Kiállítás

Mese a Dunaújvárosi Kiserdőről

“Sztálinváros mint kirakatberuházás igencsak távol állt a szocialista tökély eszméjétől.” Örkény István

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

A Dunai Vasmű épülete előtt, közvetlen a Vasmű tér mellett húzódó Kiserdőben szabadon megtekinthető a Dunaferr Zrt. gyártörténeti gyűjteménye-kiállítása, amely az ország egyetlen Ipartörténeti Skanzene. A Gyártörténeti gyűjtemény 1981 szeptemberében jött létre, és az 1920-1980 közötti időszakot, valamint a Dunai Vasmű technológiáját mutatja be 1950-től napjainkig. A szabadtéri kiállítás ünnepélyes átadására neves múzeumi szakemberek, ipartörténészek, vállalatvezetők jöttek el az ország minden részéből, a későbbi években pedig iskolai csoportok, családok és műszaki érdeklődésű látogatók kedvelt helye lett a skanzen.

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

“A megnyitáskor tájékoztató táblákat helyeztek ki, sétányt alakítottak ki, hogy az arra járók megismerhessék a városba települt vaskohászat múltját. Ám mára mindez már a múlt. Az erdő az úr, visszavette, ami az övé, lassan benőve, elbújtatva a tárgyakat, melyeket a rozsda is kikezdett.” – részlet Söptei Zsuzsanna Benőtte a gaz a hatalmas gépeket, pedig szabadtéri múzeumnak szánták című cikkéből.

Fotó: Komáromi Krisztina / flickr.com

Pár hete az Index oldalán olvashattunk a Kiserdő egyedülálló gyűjteményéről. “Jelenleg alig utal valami arra, hogy a fák közt egy szabadtéri gyártörténeti gyűjteményt lehet megtekinteni, Martyn Ferenc kaposvári képzőművész Kalapácsok című, üllőket és kalapácsokat formáló 1986-os szoborcsoportja is mintha kissé tanácstalanul álldogálna az erdő szélén. Ha valamelyik nem túl nyilvánvaló ösvényen behatolunk a fák közé, pár perc séta után öltenek alakot a félhomályban a hatalmas vasipari szerkezetek {…}. A kiállítás mára elvesztette kiállítás jellegét. A magasra nőtt aljnövényzet, borostyán, elvadult erdő egyre jobban benövi az ipartörténeti, gyártástechnológiai műtárgyakat, amik mellől mind egy szálig eltűntek a tájékoztató táblák is. “  – részlet Nagy Attila Károly és Tenczer Gábor Sztálinvárosból a Varázserdőbe című cikkéből.

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

Nagy és Tenczer szerint az erdőben látható monstrumok olyanok, mintha “Mijazaki Hajao legendás rajzfilmjéből, a Totoro – A varázserdő titka című animéből léptek volna elő”.

Az erdő a cikk végén átalakul Varázserdővé és  a Kiserdőt benépesítő varázslatos lényegek megelevenednek.

A dunaújvárosi varázserdő titka

Írta: Nagy Attila Károly és Tenczer Gábor; Fotózta: Nagy Attila Károly

Dunaújvárosban járunk 2017-ben. A Kuszakabe család feje, Kuszakabe Tacuo régészprofesszor és két lánya, Szacuki és Mei a Vasmű melletti kiserdőhöz közeli házba költöznek. Egy nap Mei két guruló anyacsavarszerű valamit pillant meg a fűben és követni kezdi őket.

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

A két anyacsavar egy rekettyésen keresztül egy sötét ösvényre gurul, ahova Mei követi őket. Itt találkozik és összebarátkozik az Erőátviteli Kardántengellyel, aki üvöltések sorozatával üdvözli.

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

Erőátviteli Kardántengely egy mágikus repülő pörgettyűn viszi el a lányokat DEMAG Lemezhengerlőhöz, aki elmeséli, hogy egykor a közeli Vasmű varázskohójában dolgoztak, de az 1981-es gazdasági enyhüléskor menekülniük kellett a gaz GMK-k elől.

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

Az utat a fürkész Kalapácsok mutatták a gyárból menekülő óriásgépeknek az erdő felé.

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

Elsőnek az Energia gyáregységből a Dugattyús Légsűrítő Kompresszor telepedett le az erdőben.

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

Nem messze tőle a Triósori Meghajtóállvány talált magának hajlékot.

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

Az emigráns csoportra az Olvasztó Kemence vigyázott, aki mindig ijedten kiáltott, ha meglátott egy embert. Erre egyre kevesebb alkalma volt, mert az erdő növényei lassan benőtték a gépeket.

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

Egyedül a Lemezvágó nem nyugodott bele a sorsába. Azóta is azon töri a fejét, hogyan vághatna újra vaslemezeket. Az óriásgépeket megismerve Szacuki és Mei rájön, miért hallanak minden éjjel furcsa zúgást és csattogást a Varázserdőből.

Forrás:
Komáromi Krisztina flickr oldala
Sztálinvárosból a Varázserdőbe
Benőtte a gaz a hatalmas gépeket, pedig szabadtéri múzeumnak szánták