Aukció
Hozzászólok

Milliós leütések a Krisztina Antikvárium aukcióján

A Krisztina Antikvárium múlt hét szombaton (november 7.) tartotta jubileumi árverését. Az 50. aukció anyagában olyan ritkaságok kaptak helyet, mint a Bánk Bán első kiadása, József Attila verseskötete, amit a költő Barcsay Jenőnek dedikált és egy igen ritka első kiadású Petőfi Sándor Czipruslombok Etelke sirjáról is.
A helyszínen 40-50 ember harcolt a tételekért, emellett rengeteg gyűjtő online, telefonon és vételi megbízásokkal érvényesítette licitjét.

Az árverésen 380 tétel került kalapács alá és a papírrégiségek 86,5%-ára érkezett sikeres licit. A katalógusban szereplő tételek összértéke 55 262 000 forint volt, az árverés végén a tételek összértéke 68 709 000 forint lett.

Az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően 93 ember jelentkezett be online licitek leadása céljából, több mint 12,25 millió forint értékű papírrégiséget ütött le az aukciósház ügyfeleinknél, az aukcionált tételek közel 20%-a került online licitálóhoz.

Az online szolgáltatás mellett több ügyfelünk is élt a vételi megbízás adta lehetőséggel, 6,1 millió forint értékben, összesen 79 darab vételit közvetítettünk az aukciósház felé. Az AXIOART oldalán leadott vételi megbízások 14%-a sikeres lett.

Érdekesség:

A katalógus tételei közül érdemes kiemelni József Attila Külvárosi éj című kötetét, aminek a kikiáltási ára 600 ezer forint volt és az élénk licitharcot követően 1,3 millió forintért ütötték le a tételt egy online licitálónál.

Petőfi 1844-ben érkezett a fővárosba, ahol Vahot Imre jóvoltából a Pesti Divatlapnál segédszerkesztő lett. Még abban az évben ismerkedett meg Csapó Etelkével, Vahot unokahúgával. A tizenöt esztendős lány elbűvölte a költőt, aki rögtön házassági reményeket is táplált. A lány azonban 1845 elején váratlan betegségben elhunyt. Emlékére írta a következő hetekben Petőfi a versciklust, a költemények zöme néhány napon belül elkészült. A kötet 1845. március 20-án jelent meg. A költő számára a csupán két héttel korábban megjelent János vitéz hozta meg az országos hírnevet. A két mű körülbelül ugyanilyen időkülönbséggel került nyomdába, így akkor még nem sejthették az elbeszélő munka későbbi sikerét. Amíg azonban a népszerűnek ígérkező népies költeményt viszonylag nagy példányszámban adták ki, addig a sokkal személyesebb tárgyú versekből nyilvánvalóan kevesebb látott napvilágot. Ez magyarázhatja, hogy egyike a legritkább magyar irodalmi első kiadásoknak. Petőfi Sándor műve, a Czipruslombok Etelke sírjáról a 900 ezer forintos kikiáltási ár után 1,3 millió forintért lett egy licitálóé.

Élénk érdeklődés övezte gróf Széchenyi István Selyemrül című művét. A rendkívül ritka kiadványban a szerző a selyemhernyó-tenyésztés fontosságát taglalja és javaslatot tesz az alakítandó egyesület szabályaira. Az első kiadás 1 millió forintos kikiáltási ár után 1,2 millió forintért lett egy online licitálóé. 

Íme, a három legmagasabb leütési ár:

1, Széchenyi István, gróf: Lovakrul. Első kiadás. Pesten, 1828, Petrózai Trattner.
Kikiáltási ár: 8 000 000 Ft
Leütési ár: 10 000 000 Ft

2, Rossi, Giovanni Giacomo: Teatro della Guerra contro il Turco (Roma, 1687.) című művéből magyar várakat, városokat ábrázoló, korabeli színezésű rézmetszet-sorozat. 
Kikiáltási ár: 4 000 000 Ft
Leütési ár: 4 000 000 Ft

3, Birckenstein, Anthon Ernst Burckhard von: Ertz-Herzogliche Handgriffe Deß Zirckels und Linials, Oder Außerwehlter Anfang zu denen Mathematischen Wissenschafften
Kikiáltási ár: 900 000 Ft
Leütési ár: 1 700 000 Ft

Előfizetőink a katalógus teljes leütési listáját az alábbi linken – a bejelentkezést követően – érhetik el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük