Aktuál, Aukció, Kiállítás, Műtárgypiac

Nyári Programajánló – Július –

Bár a nyári hónapok nem a legizgalmasabbak az aukciós piacon, azért bőven akadnak érdekes programok, köztük kiállítások vagy épp nyári aukciók Budapesten és szerte az országban. Axioart programajánló:

Zsolnay Fényfesztivál

2022-ben is fénybe borítja Pécset a Zsolnay Fényfesztivál! Visszatér a nyári időponthoz az ország első és egyetlen fényfesztiválja, a pécsi Zsolnay Fényfesztivál. Július 7-10 között újra fényköntöst kapnak az épületek, fényszőnyeget az utcák, miközben a Székesegyház monumentális homlokzatát a nemzetközi verseny legjobb 3D-s, mozgóképes vetítései keltik életre. Az ország első és egyetlen fényfesztiváljára 100.000 látogatót várnak és mintegy 120 programmal készülnek a szervezők. Világhírű fényművészek mutatják be munkájuk legizgalmasabb darabjait a látogatóknak, akik olyan kuriózumokat is kipróbálhatnak, mint a fénnyel teniszezés, a fénygraffiti készítés és a fényóceánba merülés – mindezt ingyenesen! 

Zsolnay Fényfesztivál Pécs

Csigó Kult Fest

Kevésbé ismert (még), de annál érdekesebbnek ígérkezik a CSIGÓ KULT FEST, mely idén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Kultháló Bázis rendezvénysorozata keretében, a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány szervezésében kerül megrendezésre. Az összművészeti fesztivál a fókuszában a komolyzene, képzőművészet és a gyűjtés világa állnak, így a fesztivál programjában szerepelnek hangszerbemutatók- és kiállítások, workshopok, koncertek, zenei kurzusok, kvíz játékok, előadások és pódiumszínpadi beszélgetések is.

A Balaton-felvidék inspiráló helyszín számos képzőművész számára is.  A neves művész házaspár, Gábor Áron festőművész és G. Heller Zsuzsa szobrász-keramikus művész, évtizedek óta alkot Badacsonytomajon. A “Nyitott Műtermek” tematika keretében ismerkedhetnek meg velük közelebbről az érdeklődők, akik további alkotókat is meglátogathatnak a fesztivál ideje alatt a tapolcai medencében.

Művészetek Völgye 2022

Ha július, akkor Művészetek Völgye. 2022. július 22. és 31. között több, mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye: nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden. Új helyszínen, Kapolcson köszönhetjük a Petőfi Udvart, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség és Petőfi Irodalmi Múzeum közös helyszíne, könnyűzenei koncertekkel, kortárs és klasszikus irodalmi programokkal, gyerekprogramokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várja a látogatókat. 

Művészetek Völgye Fesztivál 2022 Kapolcs

F.A.L.U

Nehéz lesz választani a rengeteg júliusi program között, hisz idén Szilvásszentmárton is beszáll a versenybe július 7-10 között. A ‘F.A.L.U. = Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni’ egy összművészeti fesztivál, melynek a Somogy megyei Zselicben található Szilvásszentmárton ad otthont. A hagyományteremtő rendezvény célja, hogy bemutassa a Zselic és benne Szilvásszentmárton értékeit, hogy azokat az országhatáron belül és kívül egyaránt megismerjék. A fesztivál a település lakóinak összefogásával valósul meg, kulturális hidat képezve a határon innen és határon túl lévő magyarok között, a Felvidéktől Erdélyen keresztül egészen a Vajdaságig. A fesztivál nyitott udvarokként vonja be a településen található portákat a tóparttól egészen a kiváló nedűket biztosító szőlőhegyig. A porták különböző témákban mutatják be a kultúra sokszínűségét.

Mátrai Művészeti Napok

Július legelejétől várja a látogatókat egy héten át a Mátrai Művészeti Napok. A “Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat fő célja az erdő és a zene – művészetek erejével a környezettudatos életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit. A szervezők hűek a hagyományos szervezési elveikhez: a család valamennyi tagja talál számára vonzó és tartalmas feltöltődési lehetőséget. 

Az erdei programhelyszínek aktív gyalogos, kerékpáros és lovas túrákkal is megközelíthetőek. A Príma, Nógrádikum és Nívó Díjjal rendelkező rendezvényen a szakvezetéses erdei sétákkal jutunk el a klasszikus zenei és a népzenei erdei koncertekre, ahol országos, sőt világhírű előadóművészek és a helybéli művészeti élet kiválóságai nyújtanak egyszeri, megismételhetetlen erdei koncertélményt. Nem marad el továbbá az erdei sport, a színvonalas zenei és kézműves gyermekprogram, a helyi termelők bemutatkozása, a fenntartható gazdálkodás példák bemutatása sem. 

 XXVIII. Váci Világi Vigalom

Július 22-24. között kerül megrendezésre a XXVIII. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye, amely immár több, mint negyed évszázados múlttal rendelkezik. Utánpótlás kajak-kenu verseny, majd utána a nézők számára sárkányhajózási lehetőség, zenepavilon, táncház, koncertek… sorolni is nehéz a programokat.

Szentendrei Teátrum és Nyár

A Szentendrei Teátrum idén is különleges és választékos programkínálattal várja a kultúrára éhes közönséget egészen augusztus végéig. A számos előadást érdemes egybekötni egy Szentendrén eltöltött nappal, hisz számos múzeum és galéria várja a látogatókat! Július 9-én este például Picasso Guernica-grafikáiból nyílik kiállítás az Erdész Galériában.

Sírkerti séták

Rendhagyó módon a Fiumei úti sírkertben is szerveznek tematikus, vezetett sétákat (2022. július 1., 2., 8., 9., 15., 16., 22., 24., 29., 30.) melyek ráadásul ingyenesek. A júliusra meghirdetett események a magyar történelem egyik legnagyobb jelentőséggel bíró emlékhelyével és az itt nyugvó híres emberekkel ismertetik meg az érdeklődőket.

Végül nincs más hátra, mint hogy partnereinket is kiemeljük, akik nyáron sem hagynak minket aukciók nélkül. Tájékozódjon júliusi aukcióinkról naptárunkban és licitáljon épp ilyen kényelmesen egy napágyból!

Fotó: Orczy Summer Chill Facebook