Aktuál, Aukció, Kortárs

A Képző az egyetem történetében először szervez jótékonysági aukciót

Időpont: 2023. április 21., péntek, 16:00-tól bejárás, 18:00-kor aukció kezdete

Helyszín: Budapest, Andrássy út 69-71. Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ 2023. április 21-én jótékonysági aukciót szervez a török földrengés áldozatainak megsegítésére az Egyetem Barcsay Termében. Az aukción a Képző oktatói és hallgatói által felajánlott 128 művészeti alkotásra lehet licitálni jótékony céllal.

Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem
(1062 Budapest, Andrássy út 69-71.)
Időpont: 2023. április 21. 16:00-21:30

A jótékonysági aukción való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük jelezze részvételi szándékát itt.

A 150 éves múltra visszatekintő Magyar Képzőművészeti Egyetem első alkalommal kérte fel oktatóit, aktív és alumni hallgatóit, hogy alkotásaik felajánlásával jótékony célokat támogassanak. Az április 21-i aukción 78 hallgatói és 50 oktatói, alumni alkotás kerül kalapács alá. Az eseményen a licitálók a kortárs művészeti alkotások széles palettájával találkozhatnak, több elismert, az Egyetemen oktató művész is felajánlotta munkáját, többek között Kőnig Frigyes, Sallai Géza, Szurcsik József, Ötvös Zoltán, Kósa János, Felsmann Tamás és Erős István.

Az aukció házigazdái Bálint Antónia és Gundel Takács Gábor. A 16:00-s kapunyitást követően van lehetőség a művek megtekintésére, az aukció  18:00-kor kezdődik. A rendezvényt rövid zenei programok kísérik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói és török nemzetiségű művészek előadásában. Az aukciót követő állófogadáson a Takler pincészet borai kóstolhatóak. A három legértékesebb aukciós tétel  megvásárlója egy palack díszcsomagolású Szenta-hegyi Cabernet franc  2018 bort kap ajándékba, valamint minden licitáló részt vehet egy ingyenes borkóstolón a Takler Borbár Budában.

Az aukción vételi és telefonos megbízással is lehet licitálni, melyeket április 20. 12:00-ig szükséges megküldeni a szervezőknek elektronikusan. A szervezők a jotekonysag@mke.hu email címre várják a rendezvénnyel és megbízásokkal kapcsolatos kérdéseket.

Az élő aukció mellett a Képzőművészeti Egyetem grafikusművészei által felajánlott művekből március vége óta tart egy online jótékonysági adományozási akció is a Sharity oldalán itt. Az online platformon az adományozók 2023. április 20-ig, száz darab limitált szériájú tervezőgrafikai alkotás egyikét kaphatják meg ajándékba.

A Sharity app a hazai adományozási kultúra javítása érdekében jött létre, a felületen a felhasználók jutalékmenetesen választhatják ki a támogatni kívánt jótékonysági területet és néhány kattintással már adakozhatnak is.

A jótékonysági aukción és online adományozáson befolyt teljes összeg a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségén  keresztül jut el a Török Köztársaság Belügyminisztériumának Katasztrófa- és Veszélyhelyzet Kezelési Elnökségéhez, akik a helyi segítőakciókat koordinálják.

Az aukció online katalógusa elérhető itt:
https://www.mke.hu/res/mke_jotekonysagi_aukcio_2023.pdf

Az aukciós szabályzat elérhető itt:
https://www.mke.hu/res/aukcios_szabalyzat_jotekonysagi_aukcio_2023_1.pdf

Bővebb információ:

https://www.mke.hu/aktualis/index.php?mid=asUHgBN0VfxN5hJ3r4W0bF

https://www.mke.hu/jotekonysag/

Kontakt:

jotekonysag@mke.hu