Műtárgypiac, Vélemény
Hozzászólok

Letisztultabb formában

Art and Antique, Budapest

„Hiszünk a művészet folytonosságában” – nyilatkozta kiállítóhelyük anyaga kapcsán Kelen Anna, a Virág Judit Galéria és Aukciósház művészettörténésze a március első hétvégéjén megrendezett Art and Antique régiség- és kortárs művészeti vásáron. Kijelentése a többi résztvevőt és a XX–XXI. századi magyar művészetből széles merítést nyújtó rendezvény egészét is jellemezte. A kortársakat képviselő galériák múzeumi értékű munkák közül is válogattak, míg az elsősorban klasszikus művészekkel dolgozó galériák és aukciósházak kortárs anyagukból is több alkotást hoztak el. Köszönhető ez egyebek mellett annak is, hogy a műkereskedelmi piacon tavaly megjelent Art and Antique idén megújult koncepcióval várta az érdeklődőket: nyitott a kortárs galériák felé. Ez a törekvés az esemény elnevezésében is tetten érhető, míg az elmúlt évben Antique and Art néven futott, idén az Art az Antique elé került. Mindez azonban mégsem jelenti azt, hogy a kortárs művészet maga alá gyűrte volna a klasszikust. Tausz Ádámnak, a rendezvény tulajdonosának és ötletgazdájának elmondása szerint a bemutatott anyag 70–30 százalékos arányban oszlott meg a XX., illetve a XXI. század művészete között. 

Idén vélhetően szigorúbb követelmények alapján zajlott a szelekció, mert a tavaly még gyermekbetegségekkel küzdő vásár mára jóval kiegyensúlyozottabb színvonalon valósult meg. Látva, hogy van perspektíva az Art and Antique-ban, a kiállító galériák és aukciósházak komolyabb anyaggal készültek. A legnagyobb horderejű bejelentést a Virág Judit Galéria és Aukciósház tette: a vásár keretében hozták nyilvánosságra, hogy megkapták egy nemrégiben elhunyt magyar származású svájci gyűjtő Máttis Teutsch János munkáiból létrehozott nagyszabású gyűjteményének értékesítési jogát. A stand fő műve, Máttis Teutsch 1923-as Kompozíció (Kék lovas) című olajfestménye is ebből a hagyatékból származott. (Az elsősorban akvarelljeiről ismert művésztől ritka az ilyen nagy méretű – 128×89 cm – olajkép.) A gyűjtemény teljes körű bemutatása őszre várható. 

A Kálmán Maklary Fine Arts standja
© Art and Antique, Budapest

A rendezvényhez kötődő ilyen és ehhez hasonló események, bejelentések értelemszerűen növelik annak értékét: megszilárdítják helyét a hazai, és remélhetőleg idővel a nemzetközi műkereskedelmi piacon. Az erre irányuló munka egyelőre kezdeti fázisban van. A műkereskedelemben megkerülhetetlen angol, amerikai és német piac szereplőinek meghívása lesz a következő lépés – mondta Tausz Ádám, aki egyetemi éveit Németországban töltötte, a helyi vásárok rendszeres látogatásával. Ott szerzett tapasztalatai inspirálták arra is, hogy 1994-ben Galambos Sándorral közösen létrehozza az Art and Antique elődjeként számontartott, mintegy 15 éven át rendszeresen megrendezett Antik Enteriőr Kiállítás és Vásárt.

A tavalyi kiállításon tapasztaltak alapján és bízva abban, hogy az idei év előrelépést hoz a vásár számára, több galéria is különlegesebb, illetve újdonságnak számító munkák közül válogatott. A Nemes Galéria egyebek mellett Bortnyik Sándor 1924-es Alakok című művét hozta magával, mely Weimarban, a Bauhaus hatása alatt készült. A kép olyan közgyűjteményekben található művekkel vonható párhuzamba, mint Az új Ádám, Az új Éva vagy a Zöld szamár. A kortársak közül a Faur Zsófi Galéria által kiállított Oleg Dou borzongást keltő fotográfiái is figyelmet érdemeltek. Dou a hazai színtéren a Kieselbach Galéria és Aukciósház 36. aukcióján, 2007-ben jelent meg, ám azóta most volt először volt látható a nagyközönség számára. Az acb galéria idén szavazott bizalmat a vásárnak. Olyan klasszikusok mellett, mint Bak Imre és Tót Endre, az Esterházy Art Award 2019 díjazottja, Győri Andrea Éva is szerepelt a standján. Megbízható szereplője a vásárnak a Kálmán Makláry Fine Arts, amely többek közt franciaországi magyar művészeit mutatta be. Szintén biztos kiállító a fontos évfordulót ünneplő BÁV: jogelődje 1920-ban, száz éve rendezte meg első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. Az Art and Antique időtartama alatt a műtárgypiac és a műkereskedelem témakörében több szakmai program várta az érdeklődőket. A BÁV is a szereplők között volt, áttekintést adva az árverések történetéről, az ékszerpiacról, illetve a kortárs, modern és klasszikus művek viszonyáról. 

A klasszikus és modern bútorok tekintetében a Nagyházi Galéria és Aukciósház, valamint az Artcore Antik & Design anyagát érdemes megemlíteni. Előbbi egy korábban nem látott barokk tabernákulum mellett Kozma Lajos bútorait állította ki, míg utóbbinál többek közt egy Warren Platner komód és egy Mario Torregiani falikar kapott helyet. A Millennium Antik a Zsolnay porcelán történetéről adott átfogó képet, a historizmustól a szecessziós és art deco alkotásokon keresztül a háború utáni modernekig. 

Az Art and Antique azzal a céllal jelent meg a műkereskedelmi piacon, hogy a művészetek korban és műfajban is széles spektrumának biztosítson bemutatkozási lehetőséget. Bár tavaly a vásárt még kiforratlan eklektikusság jellemezte, az idei évre egyöntetűbb esemény jött létre, amely a galériások, kereskedők és gyűjtők közötti diskurzus felpezsdítéséhez és remélhetőleg az érdeklődők látókörének szélesítéséhez egyaránt hozzájárult.

Szerző: Molnár Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük