Kiállítás
1 hozzászólás

Képzőművészet és irodalom négy szobában

Budapest, Négyszoba Galéria

Az elmúlt években egymás után nyíltak Budapesten olyan kiállítóhelyek, amelyek fiatal pályakezdő művészek számára kívánnak bemutatkozási lehetőséget nyújtani. Több ilyen jellegű helyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem frissen végzett képzőművész hallgatói és kurátorai indítanak – számukra ezek a szárnypróbálgatás első lehetőségei. A pályakezdők mellett azonban gyakorlott kurátorokat is látunk, akik a kereskedelmi galériás színtérből lépnek át az eladással nem foglalkozó, tisztán kiállítóhelyként funkcionáló galériák működtetésének terepére, illetve arra is van példa, hogy az intézményrendszert hátrahagyó szakemberek keresik vagy teremtik meg a lehetőséget így a kibontakozásra. Ezt a tendenciát látva úgy tűnik, a fiatal művészek és kurátorok légüres térbe kerülnek az egyetem elvégzését követően, ezért maguk kényszerülnek a színtér egy hiányzó szeletének létrehozására. Annak elemzése, hogy ez a helyzet milyen folyamatok eredményeként jött létre, a szcéna és az azt meghatározó kulturális és kultúrpolitikai közeg mélyebb vizsgálatát igényelné, az azonban jól látszik, hogy a képzőművészek és kurátorok fiatal generációja igyekszik válaszokat adni a felmerülő problémára. Ez a tendencia egy új, alulról építkező művészeti közeg kialakulását eredményezheti. 

A Négyszoba Galéria is elsősorban fiatal pályakezdő művészeknek szeretné megteremteni a bemutatkozás lehetőségét. 2017 óta működik nyitott profilú galériaként Budapest „bulinegyedében”. Aki kimondottan kulturális programra vágyik, nem elsősorban a szórakozóhelyekről ismert környéket célozza meg, így a Négyszobának kihívásokkal is szembe kell néznie. Ezen a problémán azonban segíthet, hogy a galéria az Eröművház, vagyis az Erzsébetvárosi Művelődési Ház harmadik emeleti tereiben kapott helyet. Az intézmény szerteágazó programkínálata széles közönséget szólít meg, ami a galéria látogatóinak körét is folyamatosan bővíti.

Bár alapvetően galériáról van szó, a Négyszoba képzőművészek mellett teret ad íróknak, költőknek is, illetve underground művészeti programokat is befogad (pontosabban befogadott, míg az eseménysorozat ki nem nőtte magát a Négyszoba teréből, így a Crossover estek átkerültek a K11 Művészeti és Kulturális Központba). A Négyszoba összművészeti jellegét Simon Márton, a galéria vezetője alakította ki. Ő az irodalmi vonalat erősíti, a kiállítások rendezésére pedig Danka Zsófia kurátort hívta meg. Jelenleg ketten szervezik a hely programjait.

A Négyszoba több pályakezdő művésznek adott bemutatkozási lehetőséget önálló kiállítás keretében. Többek között Albert Alianna, Bánfi Brigitta és Biró Dávid szólóbemutatója is itt volt látható először. Az ő munkáik ismeretében világossá válik, hogy a galéria nem műfajspecifikus. Danka azt is kiemelten fontosnak tartja, hogy a művészek olyan munkákat (is) vigyenek a Négyszobába, amelyek máshol még nem voltak láthatók, illetve alkossanak kimondottan a Négyszoba terére reflektálva új műveket. Kiemelendő ezek közül Biró Dávid Plant című tárlata, melynek keretében a művész természetes és mesterséges fény viszonyára fókuszált, mindezt a fotográfia mediális eszközeivel bemutatva.

Az irodalmi és képzőművészeti programok esetenként egymás mellett, témaválasztásukban egymástól függetlenül szerveződnek, de arra is volt már példa, hogy az események szervesen kötődtek egymáshoz. Ilyen volt Albert Alianna Női tekintet című kiállítása és ennek finisszázsa. Albert saját, személyesen átélt történeteit fogalmazta meg fotográfiáiban oly módon, hogy azok az általános személyiségre is alkalmazhatók legyenek, továbbá a női szerepek, a társadalmi elvárások és az illem fogalmával is foglalkozott. A tárlat záró eseménye Izsó Zita és Simon Bettina irodalmi estje volt, melyen szintén nőket érintő témák kerültek a középpontba.

Biró Dávid Plant c.  kiállítása

A galériában nagyjából havi rendszerességgel követik egymást a kiállítások, szeptembertől egészen a nyári hónapokig. Az idei évadot Bernáth Dániel Mountain Mama című egyéni tárlata zárta; Bernáth itt azokat a legújabb munkáit állította ki, amelyek a vászon térbeli felbontásával és újraillesztésével kísérleteznek.

A Négyszoba kétéves működése alapján elmondható, hogy a fiatal, pályakezdő művészek számára releváns helyszínként van jelen Budapest művészeti térképén, amit az is jelez, hogy szinte indulása óta rendszeresen keresik fel művészek kiállításiötleteikkel, friss munkáikkal. A nyári hónapokban a galéria zárva tart, majd az őszi évadot várhatóan egy transzmediális csoportos kiállítással nyitja. 

Szerző: Molnár Zsuzsanna 

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük