezzel egyidejűleg a Pijac arculata a Modern Art & Furniture Hub nevű belvárosi kiállítótérrel bővült azzal a céllal, hogy az internetes aukciók keretében értékesítendő műtárgyainak offline megjelenést biztosítson, és teret adjon feltörekvő alkotók munkáinak megjelenítésére Szegeden. 

Pijac Modern Art & Furniture Hub:

https://www.facebook.com/PijacUrbanSalvage/

A Pijac megálmodóihoz a művészet és design szeretete és pártolása mellett közel áll a közösségi szellemiség, az együtt gondolkodásra és közös cselekvésre törekvés, ennek köszönhető, hogy megszületett az együttműködés az élen járó helyi jószolgálati szervezettel, a Szeged Első Lions Clubbal. A most útjára indított art4act projekt célja a művészet és a valós társadalmi problémák közötti koherens kapcsolat létrehozása azáltal, hogy a résztvevő művészek és műértők a műélvezettel párhuzamosan, közösen, jelen idejű problémamegoldásra tesznek kísérletet.

A Pijac és a Szegedi Első Lions Club nevével fémjelzett első online árverés a Reménysugár Alapítvány munkáját hivatott támogatni. A dél-alföldi régió hematológiai- és onkológiai gyermekbetegeiért létrejött alapítvány célkitűzése, hogy a szegedi gyermekklinikán kialakított onkológiai részleg kis betegei méltóbb körülmények között, családjuk körében részesülhessenek a kezelésekben, és megfelelő rehabilitációs ellátáshoz juthassanak gyermekek és szülők egyaránt. Örökös erőforrásokat igénylő feladat ezen kívül az orvosi műszerpark frissítése, amelyben minden segítségre szükség van.

A Pijac és a Szeged Első Lions Club közös jótékonysági festményárverése november 16-án 10.00-tól december 9.-én 20.00 óráig lesz elérhető az Axioarton. Az aukcióra bocsátott festmények között megannyi 20. századi magyar és európai alkotó művei mellett kortárs művészek, feltörekvő fiatal tehetségek nagyszabású figuratív és absztrakt alkotásai is megtalálhatók, így az aukció egyszerre kínál lehetőséget a dekoratív lakberendezési képek, illetve a befektetési vételek iránt érdeklődő közönség számára.

Blinczinger Béla: Konyhai jelenet

Vinkó Leó: Önarckép

Az árverésen szereplő képanyag nagy része a Szeged Első Lions Club tagjainak felajánlásaiból állt össze, melyet kiegészít a Pijac saját művészeti kollekciójának néhány darabja is. Az általuk felajánlott  képek sorában többek között feltűnnek majd Aknay János, Benes József, Czóbel Béla, Gábor Jenő, Miháltz Pál, Orosz János vagy Vinkler László művei is. A kezdeményezéshez emellett helyi művészek is csatlakoztak, akik szívügyüknek érezték a Reménysugár Alapítvány támogatását, és akik közül néhányan kifejezetten az esemény alkalmára alkottak új, eddig más felületen még nem látott műveket.

Orosz János: Ketten

           Börcsök Zsuzsa: Teremtés

Az aukció anyaga az online felületen kívül élőben is megtekinthető lesz az árverés időtartama alatt a Pijac időszakos pop-up galériájában a szegedi Takaréktár u. 1. szám alatt hétköznapokon 14-18 óráig. A kiállítás megnyitó eseményére november 16-án 18 órakor kerül sor, melynek bevétele ugyancsak a Reménysugár Alapítványt támogatja.

Az aukció tételeire december 9.-én este 20.00-ig adhatják le licitjeiket az alábbi linken:

https://axioart.com/aukcio/2023-12-09/art4act-pijac-es-elso-szegedi-lions-club-jotekonysagi-arveres