Kortárs

Középpontban a rejtve maradt érték

Initio Fine Arts, Budapest

Az 1945 utáni közép- és kelet-európai – elsősorban magyarországi – művészetre fókuszál az Initio Fine Arts projektgaléria, mely részben a Bartók Béla úti K.A.S. Galéria terében, részben pop-up helyszíneken mutatja be a kiválasztott munkákat. Nincsenek műfaji vagy korosztálybeli korlátok: az Initio Fine Arts egyaránt képvisel képző- és fotóművészeket, valamint fiatal, középgenerációs és idősebb alkotókat. Célja egy olyan portfólió kialakítása, mely elsősorban még be nem futott vagy Magyarországon nem megfelelő módon értékelt művészeket fog egybe – olyanokat, akik ugyanakkor saját területükön egyedülálló művészetet hoznak létre. E művészek közt találjuk Kecskeméti Sándort, Miksa Bálintot, Bíró Sándort, BOLDI-t, Szalai Dánielt és Regős Benedeket is. A galéria vezetője, Ferenczy Bálint kimondott céljának tartja a Németországban élő és alkotó Kecskeméti integrálását a hazai szcénába. Komoly hiány ugyanis, hogy a szobrásznak még nem volt nagy léptékű életmű-kiállítása Magyarországon.

Ferenczy képzőművészeti érdeklődését, művészeket felkaroló értékrendjét minden bizonnyal nagyanyjától, Nyakas Ilonától, a K.A.S. Galéria alapító-vezetőjétől örökölte. Nyakas sokszor azért vásárolt bizonyos művészektől, hogy azok bevételhez jussanak és dolgozhassanak. Ő már gyermekkorában nagy hatással volt Ferenczyre, akit saját bevallása szerint is a K.A.S.-ban ért impulzusok tereltek a művészettörténet és a műkereskedelem felé. A családi háttér mellett a Faur Zsófi Galériában eltöltött évek, valamint a Sotheby’s Institute of Artnál végzett tanulmányok lendítették előre a fiatal galerista pályáját.

Ferenczy Bálint és Marie Tourre de Robien

Az Initio megalapításában tevékeny szerepe volt Ferenczy partnerének, Marie Tourre de Robien designspecialistának. Együtt jutottak arra a döntésre, hogy létrehozzák a galériát, amelyet – lehetőségeiket számba véve – egyelőre projektszinten működtetnek. Ennek oka, hogy a pár jelenleg Londonban él, bár gyakran utaznak Budapestre. Ez a kétlakiság nem teszi lehetővé egy fix helyszín fenntartását: nincsenek eleget Magyarországon, és még nem rendelkeznek megfelelő háttérrel ahhoz, hogy Nagy-Britanniában tartsanak fenn galériát. Munkájuk eredményességét ezért nagyban segíti az online jelenlét. Kiállításaikat egyelőre Budapesten rendezik, de később a londoni szcénában is jelen szeretnének lenni. Az első lépések ebbe az irányba már megtörténtek: pályázat segítségével egy jelenleg épülő kulturális központban nyert részvételi lehetőséget az Initio, és így egyéb galériákkal megosztott rendben állíthat majd ki az új térben, a londoniak számára is láthatóbbá téve a páros tevékenységét.

Az alig egy éve alapított projektgaléria már két művészeti vásáron is részt vett: sikeres kiállítója volt a Contemporary Istanbulnak és az Art Market Budapestnek. Standjaik és tárlataik rendezése során a helyszín kialakítására ugyancsak nagy hangsúly fektetnek. Tourre de Robien egyedi bútorokat (SUFNI) és designtárgyakat (Hunik Design) helyez el a terekben; a komplex összhatás kialakításában a belga Axel Vervoordt áll előttük példaként. Ferenczy azt sem tartja kizártnak, hogy a jövőben az egyedi design is megjelenik a portfóliójukban.

Szerző: Molnár Zsuzsanna