Aktuál, Kiállítás
Hozzászólok

Középpontban a konstruktív geometria

Concrete Project, Budapest

Az idén nyáron alakult Concrete Project galéria elsődleges célja a magyar konstruktív, geometrikus művészet külföldön történő bemutatása és ismertté tétele. Az irányzat valóban komoly hagyományokra tekint vissza hazánkban: a külföldön széles körben ismert magyar művészek közül többek közt Moholy-Nagy László, Victor Vasarely és Nicolas Schöffer is ehhez sorolható. A konstruktív geometria középpontba helyezése mellett a galéria tevékenységének az említett területen alkotó hazai és nemzetközi művészek egymásra hatásának és kapcsolódásának megvilágítása, illetve a magyar alkotók nemzetközi kontextusba helyezése áll a fókuszában. Ennek eklatáns példája az első, jelenleg is látható kiállítás, amely a MADI geometrikus művészeti mozgalom képviselőinek munkáit mutatja be. A tárlat Carmelo Arden Quin uruguayi és SAXON Szász János magyar képzőművész munkásságát helyezi előtérbe, de olyan további MADI-alkotók művei is helyet kapnak itt, akik hazájukban katalizátorai voltak a mozgalomnak. A kurátor, Dárdai Zsuzsa koncepciója a MADI európai és magyarországi elterjedésének folyamatára mutat rá: a Buenos Airesből induló irányzatot, amely elsősorban a poligonalitásban határozta meg magát, Arden Quin hozta Nyugat-Európába, míg közép- és kelet-európai elterjedése SAXON nevéhez fűződik. Az előbbi művész alkotásait idén már New Yorkban és Milánóban is láthatta a közönség.

Kiállítási enteriőr

A Concrete Project itthon kevéssé megszokott és ismert formában működik. A galéria vezetője, Bagyó Anna művészeti konzulens több évtizedes szakmai tapasztalattal a háta mögött, projektek létrehozása révén törekszik megvalósítani célkitűzéseit. Tanácsadóként kialakított nemzetközi kapcsolati hálóját tervezi mozgósítani annak érdekében, hogy a kiállított magyar művészeket és az általuk képviselt irányzatokat ismertté tegye a külföldi művészeti szcéna számára. Tervei szerint neves hazai és külföldi kurátorokat hív meg a kiállítások rendezésére, ezzel is azt a célt szolgálva, hogy az ismert szakemberek révén szélesebb szakmai közönséghez jussanak el az általa képviselt projektek, melyek minden esetben valamilyen koncepció köré épülve mutatják be több művész vagy művészeti csoport munkáit.

A kiállításokat szakmai programok övezik majd; ily módon a jelenleg látható Mester és barátok – a MADI alapítói és vezető egyéniségei különböző országokból című tárlat esetében is várható ilyen jellegű esemény. A magyarországi konstruktív geometria iránt érdeklődő szakmai közönség tájékozódását segíti a Concrete Project folyamatosan bővülő szakkönyvtára, és a galéria eseményeit is érdemes lesz figyelemmel kísérni. A nyitó kiállítás arra enged következtetni, hogy izgalmas programok követhetik majd egymást a Concrete Projectben.

Szerző: Molnár Zsuzsa

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük