Aktuál, Alkotók, Kiállítás

Kihagyhatatlan hazai kiállítások!

Erős felhozatallal indult ez az év a hazai múzeumok és galériák kiállításait illetően. Áttekintőnkben helyszínekkel és dátumokkal találja meg a legjobb programokat.

Európai művészet 1600–1700, a Szépművészeti Múzeum új állandó kiállítása

A Régi Képtár frissen felújított Városligeti-szárnyában megnyíló új állandó kiállítás az Európai művészet 1250–1600 című tárlat szerves folytatásaként az 1600 és 1700 közötti évszázadnak, azaz a barokk művészetnek ad otthont. Ezzel a kiállítási egységgel együtt a látogatók immár öt évszázad európai művészeti irányzatairól és legfontosabb alkotóiról kaphatnak átfogó képet, a korai gótikától a barokk művészetig. A tizenegy teremben és tizenhat kabinetben kiállított, több mint háromszáz festményből álló válogatásban a 17. század szinte minden műfaja, iskolája és stílusirányzata képviselteti magát.

Sir Peter Paul Rubens és Sir Anthony van Dyck műve a kiállításon

Folytatva a listát állandó kiállításokkal, mindenképpen érdemes ellátogatni a Magyar Zene Házába, a Hangdimenziók – Zenei Utazások Térben és Időben című állandó kiállításra is. Különleges zenei tárlat mutatja be a zene történetének legfontosabb állomásait, európai, illetve magyar fókusszal. Az ősi ritmusoktól elindulva egészen a 21. századig az élet körforgásán keresztül meséli el a zene jelentőségét, végighalad a legfontosabb zenetörténeti fordulópontokon, kiemelve egy-egy ikonikus alkotót. Időben és térben nagyon mélyen kezdődik a tárlat: a zene születésénél, majd belekapaszkodva a magyar népzene és az európai zene gyökereibe. Évszázadokon át követi a zene életét és azt, hogy mit jelentett a hangok rendezett sora az embereknek, különös tekintettel a magyaroknak Európa fényében, olykor árnyékában. Ezt az utazást egy fejhallgatóval lehet megtenni, így az interaktív élmény garantált.

Világraszóló Magyar Találmányok

2022. február 15-től várja a látogatókat az élményalapú, interaktív kiállítás a Millenáris Nagycsarnokában. Itt mindenki felfedezhet, megismerhet, kipróbálhat olyan magyar találmányokat, amelyek a tudomány jelenbe vezető kanyargós útján igazi mérföldkövek (voltak). Az Álmok Álmodói 20 kiállítás olyan tudományos és technikai vívmányokat mutat be, amelyek felfedezői, megalkotói a magyar néphez és kultúrához kötődő tudósok, szakemberek. Az Álmok Álmodói 20 évvel az első kiállítás után most egy teljesen új kiállításanyaggal várja a látogatókat!

Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938)

A Magyar Nemzeti Galéria április 12. – augusztus 28. között várja az Art Deco iránt érdeklődőket egy egyedi kiállításon.

Réz Diamant Tibor: Tiller görlök a Mulató Párizs revüfilmben, 1927. Országos Széchenyi Könyvtár

A nagyszabású kiállítás a két világháború közötti korszak vizuális kultúrájának egyik markáns kifejeződésére, a luxust és a modernitást ötvöző nemzetközi irányzat, az art deco tárgyaira és ezeken keresztül a mindennapi életre fókuszál: a polgári élet tereire, a nagyvárosi, modern életforma megnyilvánulásaira és kiemelten az art deco vizuális világának egy fontos elemére, a plakátra. 

A kiállítás középpontjában a magyar art deco vizuális kultúra, a plakátművészet és társműfajai állnak, amelyekről eddig nem született átfogó kiállítás. A tárlat több mint 250 műtárgyat mutat be. A kiállítás kiemelt partnerei az Országos Széchényi Könyvtár és az Iparművészeti Múzeum.

Dancing 1925 – magyar művészek a párizsi éjszakában
Kamarakiállítás

Szintén a Nemzeti Galéria ad teret ennek a tematikus kiállításnak is mely április 28. – augusztus 28. látogatható.

Vértes Marcell: Dancing album címlapja, 1925.

Az Amerikából érkező jazz meghódította egész Európát és természetesen Párizst is, a legdivatosabb táncok, a charleston, a shimmy, a boston, a foxtrott és a tangó voltak; a dancing őrület nemcsak magát a táncolást jelentette, hanem azt az egész felfokozott hangulatú életérzést, melyet a háború okozta traumát kitombolni, szórakozni vágyó emberek kerestek. Ebben az időszakban számos magyar művész élt a francia fővárosban vagy látogatott ki oda, többek között Vértes Marcell, Vaszary János és Vadász Miklós, akiknek a kiállításon sorakozó művein keresztül betekintés nyílik az „années folles” Párizsára.

Szent István-terem – A Budavári Palota csodája

2021. augusztus 20-án nyílt meg az érdeklődők előtt a Budavári Palotában újjászületett Szent István-terem. Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett helyiség a Budavári Palota a századforduló magyar iparművészetének csúcsteljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor legjobb magyar művészei és iparosai vettek részt. Csodálja meg Ön is, akár egy előadás kíséretében!

2022: Bosch, Matisse és El Greco

2022-ben a Szépművészeti Múzeum európai viszonylatban is kiemelkedő kiállítási programmal várja látogatóit többek között Bosch-, Matisse- és El Greco-kiállítással.

Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa
2022. április 9. – július 17.

Hieronymus Bosch egyedülálló művészete a mester halála után több mint ötszáz év elteltével is számos megoldatlan rejtélyt tartogat számunkra. A Szépművészeti Múzeum a gondosan válogatott közel kilencven műalkotással – köztük tizenegy saját kezű festménnyel, ami a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki – kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti módon ábrázolt a műveiben.

Saját kezű festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók lesznek a budapesti tárlaton, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása lesz Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának ígérkezik.

Hieronymus Bosch: Az utolsó ítélet (középső tábla), 1515 körül Bruges, Groeningemuseum, ©2020. Album/Scala, Florence

A Henri Matisse. Remekművek a párizsi Pompidou Központból július 1-től lesz látogatható, míg az El Greco kiállítás október 27-től. Utóbbi lesz az első El Grecónak szentelt nagyszabású tárlat Magyarországon, így egy igazán kihagyhatatlan programnak ígérkezik.

Végül, de korántsem utolsó sorban, december 7-én nyílik a Hantai/Klee. Egy másik absztrakció című kamarakiállítása a múzeumnak Hantai Simon születésének századik évfordulója alkalmából.