Aukció

Sztártételek a Nagyházi Galéria jubileumi aukcióján

Impozáns anyaggal ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját a Nagyházi Galéria és Aukciósház. 25 évvel ezelőtt fergeteges sikerrel zárult a világhírű Sotheby’s közreműködésével létrejött első árverés az V. kerületi Balaton utcában. Az első aukció óriási előrelépést jelentett a hazai műkereskedelemben akkor még csak tíz éves múltra visszatekintő, Nagyházi Csaba és Soóky Marietta által alapított régiségkereskedés, majd galéria életében. 

Az elmúlt két és fél évtized alatt a galéria közel 150 000 festményt és műtárgyat árverezett el sikerrel, melyek közül számos darab került közgyűjteménybe, vagy gazdagította magángyűjtők kollekcióját. A teljesség igénye nélkül a galéria fő profiljába tartozó úgynevezett „Régi mesterek” közül Tiziano Vecellio, Giacomo Cipper, Nicolaes Maes, id. Frans Francken, Joost Cornelis Droochsloot, Simone Pignoni értek el nemzetközi összehasonlításban is jelentős árakat. A magyar festészet kiemelkedő művészei közül, elég ha csak Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, id. Markó Károly, Mészöly Géza, Csontváry Kosztka Tivadar, Rippl-Rónai József, Vaszary János, báró Mednyánszky László, Egry József, Nemes Lampérth József, Gulácsy Lajos, vagy Aba-Novák Vilmos nevét említjük. Aukciós katalógusaink a hazai gyűjtéstörténeti és művészettörténeti kutatások megkerülhetetlen forrásaivá váltak.

“A 25 éves jubileumi aukcióval emlékezünk és tisztelgünk galériánk alapítója, Nagyházi Csaba emléke előtt. Rá emlékezünk a május 18-i 15.00 órakor kezdődő kerekasztal beszélgetéssel is, melyet születésének 75. évfordulója alkalmából rendezünk galériánkban a Falk Art Fórum keretében.” 

A májusi három napos jubileumi aukció gazdag kínálatából a következő tételeket emelte ki az aukciósház:

Giovanni Domenico Tiepolo: Szűz Mária, (1770-es évek)

Az előkelő származás-történettel rendelkező védett festmény szerepelt a Szépművészeti Múzeum 1996-os velencei barokk festészetet bemutató kiállításán. A kép az itáliai késő-barokk festészet kiemelkedő színvonalú alkotása. 2

Carlo Cignaninak tulajdonított: Dionysos és Eros Hephaistos műhelyében, (1680 körül)

A méretében is impozáns védett festmény a szakértők számára is fejtörést okozó ikonográfiai témát dolgoz fel. A bolognai festészet kiemelkedő mesterének alkotásai már a 18. században nagy népszerűségnek örvendtek olyan nagy magyar gyűjtők körében, mint gróf Apponyi Antal György, KazinczyFerenc vagy Esterházy Pál. A kép kikiáltási ára: 55 millió forint.

Aba-Novák Vilmos: Hátakt (1921 körül)

A számos helyen kiállított és reprodukált monumentális hatású festmény Vulkovics Katalint, Katót, a művész feleségét ábrázolja, aki 1921-tól állandó modellje Aba Novák képeinek. A művész korai kubisztikus korszakának e rendkívüli darabját a festő élete végéig műterme falán őrizte.

Jules Leleu (1883-1961): Öltözködő asztal (1940-es évek)

A francia Art Deco egyik legjelesebb képviselőjeként számon tartott bútortervező és belsőépítész kifinomult formájú és egzotikus anyagokból készített bútorai nemcsak a hazai műtárgypiacon számítanak ritkaságnak, de a nemzetközi nagy aukciósházak kínálatában is sztárdarabok.

Biedermeier kitűző, 19. század közepe, eredeti dobozába

Ékszerek esetében a származástörténet ismerete ritkaságnak számít, épp ezért különleges, hogy bizonyíték van arra, hogy ezt az ékszert korábbi tulajdonosa, Lencz Antalné viselte. Ezt a tényt a katalógusban reprodukált, az ékszerhez tartozó Kassán készült 1870-es fotográfia is tanúsítja.

Josef Israëls (1824-1911): Vihar után (1858)

A hágai iskola egyik legjelentősebb mesterének alkotása szerepelt a Magyar Nemzeti Galéria 1995-ben rendezett, a hágai festőiskolát bemutató nagyszabású kiállításán. A holland kutatók részéről is jegyzett festmény ritkaság-értékét fokozza, hogy a művésznek mindössze egy festménye ismert a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében.

E sztárdarabokon kívül a jubileumi aukció festmény kínálatából ki kell emelnünk Donáth János, Barabás Miklós, Benczúr Gyula – portréit, Molnár József Fürdő után című impozáns méretű alkotását, a neves belga festő, Gustave Léonard de Jonghe kifinomult társasági portréját, Mészöly Géza két kisméretű tájképét, Gulácsy Lajos Rokokó kerti jelenetet ábrázoló művét, Vaszary János, Iványi Grünwald Béla, gróf Batthyány Gyula, Czóbel Béla, A. Tóth Sándor, Egry József, Patkó Károly, Kmetty János és Perlrott Csaba Vilmos műveit.

A festmény anyag mellett a több évszázadot átívelő bútorkínálatban is több védett tétel szerepel, illetve számos olyan darab, amely divatos modern enteriőrök méltó dísze lehet.

Az árverésen online is licitálhatnak az érdeklődők az AXIOART LIVE szolgáltatásának köszönhetően.
Figyelem! A jelentkezéseket 24 órával az aukció kezdete előtt lezárjuk!

A jubileumi árverés első napjára itt, a második napjára itt a harmadik napjára pedig itt jelentkezhetnek.