Műtárgypiac
Hozzászólok

Van egy Banksy-je? Most milliókat adnak érte!

Banksy nevét még az is ismeri, akinek a graffiti szóról csak az elbénázott utcai firkálmányok és tegek jutnak az eszébe. A brit fenegyerek, hiába vált hoteltulajdonossá, még mindig inkognitóban él, és ontja magából a jobbnál jobb műveket. Munkái társadalomkritikusak, könnyen értelmezhetők, és az utca emberének szólnak.  Banksy népszerűsége töretlen, és az aukciósházak ügyesen meglovagolták ezt a sikert.  A street art művészet fénykorát éli ,és vannak emberek, akik megengedhetik maguknak, hogy milliókat fizessenek egy graffitiért!

Az Artnet jóvoltából

„Annak ellenére, hogy sokan ezt állítják, a graffiti akkor sem a művészet legalja. Még akkor is, ha hazudnod kell anyukádnak, és sunnyognod az éjszakában, ez a legőszintébb kifejezési forma. Nincs benne elitizmus vagy népszerűséghajhászás, és a város legmenőbb falain láthatók a művek, anélkül, hogy lehúznának a felület bérleti díjával. A fal mindig is a legjobb hely a munkád bemutatására.” Banksy

 Banksy-hatás

Banksy egy személyben graffiti művész és politikai aktivista. Banksy egy álnév és igazi ereje ebből a névtelenségből ered, ugyanis a street art lényege az anonimitás. Banksy pedig végérvényesen a képzőművészeti kánon részévé tette a graffitit. Munkái a világ legnagyobb aukciósházánál, például  a Sotheby’s-nél is kalapács alá kerültek, és a nem várt rekordárak – a szakértők szerint – ráirányíthatják a figyelmet a kortárs képzőművészetre. A brit művész munkáit ugyanis azok is ismerhetik, akik amúgy nem látogatnak rendszeresen múzeumokat. A politikai, társadalmi, környezeti problémákkal foglalkozó művész firkái 2000-től láthatóak szülővárosa Yate, London és más angliai nagyvárosok falain. A világsajtót is bejárta az Izrael által épített védelmi falra festett graffitije a falat áttörő kisfiúról, és a guantanamói fogolyra emlékeztető bábu, amelyet Disney Landbe csempészett a művész.

„Emberek millióinak jelenleg Banksy munkái jelentik a csatlakozási pontot ahhoz, hogy közel kerüljenek a művészethez, sőt, hogy lássák, a művészet lehet a mindennapi élet része.” Wooster Collective újságírója

30 Banksy nyomat a Bonhams aukciós házban. A Getty Images jóvoltából

Banksy először 2007. február 21-én a londoni Sotheby’s aukciós háznál állított rekordot.  Ekkor három művét aukcionálták, és több mint 102 ezer fontot fizettek a Bombing Middle England című munkájáért. A két másik graffitije, a Ballon Girl és a Bomb Hugger 37,200 és 31,200 fontért keltek el, ami jóval a becsült értékük felett volt. A következő napokban még 3 Banksy-munkát vettek meg kimagasló áron: a Ballerina with Action Man Parts (Balerina akcióhős felszereléssel)96 ezer fontért, a Glory (Dicsőség) 72 ezer fontért, a Címnélkül (2004) pedig 33 600 fontért. Ugyanakkor Banksy még a piacból is viccet űz. A Sotheby’s aukciója után a művész saját honlapján üzent, egy 19. századi grafikát dolgozott át és a következő szöveggel osztotta meg: „Nem hiszem el, hogy megveszitek ezt a szart.”

Az Artnet jóvoltából

Idén az Artnet Auctions rekord áron rögzítette a művész néhány korábbi és ritkább alkotását. A februári Contemporary Editions címet viselő aukción annyira jó áron mentek el az alkotások, hogy az Artnet szeretné tovább építeni ezt a felfelé ívelő piacot. A Stop and Search (Állj meg és kutass) (2007) megduplázta becsértékét és 40,330 dollárt kelt el, míg a Moronst című alkotásért 32,400 dollárt fizetett egy gyűjtő. Ezért az aukciósház most arra kéri a hasonló alkotásokkal rendelkező új piaci szereplőket, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot. Azt tanácsoljuk, ha van otthon egy Banksy-je vagy hasonló alkotása, akkor azonnal vegye fel a kapcsolatot Conner Williamssel (cwilliams@artnet.com) és az Artnet segít értékesíteni alkotását/gyűjteményének darabját!

Az Artnet jóvoltából

A Wooster Collective szerint hamarosan érezhető lesz a „Banksy-hatás”, azaz a kevésbé tehetősek más, még nem felkapott street artosoktól vásárolnak majd, figyelmet és pénzt irányítva a szcénába. Egyébként Banksy a művészetekben járatos közönségnek is átjárást biztosít, ebben az esetben az utcai művészetek felé. Emlékezetes a graffitis akciója, amelyben egy bevásárlókocsit toló nő kőfaragványát csempészte be a Tate Gallery egy római alkotásokat bemutató kiállítására.

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás:
Banksy
Nem tudja elhinni, hogy megvették ezt a szart
Kép-regény: A Banksy jelenség …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük