Forma
Hozzászólok

Kisebb designforradalom zajlott Budapesten? – TOP 10 új shop

Az utóbbi években kisebb kreatívipari boom zajlott: sorra nyíltak Budapesten a designer üzletek, stúdiók, showroom-ok, concept store-ok. 2017-ben is jópár új vállalkozás indult, ezek közül válogattunk!
A szektor több ágában, a divat, a formatervezés és a belsőépítészet területén is elstartoltak új, egyedi boltok. A legfrissebb kezdeményezések között változatos koncepciók, komplex üzleti modellek és nem utolsósorban tehetséges hazai tervezők tűnnek fel, és ez a hazai design élet fellendülését mutatja. Íme, TOP 10 összeállításunk a tavalyi évből. Nem állítunk rangsort közöttük, csak annyit mondunk: érdemes benézni mindegyikbe

1, Repertory

A Tóth Melinda nevéhez köthető DAIGE márka, valamint a D. Nagy Kinga által alapított the Mama Kin már ismerősen csenghet az hazai divatvilág követői számára. A két tervező hosszabb együttműködés után döntött úgy, hogy azonos szemléletmódjuk, esztétikai elveik mentén összefogva létrehoznak egy új design boltot, így nyitott meg 2017 márciusában a Repertory Concept Store. A Repertory fúziós üzletként működik, ahol a két alapító termékein kívül más magyar designerek munkái is megtalálhatóak. Erre utal a névválasztásuk is, hiszen széles repertoárral – ruhák, ékszerek, növények, kerámiák, papíráruk – várják az érdeklődőket. Melinda és Kinga igyekeznek folyamatosan frissíteni a választékot, és az általuk kitalált koncepcióhoz, valamint az üzlet egyedi hangulatához, atmoszférájához igazodni az új márkák felkeresésénél. A változatos termékkínálat mellett különböző programok – workshopok, launch események, night shoppingok – szervezésével színesítik tevékenységüket.

Cím: 1013. Budapest, Alagút utca 4.

Weboldal: http://repertory.hu/

D. Nagy Kinga és Tóth Melinda, a Repertory alapítói, Forrás: http://repertory.hu

2, PUNCH Store

Szintén több hazai divatmárka kooperációjaként startolt tavasszal a PUNCH Store. A forgalmas Paulay Ede utcában található üzlethelyiség az Anna Amélie, Anna Daubner, Lindamelinda és dorivisy tervezőinek összefogásával nyitott meg áprilisban. A kínálatban találhatóak minőségi bőrtáskák, izgalmas szabásvonalakkal, anyagokkal operáló ruhadarabok, egyedi ékszerek, valamint a Vecsei Millinery brand alapítója, Vécsei Zsófi novemberi csatlakozása révén immár különleges kalapok is. A PUNCH Store kellemes atmoszféráját tovább fokozza, hogy a designerek váltásban fogadják az érdeklődőket, és a bensőséges hangulat, a személyes kapcsolatok kialakításának és fenntartásának lehetősége tervező és vevő között sokkal többet jelentenek egy hagyományos ruhaboltban történő vásárlási élményhez képest.

Cím: 1060 Budapest, Paulay Ede utca 15.

Weboldal: https://www.facebook.com/punchstorebudapest/

PUNCH Store, Forrás: https://www.facebook.com/punchstorebudapest/

3, Hababa Designer Store and Gallery

2017-ben az új design vállalkozások színre lépésének hónapja egyértelműen a június volt, ekkor nyitott meg ugyanis a következő négy általunk bemutatott hely. A sort egy házaspár, Vetlényi Lili grafikus és Lantos Gábor közgazdász által megálmodott startup, a Hababa Designer Store and Gallery indítja. 210 nm2-es alapterületével a Hababa Budapest legnagyobb designer üzletei közé tartozik. A tágas kiállítótérben többnyire magyar és európai formatervezők termékei – ruhák, táskák, ékszerek, füzetek, nyomatok –, illetve képzőművészeti alkotások és gondosan válogatott vintage holmik is helyet kapnak. A megnyitás óta rendszeresen tartanak változatos workshopokat és egyéb rendezvényeket, amivel szeretnék elérni, hogy az alkotókat közelebb hozva az érdeklődőkhöz a Hababa egyfajta kreatív alkotói térként is funkcionáljon.

Cím: 1052. Budapest, Fehér Hajó utca 8-10.

Weboldal: http://www.hababa.hu/

Hababa Designer Store and Gallery, Forrás: http://www.hababa.hu/

4, PointOne

A PointOne a közel két évtizede létrehozott, teljes egészében magyar tulajdonban lévő Decor Floor Kft. legújabb projektje, amely a Szabadság téren lelt otthonra. A nyár elején indult vállalkozás az enteriőr design szinte minden területét lefedi, a burkolatoktól kezdve, a bútorokon keresztül a lakberendezési kiegészítőkig. A PointOne által forgalmazott világhírű designcégek – Vitra, Diesel Living, Milliken stb. – között a minőségi, geometrikus burkolatairól ismertté vált, szentendrei székhelyű KAZA Concrete is helyet kapott. Hosszú távú elképzelései szerint a PointOne nem csupán egy klasszikus bemutatóteremként kíván üzemelni, hanem egyúttal egy olyan találkozóhelyet is életre szeretnének hívni, amely a hazai építészek, belsőépítészek és lakberendezők egyfajta szakmai olvasztótégelyeként működhet.

Cím: 1054. Budapest, Szabadság tér 14.

Weboldal: http://www.pointone.hu/

PointOne, Forrás: http://www.pointone.hu

5, Cinq Filles Budapest

Az Unger Zsolthoz és tervezőcsapatához fűződő Cinq Filles Budapest szintén júniusban nyitotta meg kapuit. Az exkluzív brand fő profilját az egyedi formatervezésű dobozokba csomagolt finomságok jelentik. A csemegék sorában találhatunk édességeket, borokat, pezsgőket, de vannak szuvenírek is. Az elegáns köntösbe bújtatott ínyencségekkel eddig a budapesti és bécsi hotelekben, illetve reptereken találkozhatott a közönség, nyár óta azonban a Paulay Ede utcában is elérhetővé váltak a prémium minőségű termékek. A belvárosi üzlet egyébként maga is egy valódi kis ékszerdoboz, az enteriőrt úgy alakították ki, hogy az minden ízében alkalmazkodjon a Cinq Filles által képviselt stílusjegyekhez, így már csak emiatt is érdemes betérni.

Cím: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 44.

Weboldal: http://www.cinqfillesbudapest.com/

Cinq Filles Budapest, Forrás: https://www.facebook.com/cinqfillesbudapest/

6, ESZKA Design Store

Az ESZKA márkát Szakos Kriszta divat- és jelmeztervező, stylist alapította 2005-ben. A sokoldalú tervező vibráló, színes, izgalmas mintázatú kötött kabátjai, lakástextiljei eddig az Anker közben található Retrock-ban voltak elérhetőek, 2017. június 15-én azonban megnyitotta saját üzletét, az ESZKA Design Store-t. A hangulatos bolt üde színfolt a Nagy Diófa utcában, a kirakatban látható sokszínű, motívumokban gazdag holmik szinte azonnal odavonzzák a járókelők tekintetét. Kriszta saját termékei mellett két másik tervező, Hidasi Zsófi (ZSOFI HIDASI) kifinomult, konceptuális táska kollekciói, és Korcsmár Eszter (artkores) környezettudatos szemléletű, talált elemekből összeállított, egyedi ékszerei is megvásárolhatóak az ESZKA Design Store-ban.

Cím: 1072 Budapest, Nagy Diófa utca 9.

Weboldal: https://www.facebook.com/eszka/

ESZKA Design Store, Forrás: https://www.facebook.com/eszka/

7, Clique Design Studio

A Clique Design Studio Domokos Dóra, a DELACIER ékszermárka alapítója és tervezője, valamint Hürkecz Dániel divatmarketing-szakember összefogásával nyitott nyáron. Koncepcióját tekintve a Clique jóval többet takar egy hagyományos showroom-nál, egy olyan kreatív közösségi tér, ahol fontos szerepet kapnak az összefogáson alapuló projektek, a csapatmunka, amelyet a stúdió minden tagja (tervezők, fotósok, sminkes, marketing szakember) igyekszik a legmagasabb színvonalon végezni. Készek az együttműködésre, amely nem csupán belsős, hanem külsős kooperációs lehetőségek megteremtését is magában foglalja. A Clique Design Studio-ban jelenleg ruhákat, ékszereket, cipőket és táskákat vásárolhatnak a magyar designerek iránt érdeklődők, mindezt személyesen a tervezőktől. Mindemellett már a tavalyi évben is számos programlehetőséggel; tematikus workshopokkal, izgalmas előadásokkal készültek az érdeklődők számára.

Cím: 1082. Budapest, Baross utca 47. II./7.

Weboldal: https://www.facebook.com/cliquebudapest/

Domokos Dóra és Hürkecz Dániel, a Clique Design Studio alapítói, Forrás: https://www.facebook.com/cliquebudapest/

8, Atelier Palmetta

A Palmetta Design Galéria 1998 óta foglalkozik neves külföldi designcégek és magyar formatervezők termékeinek értékesítésével. A Szentendrén működő galériát 2013-ban egy új budapesti üzlet követte, amelyet az alapítók, Regős Anna textiltervező iparművész és Regős István festőművész tavaly ősszel tovább bővítettek. A Bartók Béla úton található Palmetta Design és Textilművészeti Galériában október elején nyitották meg az Atelier Palmetta névre keresztelt szekciót, amellyel a kortárs magyar divat irányába bővítették profiljukat. A kínálat összeállítása Gyulai Natália divattervező közreműködése révén történt, aki olyan hazai márkákat válogatott egybe, amelyek már nemzetközileg is kiemelkedő sikereket értek el, köztük: CAMOU, Enjey, HAVRÁN, Mandragora, Milltwill, NATI 100% PURE IDEA, Palmetta Collection, Silkwood, Virivee.

Cím: 1111. Budapest, Bartók Béla út 30.

Weboldal: http://www.palmettadesign.hu/

Atelier Palmetta, Forrás: https://www.instagram.com/atelier_palmetta/

9, Stilshop

A Design Hét Budapest 2017 programsorozatának keretein belül nyílt meg október 12-én a Stilshop. A kortárs magyar formatervezés hiánypótló lelőhelyét Hoffmann Petra álmodta meg, aki amellett, hogy a nagysikerű Stilblog online magazin alapítója és szerkesztője, a MOME-n diplomázott design- és művészetelmélet alapszakon, majd a designelmélet mesterképzést is elvégezte – tehát a szakma kiváló ismerője. A kínálatban számos hazai designer terméke szerepel: egyedi kerámiák, lakberendezési tárgyak, táskák, papírtermékek és grafikák. A Bálna Budapest Hygge központjában elhelyezkedő üzlet belsőépítészeti kialakítása Berecz Tamás nevéhez köthető, aki egy olyan különleges környezetet teremtett, amelyben még inkább érvényesülnek a jól átgondolt koncepció mentén összeválogatott alkotások.

Cím: 1093. Budapest, Bálna Budapest, Fővám tér 11-12.

Weboldal: https://stilshop.hu/

Stilshop, Forrás: http://www.balnabudapest.hu/

10, Lumme Designer Store

Válogatásunkat a Lumme Designer Store-ral zárjuk, amelynek nyitóeseményére október 26-án került sor. A Galamb utcában található üzletet Samea Noori divattervező alapította azzal a céllal, hogy az elegáns stílust képviselő városi nők számára kínálja magyar designerek termékeit. A klasszikus elegancia és kifinomultság nem csupán a ruhákon és kiegészítőkön, hanem a berendezésen is jól tükröződik. A Samea Noori ruhamárka mellett a DELACIER különleges cérnakép technikával készült ékszerei és táskái, ENIHORN gyönyörű bőrtáskái, Folenta Design & Jewellery zsinórból készült, egyedi fülbevalói, valamint Janka Arnoczy papítermékei, kiegészítői is kaphatóak. A Lumme-ben megtalálható választékon kívül egyedi, méretre szabott darabok megrendelésére is lehetőséget nyújtanak a vásárlók számára.

Cím: 1052. Budapest, Galamb u. 5.

Weboldal: https://www.facebook.com/lummedesinerstore/

Lumme Designer Store, Forrás: https://www.facebook.com/lummedesinerstore/

A cikk 2018. február 12-én jelent meg az artportal.hu-n, az írást változtatás nélkül közöljük.
Szerző: Vakli Tünde

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük