Aktuál, Kiállítás, Portré
Hozzászólok

A művészet templomai: nézzen online művészeti filmeket

Folyamatosan frissülő kínálattal várja a művészet szerelmeseit a Pannonia Entertainment online filmkölcsönző. Az online videótékában A művészet templomai mozifilmsorozat 35 epizódja is megtekinthető.

A nézők olyan intézmények gyűjteményét ismerhetik meg közelebbről, mint a firenzei Uffizi képtár, a Prado, az Ermitázs és a Vatikáni Múzeum. A filmek kedvező kölcsönzési díj mellett számítógépen, tableten, mobiltelefonon és okostévén egyaránt megnézhetők itt.

A mi kedvenceink:

FRIDA KAHLO – VIVA LA VIDA

A művészet templomai sorozat legújabb, 2020. szeptemberi premierfilmjében Frida Kahlo sokrétű személyiségét ismerhetjük meg többféle nézőpontból: a kortárs feminizmus forradalmian úttörő művészét, és a mögötte rejlő embert, aki saját megkínzott testének és viharos kapcsolatainak foglya volt.

A filmben Frida saját szavait idézzük fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján. A Mexikó szívébe vezető művészettörténeti utazáson narrátorként Asia Argento, a David di Donatello-díjas olasz színésznő kalauzolja végig a nézőket. Az eredeti dokumentumokat a Frida Kahlo életeseményeit felidéző és műveit elemző exkluzív szakértői interjúk színesítik, segítségükkel felfedezhetjük a közös vonásokat Frida két arca között. Természetesen megcsodálhatjuk leghíresebb festményeit, köztük több önarcképét is, amelyeket ma Mexikó legnevesebb múzeumaiban őriznek. A sorozatra jellemző, részletgazdag, közeli felvételeken feltáruló műalkotások mellett számos olyan archív fotó, eredeti öltözék és személyes tárgy is feltűnik a filmben, amelyeket eddig nem láthatott a közönség.

DAVID BOWIE ARCAI

A „David Bowie is” című tárlat a londoni Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása volt, közel 200.000-en váltottak rá jegyet. A David Bowie Archívummal együttműködésben megvalósult kiállítás záró tárlatvezetéséről készült filmben a kurátorok, Vicky Broackes, Geoffrey Marsh Bowie rendkívül gazdag életművét dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, videók és albumborítók segítségével tárják fel a nézők előtt. A tárlatvezetés közben Bowie egykori művésztársai, többek között Kansai Yamamoto, a legendás japán divattervező és Jarvis Cocker, a Pulp együttes frontembere és kilencvenes évek britpop mozgalmának egyik kultfigurája is megszólalnak, mélyebb betekintést engedve a kreatív zseni és popkulturális ikon művészetébe.

HOKUSZAI – A NAGY HULLÁMON TÚL

A Hokuszai – A nagy hullámon túl egy exkluzív tárlatvezetés és lebilincselő dokumentumfilm a British Museum legújabb, azonos című kiállításáról és Kacusika Hokuszai életéről, művészetéről. A Japánban, Franciaországban és Nagy-Britanniában forgatott látványos ismeretterjesztő film elsősorban Hokuszai munkásságára és életére fókuszál, bemutatva a bezárkózó Japán titokzatos és egzotikus világát is. A forradalmi 8K Ultra HD technológia segítségével rögzített, látványos dokumentumfilmben a művészettörténet kiemelkedő szakemberei kalauzolják végig a nézőt Hokuszai festészetének és nyomtatott műveinek titkain, miközben rendkívül részletgazdag közeli felvételeken tárulnak fel a művek a mozivásznon.

Kacusika Hokuszai egy életen keresztül vizsgálta embertársait, megszállottan kutatta a természetet és a spirituális tanokat, amihez legtöbbször a Fuji vulkán képét használta háttérnek. Élete során megismerte a szenvedést is; villámcsapás érte, évekig szegénységben tengődött, ám művészetében csakis a tökéletest kereste. Hokuszai, akinek A nagy hullám Kanagavánál című fametszete Leonardo Mona Lisája mellett a legszélesebb körben ismert és legtöbbször sokszorosított képzőművészeti alkotás, nagy hatással volt Monet, Van Gogh és Picasso munkásságára is, emellett őt tekintik a népszerű japán képregény stílus, a manga atyjának is. Érdekesség, hogy a mai napig ő az egyetlen festő, akinek egy műve saját emojival (online hangulatjellel) rendelkezik.

PEGGY GUGGENHEIM – A MŰVÉSZET MEGSZÁLLOTTJA

Lisa Immordino Vreeland többszörösen díjnyertes dokumentumfilmjében a modern művészet és 20. századi művészvilág egyik legszínesebb egyénisége, Peggy Guggenheim portréja rajzolódik ki. A különleges archív felvételek és visszaemlékezések mellett számos szakértő, egykori pályatárs és híresség is megszólal a filmben, amelynek vezérfonalát a legendás műgyűjtő és mecénás Jacqueline B. Weld által szerkesztett életrajzi interjúkötete adja. Peggy Guggenheim neki adta élete utolsó interjúit 1979-ben, a személyes hangvételű beszélgetések sokáig elveszettnek hitt hangfelvételei kiemelt szerepet játszanak a filmben.

Peggy Guggenheim rendkívüli személyiség volt, aki nemcsak megelőzte korát, de sok szempontból meg is határozta azt. A Guggeneheim család vagyonának örökösnője az évek során a modern képzőművészet kulcsfigurájává vált. Ahogy a 20. század kulturális sokszínűségében egyre több tapasztalathoz jut, már nem csak műkincseket, hanem „művészeket is gyűjt”. Samuel Beckett, Max Ernst, Jackson Pollock, Alexander Calder, Marcel Duchamp – hogy csak néhányat említsünk a köré szerveződő, megszámlálhatatlanul sok alkotó közül. Egyéni tragédiái ellenére sikerült megőriznie azt az eltökéltséget, amellyel létrehozta az egyik legmeghatározóbb modern képzőművészeti gyűjteményt, melyet jelenleg velencei palotájában gondoznak.

EGON SCHIELE – A HALÁL ÉS A LÁNYKA

Dieter Berner díjnyertes életrajzi drámájában a 20. század eleji Bécs egyik legizgalmasabb művésze, Egon Schiele életét és művészetét veszi górcső alá. Schiele provokatív munkáit az erotika és az elmúlás alakították, a maga korában festményeit komoly botrányok övezték, bíróság elé is állították. Úgy gondolták, Schiele radikális művei ronthatják Bécs társadalmi megítélését, ám érzékenyebb és fogékonyabb kortársai, mint Gustav Klimt már akkor felismerték kivételes tehetségét. Két nő határozta meg munkásságát és az életét: húga és első múzsája, Gréti, valamint a 17 éves Wally, aki kétségkívül igazi szerelme volt, és akit a Halál és a lányka című híres festményével tett halhatatlanná.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük