Aukció, Műtárgypiac

Íme, a Báv Karácsonyi online aukciójának legdrágább tételei

A BÁV rendhagyó karácsonyi aukcióján csak vételi megbízással, telefon és online tudták a gyűjtők érvényesíteni licitjüket. A megváltozott körülmények mellett a vásárlási kedv nem lankadt és hatalmas licitharcoknak lehettünk szemtanúi. A BÁV eseménye volt az első, amit az Axioart élőben közvetítette a Zoom-on , így képpel és hanggal is nyomon lehetett követni az aukciót.

Az árverésen 256 tétel került kalapács alá és 77 százalékukra érkezett sikeres licit. Az aukció végén az összleütés 76 275 000 forint lett.

Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően közel 300 ember regisztrált online licitek leadása céljából. Az árverésen a sikeres online licitek összértéke több mint 22 millió forint volt. 
Az online szolgáltatás mellett több ügyfelünk is élt a vételi megbízás adta lehetőséggel, 22,5 millió forint értékben, összesen 88 darab vételit közvetítettünk az aukciósház felé. Az Axioart oldalán leadott vételi megbízások 15%-a lett sikeres.


A karácsonyi aukción a legnagyobb licitharcok a gazdasági válságok idején klasszikusan menekülőeszköznek tekintett befektetési ékszereknél és óráknál zajlottak. A szekció legdrágábban eladott tételére, a Rolex Sea-Dweller férfi karórára 3,2 millió forintról indult a licit és 4,6 millió forintnál ütötték le. A Deepsea Sea-Dweller a Titanic sikere után további mélytengeri kalandokat kereső James Cameron filmrendező 2012-es Deepsea Challenge című dokumentumfilmje előtt tiszteleg. A 2014-ben bemutatott óra számlapja is a páratlanságára utal: a kékből feketébe váltó színátmenet is James Cameron szédítő mélységű merülésének metaforája, a Deepsea felirat zöldje pedig a rendező merüléshez használt járművével megegyező színű.

A dobogó második helyére a De Beers Talisman Suntime unisex karóra került. A tétel 3,2 millió forintért kelt el.

3 millió forintért árverezték el a sötét pezsgő színű, spirálmintás briliáns karéket. Szintén milliós áron kelt el a 7 karátnyi smaragddal  és további 11,3 karátnyi briliánssal díszített lenyűgöző nyakék.

A műtárgyszekció legdrágább tétele a feltehetően Nikelszky Géza dekorterve alapján készült díszváza lett, ami 1,7 millió forintért kelt el. Az 1906-ban készült Zsolnay porcelánon cseresznyefa és gyűszűvirágos motívum látható.

900 ezer forintért talált új gazdát a bécsi empire kandeláberpár és a magyar art deco asztali lámpa is. A szekció tétele közül érdemes még kiemelni Várnagy Ildikó Kígyós Istennő című kerámiáját, amit 800 ezer forintért árvereztek el.

A festmények közül Barakonyi Zsombor A boldogság érintése című festményét 1,5 millió forintnál ütötték le, Nádler István Firenze című alkotásáért pedig 1,2 millió forintot fizettek.
Jelentős áremelkedés mellett ütötték le Aknay János, Kelemen Károly, Weiler Péter alkotásait.

A fentebb írt árak nem tartalmazzák az aukciósház jutalékát. Előfizetőink a katalógusok teljes leütési listáját az alábbi linken – bejelentkezést követően – itt érhetik el.