Design, Építészet, Forma
Hozzászólok

A zöld ötven árnyalata – Matt és Liza Giles londoni otthona

Matt és Liza Giles igazi csapatjátékosok, londoni házuk átalakítása volt első “közös gyermekük”. Csalhatatlan stílusérzékük ékes bizonyítéka, hogy szinte az összes neves lakberendezéssel, dizájnnal foglalkozó folyóirat cikkezett családi fészkükről.

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

Matt és Liza Giles otthonát átjárja a nyugalom. Lágy fehérek, jellegzetes formák és zöld falak, zöld növények, zöld apró hímzések, zöld csempék és zöld bútorok teszik egységessé a teret. A házaspár ügyesen bánt a zölddel, mindenhol csak annyit használtak belőle, amennyi elengedhetetlen a frissesség és természetesség érzetéhez. A végeredmény: a London délkeleti részén található négyszintes, kettős előcsarnokú viktoriánus kori ház csak úgy ragyog!

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

A növények és a zöld dominanciája szépen kapcsolódik a kerthez, így a lakás utolsó zuga is harmonikus maradt.
Nem csoda, hogy jól sikerült az átalakítás, Matt ugyanis a Giles Pike Architects építészeti iroda alapítójaként otthonosan veszi a belsőépítészeti akadályokat,  Liza pedig szabadúszó stylisként és dizájnerként több évig dolgozott a Terence Conran mellett és a Designers Guild vállalatnál.
Egy ideig Liverpoolban éltek, majd visszatértek Londonba és hét éve vásárolták meg ezt a házat. A házaspár két gyermekével költözött ide, fontos volt számukra, hogy a fiúk úgy nőhessenek fel, hogy ne csak egy épületnek, hanem az otthonuknak tekintsék ezt a helyet.

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

“Mindig is szerettem együtt dolgozni a férjemmel. Általában úgy kezdődik a közös munka, hogy megvacsorázunk, kitöltünk egy pohár vörösbort, Matt fog egy vázlatkönyvet és elkezdünk ötletelni. A férjem elsősorban a letisztult, modern darabokat kedveli, míg én szeretem a vintage tárgyakat, az ipari hangulatú bútorokat és a francia régiségeket. Ha kettőnk elképzelését kombináljuk, pedig ez lesz az eredmény!” – mondta Liza.

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

“Korábban egy tipikus londoni házban éltünk és a vertikalitás határozta meg az életünket. Arra emlékszem, hogy egész nap csak fel – le szaladgáltunk a lépcsőkön… De ez a ház megváltoztatott mindent! Hiába van az alagsorral együtt négy emelet, a két előtér miatt horizontális a mozgásunk. El sem tudom mesélni a különbséget, főleg úgy, hogy van két gyerekünk, akik után folyton rohanni kell!”

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

A ház az 1880-as években épült, egy egyházi iskola tanárlakásait és tantermeket rendeztek be az épületben. Mire Matt és Liza megvette a házat, addigra az összes finomság eltűnt.
“Elvesztek a belső díszítő elemek, nem volt kandalló és a kárpitok is hiányoztak.” Matt szerint az alaprajz meglehetősen kusza volt a sok átalakítás miatt, ezért sok falat kiszedtek és ahol lehetett visszaállították az eredeti tereket. Visszakerültek a kandallók és Matt hosszas tervezés után átalakította a nyílászárókat, hogy a kinti fény a belő tereket is átitassa.

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

“Nagyszerű ez a ház, rengeteg a hely és a kert is hatalmas, Londonban ez igazi luxusnak számít.” – mesélte Matt. “Szerettük volna, ha a ház nyit a természetre. A középső előcsarnok egy sötét alagút volt, ezért azt megszüntettük. A fény most átjárja a tereket, a konyha és a nappali is nagyobb ablakokat kapott. A ház hátsó részén Crittall ablakokat helyeztünk, amik megnyitják a teret a kert felé.”

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

Az egyik legnagyobb meglepetés a folyosó végén a lépcső lábánál található helyiség, amit régen konyhaként használtak. “Ezt a helyiséget fokozatosan megtöltöttük könyvekkel és növényekkel. Később ez lett a feleségem, Liz kedvenc szobája. Gyakran órákig itt ül teázgat, és olvasgat. Egyszerűen imádja, hogy ennyire közel van a kert.”

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

A négy emeletes házban bőven akad hely és a család összes tagja el tud vonulni, ha magányra vágyna. A gyerekeknek az alagsorban van egy játszósarkuk, Matt az első emeleten dolgozik, Liza pedig imád festeni, ezért a padláson műtermet kapott.

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

Liza és Matt annyira élvezte a közös munkát, hogy azóta már több projekten dolgoztak együtt.
“Mi a legcsodálatosabb? A nyugalom ami átjár, amikor belépek az ajtón. Londonban nehéz élni, ezért megteremtettünk magunknak a béke szigetét, ahol a gyerekek nyugalomban felnőhetnek.” – mondta Matt.

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

Fotó: Michael Sinclair. A Vogue jóvoltából

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás:
House tour: a London family home that uses greenery in every room

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük