Aktuál, Kiállítás, Kortárs, Műtárgypiac

100 milliós Hantaï, ezüst Kossuth étkészlet és Reigl festmény az idei Art and Antique-on

A legnagyobb művészeti kiállítás és vásár bejelentette az első kiemelt műveket

Kossuth Ferenc ezüst étkészlete, 100 millió forintos Hantaï Simon festmény, Reigl Judit egyik kivételes alkotása, Keserü Ilona szőttesei, valamint egy 80 éve nem látott Rippl-Rónai József kép is várja az Art and Antique kiállítás és vásár látogatóit február 29. és március 3. között a Bálnában. Magyarország legnagyobb klasszikus és kortárs képzőművészeti eseményén idén rekordszámú, 40 galéria vesz részt. 

Reigl Judit a magyar kortárs festészet nemzetközi szinten is hihetetlen népszerűségnek örvendő alakja. Az Art and Antique kiállításon és vásáron az érdeklődők a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria jóvoltából a 2020-ban elhunyt művésznő 1955-ben készült Fekete Robbanás című alkotását tekinthetik – és vásárolhatják meg -, amely művészettörténeti és műgyűjtői szempontból is kiemelkedően érdekes.

Az eseményen az érdeklődők nemcsak festményeket láthatnak, hanem minőségi bútorokat, szobrokat, antik könyveket, ékszereket és szőnyegeket is. A kiállítás egyik legkülönlegesebb tétele a Nudelman Numismatica standján megtekinthető 12 személyes étkészlet, amely a Kossuth-család címerével van ellátva. Az eredeti, szarvasbőrrel bevont, négy fiókos fa dobozban őrzött 230 darabos ezüst étkészlet Kossuth Ferenc (1841-1914) egykori kereskedelemügyi miniszter tulajdonában lehetett. A hihetetlenül látványos műkincs értéke 16,5 millió forint. 

A Nemes Galéria többek között Batthyány Gyula életművének egyik legjelentősebb alkotását hozza el a vásárra. A Vihar a lóversenyen című festmény közel 100 évig lappangott, és egyike Batthyány legmodernebb, a kortárs művészethez ezer szállal kötődő műveinek.

Az Initio Arts & Design Hantaï Simon egyik festményével érkezik a magyar műkincspiac éves seregszemléjére. Az 1971-es festmény a vásár egyik legdrágább alkotása a maga 260 ezer eurós, vagyis nagyjából 100 millió forintos árával. Hantaï Simon az egyik legdrágábban eladható művész az egész világon, eddigi rekordja 1,4 milliárd forint volt, amit egy külföldi aukción fizettek ki a művéért. Hantaï Simon ’Aquarelles’ sorozatát 1972-ben mutatta be a párizsi Galerie Jean Fournier-ben. A jelen munka több mint 50 év után került elő franciaországi magángyűjteményből, és érhető most el a hazai műgyűjtők számára.

A Nudelman Numismatica standján napjaink ünnepelt képzőművészeti sztárja, Keserü Ilona két szőttese is kiemelt figyelemre tarthat számot. A művész a korábban, 1979-ben készült, Megyünk Szentendrére című alkotását álmodta újra: a kép hátterét leszövette, majd színes textilákból erre helyezte el a kép ismert motívumait. 

A felsoroltakon túl meglepetés lesz egy különleges Rippl-Rónai József festmény is a Virág Judit Galéria jóvoltából. Az Art and Antique vásáron negyven galéria több ezer értékes és nívós alkotása várja a laikusokat és műgyűjtőket egyaránt 2024. február 29. és március 3. között a Bálnában.  Az Art and Antique az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is szervez jótékonysági árverést on­line formában az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány számára. 

Ezt a bejegyzést az Art and Antique Budapest készítette.

116 hozzászólás

Comments are closed.