Design
2 hozzászólás

A lámpák

Új sorozatunkban hazai dizájnereket és belsőépítészeket kértünk fel, hogy legyenek a vendégszerkesztőink, és mutassanak be egy általuk kedvelt tárgytípust vagy trend irányzatot. Első szerzőnk Szanyi Laura belsőépítész egyik kedvenc darabját a lámpát mutatja be Önöknek!

Még nem foglalkoztam belsőépítészettel, amikor olvastam egy interjút Kelly Wreastle dizájnerrel, aki azt mondta, sose használ mennyezeti spotokat. Elképzelni se tudtam, hogy lehet megoldani egy lakás világítását a 21. században süllyesztett spotok nélkül. Mivel a fények, később a lámpatestek gyerek korom óta foglalkoztatnak, így már a 80-as években több amerikai filmben is feltűnt, hogy amikor megérkeztek a lakásba az ott lakók, akkor az asztali lámpákat is a szoba sarkában lévő villanykapcsolóval kapcsolták fel.

Amikor ezt a pályát választottam, a trend az volt, hogy mindent mennyezeti spototokkal oldottak meg és 1-1 csillárral, ezért évről évre egyre inkább elmélyültem az otthonok világításának tervezésében. Most fejeztem be egy lakást, ahol a mennyezetre tudatosan egyetlen egy lámpatestet se helyeztünk! A lakás világítását az évszakokhoz is igazítottuk, például télen több meghitt fényre van szükség, ezért falikarok, kapcsolt álló és asztali lámpák világítják meg a helyiségeket.

Számomra a fény a lakás lelkének tükre. Sajnos a lámpák, világítótestek kiválasztásánál a mai napig inkább csak a funkcionális szempontok érvényesülnek. Manapság még mindig előfordul, hogy azt mondja egy elektromos tervező, hogy miért rakok a lépcsőházba négy falikart amikor ő azt egyetlen egy mennyezeti kiállással meg tudja oldani…

A többség az utolsó pillanatra hagyja a lámpavásárlást, és beszalad az első útjába eső lámpaboltba. Az itthoni „raktárkészlet” pedig elég kaotikus, általában nem kapjuk meg azt azonnal amit szeretnénk így az üzletben kötjük meg a kompromisszumokat. … érdemesebb külföldi oldalakon online szemezgetni.

Időigényes, kreativitást igénylő feladat kitalálni, megtervezni majd beszerezni a lámpatesteket. Én mindig azt mondom kanapét könnyű cserélni egy lakásban, de lámpát nem fogunk! Amit egyszer felrakunk az ott marad évtizedekre!

Az én kedvenceim

Kedvenc kültéri lámpa: Davide Groppi  – Sampei

Érdekes megközelítés, amikor ezt a kültéri lámpát használja valaki akár a teraszon, akár a kertben. A lámpa magassága állítható, meghitt atmoszférát teremt és leginkább a kültéri nappali hangulatát idézi.

Kedvenc falikar: La lampe Gras Model N210

A falikar használata a legnehezebb hiszen fix helyre kerül és később nem mozdítható. Jól át kell gondolni mit rakunk alá, elé, mellé stb. Manapság egyre kevesebb falikart használnak az emberek pont emiatt. Pedig nem csak világító funkciója van, hanem esztétika értéke is! Ha falikart választunk nem csak a fénye, hanem a lámpatest formája is igen meghatározó. Ezt a falikart azért szeretem, mert bár fix helyen van mégis alakítható a magassága a kívánt funkció elérése érdekében.

Kedvenc asztali lámpa: Brokis lámpák

Jó látni a cseh üvegipar remekműveit ennyire 21. századi formában. Imádom ezeket a lámpákat! Nyáron szép ahogy megtörik a fény az üvegen, télen pedig már-már a kandalló hangulatát idézi a lámpa fénye.

Kedvenc csillár: Ay Illuminate

Az Aj Illuminate természetes alapanyagokból készült csillárjai, különböző geometriai formái még egy letisztultabb otthonban is harmóniát teremtenek!

Kedvenc spot: David Groppi – Nulla

A lámpa neve azért lett Nulla, mert olyan pici a lámpatest, hogy szinte láthatatlan. De a fény, amit magából áraszt nagyon is drámai hatást kelt!

 

Szanyi Laura férjével 2004-ben alapította a Lofthome Cégcsoportot, amely elsősorban belvárosi tetőterek épitésére specializálódott. Az elmúlt években a tetőtéri beruházások mellett több mint 100 lakást, és megannyi kereskedelmi üzletet fejlesztettek. Laura a cégen belül elsősorban a belsőépítészettel foglalkozik, kedvenc bútordarabja pedig a lámpa.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük