Aukció

A kialakult helyzetet tiszteletben kell tartanunk, de ez nem meghátrálásra, hanem helytállásra ösztönöz bennünket

A koronavírus miatt rendkívüli jogrend lépett érvénybe Magyarországon. A korlátozások a teremárveréseket is érintik. Az aukciósházak vagy elhalasztották a közelgő eseményüket, vagy zártkörű rendezvényt tartanak. Az Amor del Arte vezetőjével Ráduly Zoltánnal beszélgettünk a tavaszi élő árverésükről.

Ti megtartjátok az április 23-ai I. Élő aukciótokat?

R.N.: Aukciósházunk hónapok óta készült I. Élő Aukciójára, mely eredeti formájában jelenleg nem kerülhet lebonyolításra. A kialakult vírushelyzet még inkább arra ösztönöz bennünket, hogy felelősségteljes magatartás mellett is képviseljük beadóinkat, és munkánk eredményét meg tudjuk mutatni régi és leendő vásárlóinknak is. Úgy gondoljuk, hogy a kialakult helyzetet tiszteletben kell tartanunk, de ez nem meghátrálásra, hanem helytállásra ösztönöz bennünket. Az Axioart már indulásunk óta a partnerünk, így közösen – mivel mind a ketten az online vonalat képviseljük – kerestük a megfelelő megoldást. Így esett a választásunk a LIVE közvetítésre, melyet közösen fogunk megvalósítani. Fő tevékenységeink közé tartoznak az online árverések oldalunkon, így technikai feltételeink is adottak. Mindent összevetve lesz I. Aukciónk, csak kicsit másképp….

A licitálók milyen formában tudnak részt venni az árverésen?

R.N.: A licitálók egy LIVE aukciós közvetítésen vehetnek részt, mely valós idejű, csak “virtuális” teremben. Ebbe a terembe bejelentkezve a felhasználók ugyanúgy licitálhatnak, mint amikor egy teremárverés alkalmával közvetíti az Axioart az aukciót. A saját vevőink előzetesen nekünk is leadhatják a vételi megbízásaikat, sőt telefonon is be tudnak jelentkezni, így nem csak online lehet licitálni.

Volt esetleg olyan beadó, aki visszalépett azért, mert az eseményhez nem kapcsolódik hagyományos teremárverés?

R.N.: Sokan úgy gondolják, köztük mi is, hogy a következő aukciós időszak (őszi-téli) már lehetőséget biztosít az élő aukciók lebonyolítására. November 15-én mi is készülünk a téli nagy élő aukciónkra a MOM Központ Kupola termében, így valóban néhány tétel csak ott lesz elérhető. Mellette viszont sokan egy új lehetőséget látnak a digitális világ nyújtota lehetőségekben. Ez a pozitív gondolkodás látszódik is első aukciónk kínálatán, mely nagyon színvonalas festmény, grafika és műtárgy kategóriában is.

Milyen kikiáltási árú tételek várhatóak az aukción?

R.N.: Minden piaci réteg vásárlói számára kínálunk lehetőséget, hogy otthonról, biztonságosan, de az árverések izgalmait átélve tudjanak licitálni. A tételek kikiálátási árai között szerepel 10.000 Ft-os, 100.000 Ft-os és milliós tétel is.

Mi lesz az aukció sztártétele?

R.N.: Több alkotást is ki tudnánk emelni, melyek esetében akár az alkotó, akár maga a mű, vagy műtárgy tekintetében ritkasága tűnik ki. A tejesség igénye nélkül csak néhány kiemelkedő név hazai kedvelt művészek közül: Czigány Dezső, Tornyai János, Deim Pál, Kozma István, Scheiber Hugó, vagy a grafikákat tekintve: Mednyánszky László, Kmetty János, Iványi-Grünwald Béla. Műtárgyak tekintetében Zsolnay, Fischer porcelán, régi szent biblia.

Ha valaki szeretné élőben megnézni a kiszemelt alkotást, azt milyen módon teheti meg?

R.N.: Természetesen igény esetén a tételek megtekintésére lehetőséget biztosítunk Galériánkban, az egészségügyi szabályok szigorú betartása mellett kizárólag előre egyeztetett időpontban. A tételeket, ha szükséges, ingyenesen tároljuk is, a biztonságos átvétel időpontjáig. A tételek kiszállításáról partnerünk, a GLS gondoskodik. A katalógus hamarosan elérhető lapozható pdf formában oldalunkon is: https://www.amordelarte.hu illetve az Axioart oldalán is elérhető lesz, vagy nyomtatott katalógus is kérhető elérhetőségeink bármelyikén. Mindenkinek jó licitálást kívánunk, vigyázzanak magukra és egymásra!