Kiállítás
2 hozzászólás

A kánikula nem állhat az utunkba! – kiállításajánló

Nyakunkon a jó idő és érthető módon a legtöbben olyan szabadtéri programokat keresnek, ahol maximálisan ki lehet élvezni a napsütést. A galériák és múzeumok kínálata azonban annyira erősre és változatosra sikeredett, hogy a borús (akár elviselhetetlenül meleg) napokat kihasználva mégis érdemes egy-egy kiállítást meglátogatnunk. Cikkünkben 4 kiállítást mutatunk be Önöknek!

Manifesto | Magyar Nemzeti Galéria

2018.05.30. – 2018.08.12.

Julian Rosefeldt 2015-ben készítette el nagyszabású filminstallációját, amely a 20. század művészetére oly jellemző manifesztumok világát idézi fel. Ezek a kiáltványok a különböző irányzatok, izmusok felütéseként egy-egy mozgalom kezdeténél születtek, hogy minél élesebben és megkülönböztethetőbben hirdessék kiötlőik új és formabontó művészeti elképzeléseit. Rosefeldt munkája ezt a mára divatjamúlt kifejezési formát aktualizálja a jelenben azzal, hogy 12 különböző élethelyzetet képzel el a társadalom legkülönbözőbb rétegeiben, amelyeket egy-egy 10 perc 30 másodperces filmetűdben fogalmaz meg. Ezeknek minden esetben egy kiemelt karakter a főszereplője, melyet a zseniális, Oscar-díjas Cate Blanchett alakít. Hol TV bemondóként, hol szeméttelepen dolgozó munkásnőként, hol punkként, brókerként, vagy hajléktalan férfiként jelenik meg a filmkockákon, hogy eljátssza a szereplők életét. Mindeközben a monológok, amelyeket mond, Julian Rosefelt manifesztumokból összeállított szövegmontázsai, amelyek egyedi értelmet adnak a bemutatott élethelyzeteknek.

13. madeinhungary + 6. MeeD | Új Budapest Galéria

2018.06.14 – 2018.08.26.

A 13. madeinhungary + 6. MeeD válogatásban 10 ország több mint 100 dizájnerének tárgyai kapnak helyet. A régiós – cseh, lengyel és szlovák – tervezők munkái mellett első ízben lesznek láthatók német, olasz, osztrák, román, svájci és szlovén alkotók által jegyzett bútorok, lakástextilek, dizájntárgyak. A kiállításon sorozatgyártott termékek, kisszériás darabok és műfajok határmezsgyéjén egyensúlyozó egyedi alkotások is szerepelnek. A kurátorok kifejezett szándéka, hogy megmutassák a dizájn sokszínűségét, üdítő frissességét, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző alkotói darabok is helyet kapnak. A fiatal és középgenerációs kreatívok között számos hazai és nemzetközi díjat nyert alkotó munkái szerepelnek.

Imperial Courts 1993 – 2015 | Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

2018.05.25. – 2018.08.16.

Az Imperial Courts egy hosszútávú fotográfiai projekt eredménye, amelyen a holland fotográfus, Dana Lixenberg 1993 és 2015 között dolgozott. 1992-ben Lixenberg egy holland folyóirat megbízásából utazott Los Angeles déli központjába, hogy dokumentálja a Rodney King rendőri bántalmazása és az érintett rendőrök sorozatos felmentése körül kiéleződött helyzetet. Felkereste azt a területet, ahol a zavargások zajlottak, így került kapcsolatba a Watts negyedében található Imperial Courts nevű szociális telep lakóival. Lixenberg rögzítette a közösség sajátos ritmus szerint hullámzó életciklusát: sokakat látott születni és meghalni, a bandaháborúk több áldozatot követeltek, mások eltűntek vagy a börtönben végezték. Gyermekek felnőttek, majd maguk is szülőkké váltak.

Haász István | Elmozdulás | Molnár Ani Galéria

2018.05.04. – 2018.06.30.

Haász István munkái a felületek egymáshoz való viszonyát és az ebből eredő térhatást vizsgálják, mindeközben előhívják a fény-árnyék játékban és a színek elbeszélő erejében rejlő lehetőségeket. Munkái szorosan kapcsolódnak a konstruktivista festészet tradícióihoz, ugyanakkor alkotói metódusa új formai megoldásokat hordoz magában, amelyek a hagyományoktól eltérőek. Haász következetes vizuális építkezéssel és a festői eszközök pontos megválasztásával vet fel geometriai problémákat, ez által relief-szerű objektjei kilépnek a síkból a háromdimenzióba. Dinamikus jellemzőkkel ruházza így fel alkotásait, amelyek a képsíkon és az azon kívüli elmozdulás lehetőségeit rejtik magukban. Monokróm színhasználata erősíti a fény és tér percepció fontosságát. A sárga, mint a szabad asszociáció színe és a fekete, mint a fény ellentéte kap szerepet legújabb alkotásain.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük