Aukció
Hozzászólok

Régi magyar kincsek kerültek haza Amerikából

Izgalmas hét elé néznek a könyvritkaságokat gyűjtők és a műkincseket befektetésként vásárlók egyaránt: három könyvárverést is rendeznek, a Virág Judit Galéria pedig vasárnap tartja őszi árverését. Az utóbbin kalapács alá kerül egy amerikai magángyűjteményből előkerült Kádár Béla-festmény, a Concertina, amelyre 40 millió forinttól lehet licitálni.

A könyvek iránt érdeklődőknek érdemes az október 18-ai dátumot feljegyezniük, ugyanis az Ex Libris és a Kárpáti és Fia Antikvárium ezen a napon tartja teremárverését, illetve a Múzeum Antikvárium online aukcióján is október 18-ig licitálhatnak az Axioart weboldalán.

Az Ex Libris árverésén folyóiratok, kéziratok, metszetek és térképek kerülnek kalapács alá. Külön blokkot kapott a gasztronómia, a jog, a judaika, a nyelvészet, a vadászat, a természettudomány, a politika, az emigráns irodalom, az utazás, a földrajz, a szépirodalom és a Gáspár Jenőnek dedikált könyvek. A mostani anyagból érdemes kiemelni Penther Joh(ann) Friedr(ich) Praxis geometriae, worinnen… című gazdagon illusztrált könyvét, ami a legjelentősebb és legnagyobb hatású XVIII. századi földméréstani munka. A gyakorlati matematika minden részterületére kiterjedően, igen alaposan, számos példán keresztül, szemléletesen tárgyalja a föld- és magasságméréshez, tervek, térképek, alaprajzok, madártávlati képek készítéséhez szükséges ismereteket, geometriai rajzok szerkesztését, geometriai eszközök használatát. A kötet népszerűségét és jelentős hatását mutatja, hogy 1732 és 1788 között kilencszer adták ki. 
Az aukció teljes anyaga itt tekinthető meg.

Kárpáti és Fia Antikvárium aukcióján könyvekre, folyóiratokra, kéziratokra, apró nyomtatványokra, térképekre és atlaszokra licitálhatnak. Az árverés legdrágább tétele Decsy Sámuel A’ Magyar Szent Koronának és az ahoz tartozó tárgyaknak historiája 80 ezer forintos kikiáltási árat kapott.

Múzeum Antikvárium izgalmas tematikával várja a gyűjtőket. “A teljesség igényével…!” címet viselő aukción csábítóan alacsony kikiáltási árat kapó töredékkötetek kerülnek kalapács alá. Az árverés érdekessége Mátyus István Ó és Új Diaeteticája. Az orvosi mű 1787-ben hat kötetben jelent meg és a 18. századi magyar természettudományi kiadás nagyon fontos kiadványa. Hiába egy töredékárverésről van szó, végül három különböző gyűjtőtől – más kötésben és állapotba – összejött a teljes sorozat. Egységes, szép kötésben a komplett mű 150-300 ezer forintot is érhet. A mostani árverésen egy kötet tizenezer forintos árról indul, így relatív olcsón megvehető akár a teljes sorozat.

Szinte fellelhetetlen helytörténeti művek is szerepelnek a töredékárverésen, ilyen Lehoczky Tivadar Beregvármegye monographiája, amit Ungváron adtak ki és soha nem jelent meg reprintben. Elképesztő forrásmunka annak, aki az adott területet vagy a korszakot kutatja.
Az aukción itt adhatják le online licitjüket.

Egy amerikai magángyűjteményből került elő Kádár Béla Concertina című festménye, amelyre 206 műalkotás mellett licitálhatnak az érdeklődők a Virág Judit Galéria október 20-ai őszi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban. Az aukción olyan alkotók munkái szerepelnek, mint Schönberger Armand, Czóbel Béla, Scheiber Hugó, Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József és Paál László.

A 40 millió kikiáltási árat kapó Concertina című festményen (a becsértéke 70-90 millió forint) erőteljesen érződik a Bauhaus és a konstruktivizmus hatása. A képet Kádár vitte ki hajóval egy amerikai tárlatra a húszas évek közepén. Először az 1928-as brooklyni kiállításon volt látható, majd New Yorkban, Philadelphiában, San Diegóban és Phoenixben is bemutatkozott. Az utóbbi kiállításról az Arizona Republic rangos amerikai folyóirat cikkében Kádárt olyan nagy festőkhöz hasonlította, mint Fernand Léger vagy Picasso. Az 1970-es években egy Los Angeles-i magángyűjteménybe került, ahonnan hosszas előkészületek után tért vissza Magyarországra.

Az árverés drágább tételei között szerepel Scheiber Hugó Sturm-bálja és Schönberger Armand Abszintivók című festménye, mind a két alkotás 28 millió forintos kezdőárat kapott.

Kalapács alá kerül Czóbel Béla egyik legtöbbet reprodukált és kiállított festménye, a Hátakt. 1941-es művön Czóbel felesége látható. Az alkotás egy svájci magángyűjteményből került az őszi aukcióra. A kép szerepelt az 1959-es Velencei Biennálén, valamint az 1971-ben megnyílt, nagyszabású Czóbel életmű kiállításon a Műcsarnokban. A kikiáltási ára 24 millió forint.

Tíz- és tizenötmillió forint közötti indulóárat kapott még Vaszary János virágcsendélete, Czigány Dezső festménye és Berény Róbert Eta olvas címet viselő olajképe.
Az aukció teljes anyagát itt tekinthetik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük