Aktuál, Kiállítás, Művészettörténet, nemzetközi

150 éves az impresszionizmus

 

A párizsi Musée d’Orsay-ben rendezték meg 1874-ben az első impresszionista kiállítást. Ez, az akkor teljesen újszerű gyűjtemény Monet, Renoir, Degas, Cézanne és Pissarro munkáit jelenítette meg.   

A kiállított festmények merőben eltértek a francia École des Beaux Arts képzőművészeti iskolában tanított művészeti „keretektől” a fény ábrázolását illetően. Idén 150 év után az eredeti kiállításon látott alkotásokat újra összegyűjtik, és megosztják a publikummal – természetesen Párizsban, ahol a művészeti forradalom elindult.

A március 26 – július 14-ig tartó kiállításon olyan hírességeket láthatunk még, mint Willem Van Gogh (Vincent van Gogh dédunokaöccse), Charlotte Hellman Cachin (Paul Signac dédunokája) vagy Joachim Pissarro (Camille Pissarro dédunokája). A világon több aukciósház tervez majd olyan eseményeket, melyek tisztelegnek a történelem ezen jeles alakjai előtt, akik az elmúlt évszázadban ilyen meghatározóan alakították az artisztikát.  

A kísérletezés fényekkel és színekkel, maga az ’impresszió’ megörökítése a művészet minden területén utat nyitott az önkifejezésnek legyen szó divattervezésről, zenéről vagy filmművészetről.

64 hozzászólás

Comments are closed.