Aukció, Legek
Hozzászólok

Basquiat-on túl is van élet: hírek egyenesen New Yorkból!

Összefoglaló a „művészeti piac legnagyobb tesztjéről”, a New York-i aukciós giga-hétről!

A gazdasági válságból kilábaló piac stabilitását féltők izgatottan várták, hogyan hat az amerikai politikai helyzet és a Brexit a műtárgyvásárlási kedvre. Aggodalomra szerencsére úgy tűnik, semmi ok! A májusban New Yorkban megrendezett aukciók vásárlóinak gyűjtőszenvedélyét még a világpolitikai események sem befolyásolták, sőt a három legnagyobb aukciósház (Christie’s, Sotheby’s, Phillips) összesen 1,6 milliárd dolláros eladással zárta az aukciós giga-hetet. Bár a  2015-ös 2,7 milliárd dolláros összeget nem sikerült megközelíteni, még így is eredményes hetet tudhatnak maguk mögött az aukciósházak. Basquiat rekordot döntött, 13 tétel 20 millió dollár fölött és 24 tétel 10 millió dollár fölött talált új gazdára. A művészei piac pezsgése úgy fest, hogy megállíthatatlan!

Most nézzük végig azokat a fejleményeket, amelyek segítségével jobban megérthetjük az aukciós giga-hetet!

Legnagyobb trend: rekord leütési árak

Roy Lichtenstein: Meztelen napozás (1995). Az Artnet jóvoltából

A Christie’s és a Sotheby’s aukciói előtt megdöbbentő  találgatások kaptak szárnyra arról, hogy melyik művész alkotása fog idén dollármilliós rekordot dönteni.  A két legnagyobb aukciósház a kevésbé rizikós utat választotta, ugyanis ezeknél a műveknél az eladás és a hihetetlen magas leütési ár is adott volt. A hét nyertese rekord leütési árak alapján a Sotheby’s lett. Az aukciósház Háború utáni & kortárs művészeti aukciója 319,2 millió dolláros összeggel zárt. Ha ebből kivonjuk a 110,5 millió dolláros Basquiat rekordot és a 20 millió dolláros Roy Lichtenstein eladást, akkor láthatjuk, hogy a két tétel az eladás mintegy 42 %-át tette ki!

_______________________________
A legnagyobb nyertes: a Christie’s

 

Christie’s Háború utáni & kortárs művészeti aukciója. A Christie’s jóvoltából

A giga aukcióshéten a Christie’s négy árverésének végső összege 833,9 millió dollár, míg a nagy rivális a Sotheby’s öt aukciója „csak” 635 millió dollár lett. A Phillips 128,9 millió dollárral zárta a hetet, igaz ők nem rendeztek impresszionista aukciót.

A legnagyobb szívfájdalmak: nagy értékű műtárgyak visszavonása

Egon Schiele: Danaë (1909). A Sotheby’s jóvoltából

A műtárgyak visszavonása sose érinti jól az aukciósházat, amikor pedig az adott tárgy becsértéke meghaladja a 20 millió dollárt, az már komoly kellemetlenség. Öröm az ürömben, hogy idén négy aukciósháznál is visszavontak egy-egy értékes tételt, így mindenki egyformán szerencsétlennek érezhette magát, és a káröröm gondolata fel sem merült. A Phillips kortárs művészeti estjén az eladó kérésére visszavonta Gerhard Richter Absztrakt kép (1994) című művét, ami az aukciósház második legdrágább (15-20 millió dollár becsértékű) tétele volt. A Christie’s az aukció előtti este vonta vissza Willem de Kooning Cím nélkül II. (1977) című alkotását, amit 25-30 millió dollárra becsültek. Ha rangsort kell állítani, akkor legrosszabbul a Sotheby’s járt, ugyanis Egon Schiele Danaë (1909) című festményét vonták vissza. A kép nemcsak az est legértékesebb darabja volt, hanem a katalógus borítóján is ez az alkotás szerepelt.

_______________________________
Legjobb aukciós élmény: Phillips

A Phillips 20. századi és kortárs művészeti aukciója. A Phillips jóvoltából

A Phillips vezérigazgatója Ed Norman büszkén számolt be arról az újságíróknak, hogy az aukciósház 20. századi művészeket felvonultató szekciójában 100%-os volt az eladás, és a 37 tételből mind a 37 tétel elkelt. A kárörvendőknek azért míg így is van okuk az örömre, az aukciósháznak három tételt, többek között a Richter festményt is vissza kellett vonnia.

_______________________________
A nap legnagyobb eladásai: Twombly, Basquiat, Mitchell

Joan Mitchell: Három évszak (1970-71). A Sotheby’s jóvoltából

Míg a Christie’s Cy Twombly festményét 2,5 millió dollárért ütötte le, addig a Phillips Jean-Michel Basquiat cím nélküli 1983-as rajzát 1,5 millió dollárért értékesítette. A Sotheby’s 3,2 millió dollárért adta el Mitchell 1970-es triptichonját, valamint a művész két további képét 2,65 millió és 1,3 millió dollárért ütötte le.

_______________________________
A hét legjobban szereplő művésze: Basquiat

Jean Michel-Basquiat: Cím nélkül (1982). A Sotheby’s jóvoltából

Basquiat cím nélküli alkotása (1982) 110,5 millió dollárért talált új gazdát! Összesen 27 Basquiat kép szerepelt a New York-i aukciós giga-héten. Összesen több mint 200 millió dollárt költöttek az emberek arra, hogy a graffiti királyának alkotása díszítse otthonukat. Basquiat a Christie’s-nek 57, 863 millió dollárt, a Sotheby’s-nek 130,905 millió dollárt és a Phillips-nek 12,976 millió dollárt hozott!

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Forrás:
Beyond Basquiat: 12 Essential Takeaways From Last Week’s $1.6 Billion Art Auctions 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük