Aktuál, Aukció
Hozzászólok

23 ezer fontért kelt el David Prowse Star Wars-forgatókönyve

A becsült ár csaknem tízszereséért, 23 ezer fontért (9,5 millió forintért) kelt el az első Star Wars-trilógiában Darth Vadert alakító, tavaly elhunyt David Prowse A birodalom visszavág című epizódhoz készült forgatókönyvpéldánya.

A színész forgatókönyvpéldányát, amelynek minden lapján szerepel a Vader felirat, eredetileg 2500-4000 fontra (1-1,7 millió forintra) becsülték, de az East Bristol Auctions keddi angliai árverésén 23 ezer fontot adott érte egy licitáló – adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió.

Annak idején a szerepet fekete sisakban játszó Prowse helyett egy másik színész, James Earl Jones szájából hangzott el a híres sor, amit Darth Vader a filmben Luke Skywalkernek mondott: “Én vagyok az apád”.
Prowse forgatókönyvében nem szerepelt ez a mondat, a színésznek sem árulták el a forgatáson ezt a dramaturgiai fordulatot, a példányában az állt helyette, hogy “Luke, mi leszünk a leghatalmasabbak a galaxisban. Mindent megkaphatsz, amit csak akartál…ne ellenkezz…ez a sorsod”.

A forgatókönyv hozta a legnagyobb bevételt az aukción, amelynek teljes bevétele végül 400 ezer font (166 millió forint) lett.
Darth Vader sisakját a The Guardian brit napilap honlapja szerint 2200 fontért (909 ezer forintért) – a becsült ár több mint ötszöröséért vásárolták meg, Alec Guinness aláírt fotóját pedig, amelyen Obi-Wan Kenobi jelmezében szerepel, 3100 fontért (1,3 millió forintért) vette meg egy rajongó. A híres jedi fénykard egy prototípusáért pedig 9000 fontot (3,7 millió forintot) fizettek az aukción. A Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher aláírt fotója is 11 ezer fontért (4,5 millió forintért) talált gazdára.
A licitáláson 15 ezer fontért (6,2 millió forintért) elkelt a Luke-ot játszó Mark Hamill fotója, melynek különlegessége, hogy Hamill azt Prowse számára így dedikálta: “Davidnek – Te örökké Vader apa leszel számomra”.

Az aukciót szervező Andy Stowe elmondta, hogy az árverésbe kétezer külföldi licitáló kapcsolódott be.
Az aukció bevételéből a brit Alzheimer Kutató Intézet részesült, mivel a halála előtt egy évtizeden át Alzheimer-kórban szenvedő sztár családja úgy döntött, hogy ezzel támogatja az intézet kutatásait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük