Aktuál, Aukció

Impozáns anyaggal várja a gyűjtőket az Amor del Arte Aukciósház

Az Amor del Arte Aukciósház lelkesedése tavasz óta nem enyhült. A tavaszi I. Élő „LIVE” Online Aukció sikerességén felbuzdulva egy még impozánsabb katalógussal készültek az őszi szezonban. 

A jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé, hogy személyes résztvevői legyenek az árverésnek, de az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően a virtuális teremben ugyanúgy valós időben tudnak majd licitálni, így vigyázva egymásra!

A II. Live Online aukción 177 tétel kerül kalapács alá, az eseményen festményekre, grafikákra és műtárgyakra licitálhatnak az érdeklődők. Az aukció legdrágább tétele Brodszky Sándor hegyvidéki tájat ábrázoló olajképe. Brodszky a Markó-körhöz tartozó romantikus tájképfestők jellegzetes képviselője, sokat festette a Felvidék és a Dunántúl festői tájait. A tájkép finomsága és érzékisége magával ragadó, a sötét-világos, éles kontúrok és ködbe vesző részletek ellentétére épülő kép 3,2 millió forintról indul.

Milliós induló árat kapott Müller Ágosta A Sátán címet viselő sötét tónusú olajképe, Pintér Éva Lovaglás című szövött kárpitja, Kernstok Károly Tavasz a földeken című alkotása és Barabás Miklós női portréja.

Dr. Bellák Gábor így nyilatkozott a Müller képről: „Összefoglalóan megállapítható, hogy Müller Ágosta „A Sátán” című festménye az életmű legjelentősebb, és legtöbbször kiállított alkotása. Müller Ágosta most vizsgált festményében a magyar képzőművészet egyik elfelejtett művészének kiemelkedő fontosságú alkotásának örvendhetünk.”

Pintér Éva művészete, művei az utóbbi időben előtérbe kerültek, azt lehet mondani, újra felfedezték. A 20. század legelismertebb textil művészénél, Ferenczy Noéminál tanult. Ugyan az 50-es években végzett, mégis olyan hatással volt rá tanára, hogy műveiben rendszeresen megjelenik Ferenczy Noémi szellemisége, miként ezen árverésre bocsájtott művében is.

A festmények közül érdemes még kiemelni Bolmányi Ferenc Nemzeti Szalonban is kiállított képét, az Elmerengvét. Az expresszionista alkotás narancsos-kékes tónusú háttere megtöri a kép komorságát. Az előtérben ülő asszony arca és testtartása magában hordozza a fájdalmat.

A grafikai anyagban olyan alkotók művei kerülnek kalapács alá, mint Mattis Teutsch János, Lotz Károly, Borsos Miklós, Martyn Ferenc, Kelety Gusztáv, Biai­-Főglein István és Csohány Kálmán. 

Csohány az 1960-as évek grafikus nemzedékének egyik meghatározó egyénisége volt. Rézkarcain, tusrajzain és litográfiáin a népi szimbolika érzelemgazdag, balladai tömörségű egyéni hangvétellel jelenik meg. Az erőteljes, ugyanakkor szűkszavú grafikai vonalvezetés komor, fájdalmas látomásait közvetítik. Visszatérő motívumai: madarak, fák, szárnyas angyalok, kapuk. 

Az aukción színvonalas kortárs alkotásokra is licitálhatnak az érdeklődők. Érdemes egy pillantást vetni Lossonczy Tamás Alakok című alkotására és Kozma István Ülő aktjára, előbbi 650 utóbbi 820 ezer forintos indulóárat kapott. Bakányi Gyula Piknik a hegyek között című alkotása pedig 160 ezer forintos kikiáltási árról indul.

Igény esetén a tételek megtekintésére lehetőséget biztosít a Galéria, az egészségügyi szabályok szigorú betartása mellett, kizárólag előre egyeztetett időpontban. Vételi megbízását 2020. november 27-én 18:00 óráig tudja leadni. Bármelyik tétellel kapcsolatban kérdése merülne fel, esetleg több fotóra van szüksége, keresse bizalommal az Aukciósházat!

Az aukció teljes katalógusa itt tekinthető meg!