Alkotók

Tavaszi Programajánló 2023

Az idei tavasz különösen gazdag kulturális programokban, így nem esett nehezünkre szemezgetni. Válogatásunkban nem csak kiállítások és aukciók, hanem koncertek, séták és különböző tematikájú előadások is helyet kaptak Budapesten innen és túl.

Budapest Arcai // Városháza Park (2023. április 7-23.)

A Budapest arcai szabadtéri tárlat 5 neves, kortárs magyar fotográfus, budapesti városlakókat bemutató munkáiból álló válogatás. Hogyan látják kortárs fotográfusok a budapestieket? Kik vagyunk, milyenek vagyunk? Életek, álmok, történetek bújnak elő a városlakók portréi mögül öt neves kortárs magyar fotográfusnak köszönhetően.
Bihari Ágnes, Déri Miklós, Gulyás Miklós, Szombat Éva és Urbán Ádám fotólencséjén keresztül a jól ismert budapesti helyszínek, ahol nap, mint nap áthaladunk, az arcok, akik mellett naponta elmegyünk, egy különleges kiállítás főszereplőjévé válnak.

Kurátor: Mucsy Szilvia

A kiállítás április 23-ig tekinthető meg.

Jan Saudek provokatív világa – a Budapest Fotófesztivál nyitókiállítása

A provokáció cseh mesterének nyílik kiállítása a Budapest Fotófesztivál keretében április 1-jén, a tárlatot egészen május 28-ig tudjuk megtekinteni. A kilencvenes évek legelején felfedezett, mára világhírűvé vált fotóművész munkásságát bemutató kiállításon a festészet és a fotográfia világát ötvöző erotikus képek átfogó gyűjteményét tekinthetjük meg.

 

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Április 20. és május 2. között újra felpezsdül a város a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak köszönhetően. A több évtizedes múltra visszatekintő esemény a 150 éve egyesült Budapestet ünnepli. A BTF-en ott lesz a Budapesti Fesztiválzenekar, a Budapest Fotófesztivál, a JazzFeszt Budapest, a Budapest Sound Collective, a Budapesti Közművek, a Budapesti Vízművek, a Budapesti Történeti Múzeum, a Budapest Makett, a Budapest Nagyregény és Kiss Tibi legújabb képzőművészeti alkotásait is megnézhetjük majd.

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál 2023-ban is sok programmal várja a közönséget.

A téli, kicsit csendesebb hónapok után, három hétig szóló és duó színházi produkciók és zenei programok érkeznek a városba.

Itt lesz Nagy Sándor a Játékszínben nemrégen bemutatott Teltház című darabbal, Thuróczy Szabolcs Bödőcs Tibor kocsmaáriájával, Pokorny Lia Liaison című stand up estjével, Markó-Valentyik Anna felnőtteknek szóló bábjátékával.

A duók közül rögtön a nyitóestén különleges zenei találkozóra invitálják Önöket Andrea Rost világhírű opera díva Lukács Miklós cimbalomművésszel, majd Bálint András és Jordán Tamás beszélgetéséből ismerhetik meg  különleges barátságuk történetét. Közkívánatra Falusi Mariann és Sárik Péter népszerű Jazz kívánságműsora is látható lesz, éppen úgy ahogyan Szinetár Dórával és Makranczi Zalánnal a Dunakanyar is.

Ha már Szentendre…

Újra kinyit a 30 éves szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum

Az időszakos nyitvatartással, tavasztól őszig működő Városi Tömegközlekedési Múzeum április 1-jén szombaton újra megnyitja kapuit a látogatók előtt, mindössze egy vonaljegy áráért.

Bővebb infó: itt

Bartók Tavasz

Idén 3. alkalommal rendezi meg a Müpa a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek című rendezvénysorozatát, amely a kultúra számos formáját magában foglalja, a könnyűzenei koncertektől a kiállításokon át az operáig. A március 31. és április 6. között zajló fesztivál programjából a legendás Muzsikás együttes 50. születésnapi koncertje, Damien Rice visszatérése, a Mark Oliver Everett vezette EELS koncertje és a Budapest Ritmo világzenei fesztivál is kihagyhatatlannak ígérkezik.

Bartók Tavasz: Boris Lurie & Wolf Vostell: Művészet a soá után

A kurátor munkatársa: Jan Elantkowski
Kurátor: Beate Reifenscheid

Boris Lurie (1924–2008) és Wolf Vostell (1932–1998) az 1950-es évek végétől radikális módon foglalkozott a zsidó nép sorstragédiájával. A soá – a shoah héberül katasztrófát jelent, a szó a holokauszt szinonimája – témáját egy olyan korszakban állították művészetük homlokterébe, amikor a társadalom jelentős része számára a háború még mindig tabutémának számított. A háborús bűnök legmegdöbbentőbb képeit felszínes reklámképekkel kombináló műveik vádiratot fogalmaztak meg a háború utáni fogyasztói társadalom ellen, amely úgy próbált új életet kezdeni, hogy közben nem törődött a zsidók és mások által elszenvedett traumákkal. E sokkoló hatás megteremtéséhez mindkét művész a legmodernebb technikákat építette be munkáiba. Konfrontatív művészetük először látható együtt Magyarországon, így e tárlat hiánypótlónak számít.

  • További infók itt.
  • Időpont: 2023. március 31. – július 30.

Csontváry 170

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar, a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója. Az életmű kivételesen gazdag gyűjteményével a Szépművészeti Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum rendelkezik, a két intézmény most közös kiállítással tiszteleg a festőgéniusz emléke előtt.
A budapestiek legutóbb 1963-ban, azaz hatvan éve találkozhattak ennyire gazdag anyaggal, a pécsi közönség pedig most láthatja először a fővárosi gyűjtemény kincseit. Olyan ikonikus képek kerülnek egymás közelségébe, mint Csontváry híres Önarcképe és a Magányos cédrus, a Taorminai görög színház romjai vagy a Nagy Tarpatak a Tátrában című festmény.

A kiállítás megtekinthető április 14. és július 16. között.

Felemelő húsvéti dallamok a Pesti Vigadóban

Különleges zenetörténeti pillanatnak lehetnek tanúi azok, akik ellátogatnak a Pesti Vigadóba április 7-én, ahol Vashegyi György és együttesei tolmácsolásában hallgathatjuk meg Gottfried Heinrich Stölzel 300 éve előadatlan passióját. Stölzel korának egyik legismertebb muzsikusa volt, akit maga Johann Sebastian Bach is nagyra tartott, zenéjét könnyű szeretni és befogadni, frissessége még ma is élénken hat. A Jézus szenvedéstörténetét feldolgozó és így témájában a húsvéthoz kapcsolódó passió a műfaj egyik legösszetettebb alkotása. A zeneszerző kézírásában fennmaradt partitúrát egy berlini könyvtárban őrizték, ebből készített előadási anyagot Gyöngyösi Levente, a mű szövegét pedig Illényi Péter és Mészáros Péter gondozta. Az egyedülálló felfedezésnek hála húsvét előtt újra felcsendülhetnek a csodás dallamok. 

  • További infó itt
  • Időpont: 2023. április 7. 

Budapest100

KÉK  Kortárs Építészeti Központ segítségével ismét négynapos hétvége keretében valósulhat meg a tavasz egyik legizgalmasabb városi eseménye, amelynek keretében újra bekukkanthatunk kerek szülinapot ünneplő régi házakba. Az idei év azonban nemcsak a rendezvény keretében látogatható házak, hanem a főváros életében is különleges jubileum, ugyanis idén 150 éve, hogy Pest, Buda és Óbuda egyesült, a szervezők pedig igyekeztek minden olyan épületet összegyűjteni, amely az egyesítés évében épült, így érdemes lesz a Palotanegyedben vagy a zsidó negyed környékén is jól körbenézni. 

  • További infó itt.
  • Időpont: 2023. május 1114. 

Elmozdul a fal – Mácsai István Kiscellben

Tavasszal még éppen meg lehet tekinteni a Kiscelliben a tél legizgalmasabb kiállítását, ami Mácsai István festőművész életművével foglalkozik. A 100 éve született, 2005-ben elhunyt és épp mostanában felfedezett és pályaösszegző feldolgozás alatt álló festőművész kiállítása április 2-án zár.

“Sapkát Viselnek” A nyolcvanas évek underground kultúrája

A bezárkózással, a gyanakvással, a korlátozott szólásszabadsággal és a nyilvánossággal, a jövő nélküliséggel szemben alakultak ki a nyolcvanas években a kultúra olyan terei és formációi, melyek progressziót és kitörést jelentettek.

it’s fine

„Legalább még itt vagyunk” – az it’s fine mozgalom kiállítása a Bunker Galériában 

A kiállítás megnyitóját volt szerencsénk személyesen is átélni, ezért is ajánljuk meleg szívvel a Bunkerben található kiállítást.

A kiállítást dr. habil. A.I. esztéta nyitotta meg, ez már önmagában is nagy élmény volt. Bővebben:

Az it’s fine művészeti csoport és mozgalom első kiállítása statement-ként mutatja be a nyolc művész és a kurátor ironikus világnézetét. A keserű derű mögött az a környezetükben tapasztalt, általánossá vált hozzáállás lapul, mely a túlélést jelenti a rosszabbnál rosszabb hírek, a világbizonytalanság, a kilátástalanság és a fásultság korában. Amikor már a kiút is csak egy fárasztó plusz problémának tűnik, akkor eluralkodik egy abszurd túlélési stratégia, ahol a halomban álló rossz hír, negatív benyomás és egyéni problémáink tetején mosolyogva ülve azt mondjuk:

„Hát ha ez van, akkor ez van, legalább még itt vagyunk.”

Azt its’s fine művészeti csoport és mozgalom célja, hogy közösséget teremtsen a szemétdomb tetején kapirgálók között, megértesse velük, hogy nincsenek egyedül az apátiájukkal. A hosszú ideje tartó közös gondolkodás eredményeként megvalósuló installációs kiállítás tárgyai mind kimondottan erre a tematikára és kiállításra készültek. A helyszínül szolgáló Bunker Galéria a nevéhez hűen a megszokott sterilitástól eltérő, kiterjedt, földalatti tereiben ad lehetőséget az elveszésre. Magyarország legnagyobb független magángalériája, a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében megvalósuló tárlat célja, hogy a szókimondóan kritikus gondolkodás és párbeszéd az itthoni képzőművészeti életben is újra teret kapjon.

Az organikusan szerveződő it’s fine művészeti csoport és mozgalom gondolkodásmódját és a forradalmi lelkületét közelebbről megismerhetik a 9 pontból álló manifesztumukban, illetve a mozgalom instagram oldalán, ahol rendhagyó módon mémekkel magyarázzák el érzelmeiket.

Kurátor
Cserhalmi Luca

Kiállítók
Balogh Kristóf József, Barcza Réka, Éles Lóránt, Gáspár Annamária, Gulyás Andrea Katalin, Gwizdala Dáriusz, KristofLab, w.Horváth Tibor 

Helyszín: Bunker Galéria

Időpont: 2023. március 23. – 2023. április 23.

Aukciók az Axioarton

Természetesen oldalunkon is akadnak programok, hisz az aukciókat gyakran kiállítások kísérik.

Nagyházi Galéria és Aukciósház

283. Égi Nagyságok – Földi Kicsinységek | Nagy József gyűjteménye

Április 4-én személyesen és online is részt vehet a Nagyházi Galéria és Aukciósház különleges árverésén. Jelentkezés: itt

Az aktuális és hamarosan induló árverésekről aukciós naptárunkban tájékozódhat: itt


Kellemes tavaszt kíván az Axioart!