Aukció
Hozzászólok

Mi a közös Krúdy, Hamvas és Farkas Bertalan között?

Csupán annyi, hogy mindhárman szerepelnek az Antikvárium.hu újabb, immár 7. Dedikált könyvek aukcióján! Az érdeklődők több mint 200 tétel között válogathatnak, nem csak dedikált és aláírt, de számos első kiadás vagy számozott, bibliofil kötet között is. Az aukció április 18-án kerül megrendezésre és 10 napon keresztül várja a lelkes könyvgyűjtőket!

A jelen árverésen több, aukciókon ritkán látott kuriózum is fellelhető, úgy, mint: Krúdy Gyula Őszi utazások a vörös postakocsin című regénye, melynek első részét az író Bécsben vetette papírra, miközben a Magyarország című lap számára tudósított. Egy másik unikum: Balázs Béla műve, melyet a dán írónővel, Karin Michaelis-sel közösen adott ki, Túl a testen címmel, e megtörtént események feldolgozásán alapuló kötet, Kolja és Héla tragikus szerelmének naplóregénye, melyben Balázs Béla bécsi emigrációban töltött évei alatt bejegyzett dedikációja olvasható.

Az aukciós tárlat írói álnevek maszkja mögé bújt dedikációkat is rejt, így: Hamvas Béla: Bevezetés a modern karakterologiába c. kötetének dedikált példányát, melyet Pál Antal álnéven írt és dr. Völgyesi Ferenc számára ajánlott, aki a magyar hipnózis szakemberének számított. A legenda szerint Adolf Hitler és Heinrich Himmler „fő hipnotizálója” volt.

A 7. Dedikált árverés kínálatát számos képzőművészeti kiadvány dedikált, aláírt példánya is ezerarcúvá formálja, úgy, mint a színes rézkarcairól híressé vált Gross Arnold, a Munkácsy-díjas Frank Frigyes valamint Würtz Ádám grafikus, jelen esetben Pablo Neruda Száz szerelmes szonett c. kötetének könyvillusztrátora.

A híres emberek régi könyvtárának ritka darabjai közül említésre méltó a Kis Égi manna című bőr kötésű imakönyv, melyet Móricz Zsigmond személyes bejegyzése tesz még értékesebbé.

Gellért Oszkár Kortársaim című irodalomtörténeti tanulmányát Kosztolányi Dezső elismerő szavakkal illette. A szerény, egyszerű képi megfogalmazások keltették fel érdeklődését az irányába és „őszinte nem-hazug költő, és szókimondó művész”-nek titulálta. Az aukción megjelenő kötetet a szerző Kosztolányi Dezsőnének ajánlja.

Nagy érdeklődésre tarthat számot Tersánszky J. Jenő A vezérbika emlékiratai című regénye, melyet Escher Károly fotóművész számára dedikált. Escher a riportfotózást művészetté emelte, minden területen megállta és képei ma is megállják a helyüket, legyen az portré, sport, színház vagy sajtófotó.

A katalógus tételei között olyan különleges ritkaság is szerepel, mint Boncza Berta, költői álnevén Csinszka verseskötete. “Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem – de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba – ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok.” – mondta a költőnő, aki a Csinszka versei című dedikált példányával tűnik ki Ady Endre árnyékából.

A könyvgyűjtők számára figyelemfelkeltő lehet Babits Mihály Versenyt az esztendőkkel! című aláírt, első kiadása is. A költői képeknél maradva itt említhetjük meg Szabó Lőrinc Különbéke című verseskötetét, melyről Radnóti Miklós ezt írja: „A sorok elragadtak, megvettem a könyvet és már útközben olvastam, botladozva az emberek és a magasra nőtt járdapartok között. Kedves olvasmányaim egyike lett”.

A külföldi irodalom rajongóit szólítja meg a XX. század egyik meghatározó olasz regényírója, Alberto Moravia, kinek most A megvetés című regényének aláírt példányára lehet licitálni, a regényt Jean-Luc Godard filmesítette meg.

A misztika, a természetfeletti jelenségek iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk napjaink legnépszerűbb brazil írójának, Paulo Coelho egyik művét, a Zahir-t, melynek misztikus hangvétele és gördülékeny stílusa magával ragadja olvasóját. Most a szerző aláírásával kerül kalapács alá.

Jane Goodall etológus, antropológus, a csimpánzok viselkedésének egyik legismertebb kutatója, Phillipp Bermannal közösen írta meg életrajzi regényét, az Amíg élek, remélek című magával ragadó olvasmányt, melyben angol nyelvű dedikációja található.

A bibliofil kiadványok közül kiemelendő tétel az Idegen költők című verseskötet, melynek számozott példányát Bacher-Bodrogh Pál fordító és Jaschik Álmos grafikus látott el kézjegyével; valamint az ÁVÓ pincéjében és Recsken írt Börtönversek című emigrációban megjelent, Faludy György által aláírt példánya.

Az állattörténetek sokszor inkább az emberekről szólnak. Fekete István a puritán, mégis felemelő természetszeretetből táplálkozó, a falusi idill békéjét előnyben részesítő regényei közül most a Kele című gólya-története kerül kalapács alá, az író sajátkezű aláírásával.

Ottlik Géza nem csak, mint író, de mint műfordító is maradandót alkotott. Több Charles Dickens művet is lefordított, köztük a Copperfield Dávid című regényt, melynek most dedikált példányára lehet licitálni.

Szabó Magda egyik legsikeresebb ifjúsági regénye, az Abigél, mely kiváló jellemrajzokkal, kalandos cselekménnyel és drámai fordulatokkal tűzdelt kordokumentum. A műből 4 részes tévésorozat is készült Zsurzs Éva rendezésében, 1977-ben. Az aukción a könyv első kiadása, a szerző aláírásával együtt kerül licitálásra.

A sportrajongók figyelmét felkeltheti Hámori Tibor Puskás c. műve, mely kötetben az Aranycsapat kapitánya, Puskás Ferencen kívül több híres labdarúgó aláírása is látható, mint a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat csatára vagy a minden idők legerősebb góllövője, Szusza Ferenc, illetve Mátrai László hátvéd.

A mai fiatalok számára talán ismeretlen, de korának egyik sztárja, Szécsi Pál az 1967-es Táncdalfesztivál második helyezettje. A hányattatott gyerekkorából táplálkozó, érzelmesen bársonyos énekhanggal rendelkező előadóművész, aláírt fekete-fehér fényképére lehet licitálni, mely a Zenészballada című könyvben található.

A zene képzeletben a felhők közé repítheti az embert, de 1980-ban két űrhajósnak még messzebbre sikerült jutnia. Farkas Bertalan a Szojuz-36 fedélzeti mérnökének, valamint Valerij Kubaszov, az űrhajó parancsnokának, aki immár harmadik alkalommal repült az űrbe. Mindkettőjük sajátkezű bejegyzése növeli a Magyarország az űrből című kiadvány értékét.

A 7. Dedikált aukció ismét megörvendezteti a könyvek szerelmeseit hogy dedikált és aláírt ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket! Az érdeklődők a köteteket megtekinthetik és személyesen kézbe is vehetik a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján április 18-tól 28-ig.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található az antikvarium.hu aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

Az Antikvarium.hu 7. Dedikált könyvek online árverése ITT érhető el >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük