Aukció, Műtárgypiac
Hozzászólok

Íme, a WOP Galéria Budapest 11. online árverésének legizgalmasabb tételei

A WOP Galéria Budapest 2021. május 9–11 között rendezi összevont online árverését az AXIOART weboldalán. Az eseményeken Joseph Kadar válogatott műveire, magyar és nemzetközi művészek alkotásaira és illusztrált magyar könyvritkaságokra licitálhatnak az érdeklődők. Az aukciós esemény apropóján Jagasics Márkkal beszélgettünk.

A 9. 10. és 11. aukciótok egy összevont árverés, míg a 9. és 10. aukciós katalógusban szereplő tételekre csak online liciteket fogadtok, addig a 11. aukciótokon az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően valós időben és vételi megbízások adásával érvényesíthetik a gyűjtők licitjeiket. Miért döntöttetek e mellett a felosztás mellett?

J. M.: Elsősorban praktikus okokból, a nagy tételszám – több mint 300 tétel – miatt osztottuk fel az anyagot. Eddig kisebb, homogén árveréseket tartottunk, amik jól beváltak. Ugyanakkor a grafikai anyagunk olyan különleges és erős kollekció, hogy szívesen mutatjuk meg egy klasszikus árverési formában élő zoom közvetítéssel kiegészítve.

212. tétel – Reigl Judit (1923-2020): Cím nélkül, 1990

Az aukciótokon szép számban szerepelnek grafikák. Több helyen hallani, hogy a grafika sokáig a művészet mostohagyermeke volt, viszont a fiatal, kezdő gyűjtők körében az utóbbi időben igencsak felfutott. Hogy látod?

J. M.: A WOP Galéria Budapest az egyetlen, budapesti galéria, melynek programjában kiemelt szerepet játszik a papír alapú művészet bemutatása és értékesítése. A grafika mint a művészetek mostohagyereke, a 90-es évek, véleményünk szerint már akkor is téves meghatározása. Ami a 2020-as évekre teljesen érvényét vesztette a nemzetközi és a hazai piacon egyaránt. Érdemes megnézni a piacvezető galériák, aukciós házak grafikai programjait (Virág Judit Galéria, BÁV).
A legkeresettebb kortárs magyar művészek alkotásai is kalapács alá kerülnek az árveréseteken.

280. tétel – Bak Imre (1939-): Cím nélkül, 1960-as évek

Bemutatnád a legizgalmasabb tételeket?

J. M.: A grafikai anyagból érdemes kiemelni Reigl Judit 1990-es számozott szitanyomatát (212-es tétel). Mindig különleges esemény, ha árverésen előkerül a művésznő munkája. A hétfői aukción négy Reigl műre is licitálhatnak az érdeklődők.
Izgalmas tétel még Bak Imre ismert sorozatának egy ritka és korai darabja (280-as tétel) és Nádler István Hommage á Korniss Dezső című litográfiája (219-es tétel).

219. tétel – Nádler István (1938-): Hommage á Korniss Dezső, 1991

Ha három alkotást kellene kiválasztanod az aukciós katalógusból, melyek lennének azok?

J. M.: Az első egy Gustav Klimt mű (110-es tétel), amin Helen Klimt portréját láthatjuk. Tudomásunk szerint még nem szerepelt magyar árverésen eredeti Klimt alkotás. A második Tihanyi Lajos (169-es tétel) tusrajza, amin egy különleges dedikáció látható. A harmadik Bernáth Aurél (191-es és 192-es tétel) fantasztikus balatoni akvarelljei.

169. tétel – Tihanyi Lajos (1885-1938): Akt, 1912

Az árverés teljes katalógusa itt tekinthető meg. A Zoom közvetítésre itt jelentkezhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük