Aukció, Legek, Műtárgypiac
1 hozzászólás

Rekordáron kelt el Churchill marrakesh-i látképe

Winston Churchill 1943-as festménye több mint nyolcmillió fontért kelt el Londonban, a műalkotást Angelina Jolie amerikai színésznő bocsátotta árverésre családi gyűjteményéből.

Churchill negyvenes éveiben, a gallipoli partraszállás kudarca jelentette politikai katasztrófát követően kezdett festeni. Az egykori brit miniszterlenök Sir John Rothensteinnek azt mondta: „Ha nem lenne a festés, nem tudnék élni. Nem bírnám a feszültséget.” Első kiállítását, Charles Morin álnév alatt 1921-ben rendezték a tekintélyes Galerie Druet-ben. 1948-ban a Királyi Művészeti Akadémia a Rendkívüli Tiszteletbeli Akadémikus címet adományozta neki. Sir Hugh Casson, az Akadémia elnökének szavai szerint Churchill „jelentős tehetséggel megáldott amatőr, aki, ha ideje engedte volna, a legtöbb hivatásossal is felvehette volna a versenyt … különösen, ami a színek használatát illeti.”

Churchill számára bármennyire is jelentős volt festészet, a nyilvánosság előtt életének e vonatkozása sokáig rejtve maradt. Élete során alig néhány alkalommal rendeztek nagyobb kiállítást képeiből. Pedig igen termékeny festő volt csak 88 éves korában, halála előtt három évvel tette le az ecsetet és több mint 750 képet alkotott.

Sir Winston Churchill: A Koutoubia mecset tornya, 1943, olaj, vászon, 45,7 x 61 cm, a Christie’s jóvoltából

Christie’s március 1-i londoni árverésén kalapács alá kerülő, a marrákesi mecsetet a naplemente fényeiben megörökítő mű az egyetlen festmény, amelyet Churchill befejezett a második világháború alatt.

A kép 1943 januárjában, a casablancai konferencia után készült, amelyen Churchill és Franklin D. Roosevelt amerikai elnök döntött a szövetségesek észak-afrikai, szicíliai és olaszországi partraszállásairól. A konferenciát követően a két vezető ellátogatott Marrákesbe, és Churchill megmutatta Rooseveltnek a város szépségeit. A Koutoubia mecset tornya című festményt Churchill adta Rooseveltnek, aki a haláláig gondosan őrizte az alkotást.

A festményt F. D. Roosevelt fia adta el az elnök 1945-ös halálát követően, majd a mű többször is gazdát cserélt, mielőtt Angelina Jolie és partnere, Brad Pitt megvásárolta 2011-ben.  A műalkotást Angelina Jolie bocsátotta árverésre családi gyűjteményéből.

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük